śledź po - 1000 przepisów (strona:18/67)

Śledzie z jabłkiem z kiszoną czerwoną kapustą 91

ogromne. Sama także smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy  opakowanie śledzi mało solonych  czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek  śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem  wymieszaj ze śledziami na przemian kapustę dopraw cynamonem, oliwą i czerwonym pieprzem(...)talerzu układaj gniazdka z kapusty a na wierzch układaj śledzie dodaj koperek

AZgotuj!
Śledzie ze śliwką suszona. 126

Śledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałązka siekanego lubczyku 0,5 szkl. oliwy WYKONANIE: Cebulę kroimy w piórka, ogórki, śliwki w słupki,  dodajemy(...)koncentrat, oliwę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, trochę drobno siekanego lubczyku, smażymy do miękkości cebuli, śledzie kroimy na paski, śledzie łączymy z usmażoną mieszanką, wkładamy do słoika i odkładamy do lodówki. Najlepsze są na 4 dzień

Kuchnia Beaty
Śledź w śmietanie 142

Składniki: 500 g filetów śledziowych typu matias 400 ml śmietany 12% 1 cebula 1 jabłko łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Śledzie płuczemy, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin by się wymoczyły. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy(...)śmietanę, wkładamy jabłko, cebulę oraz drobno posiekany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego śledzia i jeszcze raz delikanie mieszamy. Śledzia wkładamy do lodówki by przegryzły się smaki. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Śledź siekany 201

winnego 2 łyżki cukru Przygotowanie   Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito i odsączyłem, delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym. Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Wlałem oliwę i ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie

R'n'G Kitchen
A'la paprykarz ze śledzi (szybki) 127

Sypnęło nam się za dużo ryżu. Tak właśnie na szybkiego powstał ten a'la paprykarz. Składniki 3/4 szklanki ryżu 2 puszki śledzi w pomidorach 4 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki papryka słodka mielona sól ziołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Natkę pietruszki siekamy. Do dużej miski przekładamy śledzie wraz z zalewą ,rozgniatamy widelcem. Do śledzi dodajemy ryż i natkę ,mieszamy. Do smaku doprawiamy solą ziołową ,słodką papryką i pieprzem. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Tatar ze śledzi 141

słoiczki suszonych pomidorów w oleju  pieprz łyżka oleju lub masła  4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym i dodać łyżkę miodu. Doprowadzić do odparowania octu(...)Podsmażać kilka minut pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą.  Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem.  Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Śledź z jabłkami do słoika 126

Domowy sposób na pyszne śledzie. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych 3 jabłka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 szklanki octu ½ łyżeczki przypraw korzennych cukier do smaku Wykonanie: Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przecier i cukier do smaku. Całość  dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną  stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć(...)słoiku, zalać marynatą wykonaną z octu, cukru i przypraw oraz wymieszaną z 1 łyżką przecieru pomidorowego.  Odłożyć do spiżarni na dwa dni. Następnie gotowe śledzie wyjąć ze słoika, polać kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Śledź po wiejsku 105

minut. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką

Tradycyjna Kuchnia
Śledź z gruszką 188

najlepiej mało dojrzała) 1 cebula czerwona oliwa z oliwek (ok. 100 ml) 1 łyżka soku z cytryny (może być ocet balsamiczny) szczypiorek z dymki pieprz kolorowy Śledzie moczymy w wodzie. Czas moczenia śledzi jest moim zdaniem indywidualny (niektórzy moczą 1 godzinę, inni kilka godzin). Następnie kroimy filety na ok. 2 cm kawałki. Gruszkę dzielimy na 4 części wzdłuż

tojestpyszne.blogspot.com
Śledzie ze śmietaną i pietruszką 124

pyszna zakąska. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 6 łyżek kwaśnej śmietany 1 mała cebula pęczek pietruszki Sposób Śledzie wymoczyć około 1,5 godziny, pokroić w paseczki, porozkładać na płaskich podłużnych talerzach, układając 2 rzędy pasków. Od zewnętrznych stron śledzi łyżką nakładać ukwaszaną śmietanę, posypać ją cienko pokrojoną w półksiężyce cebulką oraz drobno posiekaną pietruszką

Kuchenne aromaty
Pasta ze śledzia w oleju z kuskusem. 124

obiedzie kilka łyżek? Potrzebujemy: pół puszki śledzi w oleju Łosoś Ustka pół cebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie rozgniatamy widelcem, prawie do konsystencji papki. Nie będzie to trudne, gdyż śledzie są bardzo delikatne. Jaja i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy

MamaOskarka
Śledzik na raz z oregano 80

przystawka na domowych imprezach. Bo wiadomo rybka lubi pływać… 3 płaty śledzi marynowanych w oleju a’la Matjas 1 cebula 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Oregano Płaty śledzi marynowanych osączamy z oleju. Kroimy w plastry (około 1 cm). Połowę cebulki siekamy w piórka, drugą połowę w bardzo drobną kosteczkę. Śledzie mieszamy z cebulką, dodajemy keczup, doprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Rolmopsy 173

Składniki: 1 kg śledzi świeżych niesolonych 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych łyżeczka gorczycy 3 łyżki oleju Do nadzienia: papryka konserwowa ogórek konserwowy patisony konserwowe czerwona cebula(...)pokrojona w ósemki Z wody i octu gotujemy zalewę - dodajemy sól, cukier i przyprawy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śledzie oczyszczamy i dodajemy do zimnej zalewy. Odstawiamy w zimne miejsce na 3 – 4 dni. Po tym czasie dodajemy do zalewy olej. Z tak zamarynowanych śledzi robimy rolmopsy.Nadziewamy tak naprawdę, czym chcemy. Ściśle zwijamy i przekłuwamy wykałaczką. Gotowe rolmopsy wkładamy z powrotem

tojestpyszne.blogspot.com
Sałatka śledziowa z porem 287

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na sałatkę ze śledzi w towarzystwie pora. Przepis ten pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest w mojej rodzinie chyba od zawsze. Myślę, że jak każdy i ja mam swój sposób na sprawdzoną i zawsze smaczną sałatkę z matiasów.  Moją tajemnicą udanego smaku jest wymoczenie płatów śledziowych w mleku. Najlepiej jeżeli wypłukane wcześniej śledziki(...)jogurtu naturalnego pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Matiasy dwukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy przez 30 minut w mleku. Odcedzamy śledzie i kroimy w kostkę, przekładamy do miski.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do matiasów.  Pora myjemy i kroimy w pół talarki, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mazowiecka woda śledziowa 149

potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam. Moja mama zaszczepiła mnie miłością do śledzi. A może mam niedobór jodu ?;) Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe(...)zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy,tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.chłodnik śledziowy

Bon Appetit Małgorzaty