raczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :)Wyszło pyszne!Czytaj więcej
bistro mamazrobimy dzień wcześniej, to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu.To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, którym bardzo dziękuję za piękny prezent!!!I mężowi mojemu również dziękuję!!!Za to, że potrafi słuchać
bistro mamaPoniedziałek :) Zgodnie z obietnicą na FB - dzisiaj ratatouille pod serową kruszonką.Bardzo ciekawy artykuł na temat tego pysznego dania, autorstwa Agnieszki Kręglickiej, można przeczytać tutaj. Czytaj więcej
bistro mamazapadła decyzja, że w weekend musi być, zrobiłam listę zakupów mając w pamięci podstawowe składniki. Ser, jajka, śmietana, czekolada. Ta czekolada z myślą o tym, żeby ją wmieszać w serową masę. A może tak nuta mięty. Po chwili miałam jasność.Czytaj więcej
bistro mamaRodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej? :)Składniki:120 g herbatników30 g czekoladyczubata łyżka kajmakuMasa serowa:1150 g sera twarogowego (co najmniej dwukrotnie mielonego)200 ml śmietanki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanejziarenka z laski wanilii150 g cukru4 jajka2 żółtkaSposób przygotowania:Do malaksera wrzucamy herbatniki, dodajemy kajmak i czekoladę
Słodkie PrzyjemnościNa dzisiejsza kolację, koniecznie musicie zaserwować jakąś sałatkę, coś lekkiego po kolejnym długim weekendzie. Moja propozycja jest dość spontaniczna, ale bardzo trafiona. Sałatka jest syta i
Niezły Młynekżółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem.Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy, warstwę serową i drugą warstwę kaszy. Na wierzchu kładę plasterki pozostałych pieczarek, posypuję tartym żółtym serem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę do 30 minut. Smacznego
Kuchnia Elliepodróży, bo mój zapał często jest słomiany i łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło w gardle ;)Ciasteczka - składniki250g mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego
W kuchni wieczoremPrzepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny raz :) Przepis znalazłam na stronie Przepisy Aleksandry. Zapraszam do gotowania!Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuszczypta soliok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby)Składniki na nadzienie
My Culinary Artformując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko
Projekty ze smakiemciasta. 2. Ser: Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając (aż do dokładnego połączenia).3. Na ciasto w blaszce (nie podpieczone) wylać masę serową. Na to wyłożyć pokrojone w kosteczkę lub paseczki brzoskwinie.4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na brzoskwinie.5. Ciasto z zamrażarki zetrzeć
Kto ugości moich gości?proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy bakalie i mieszamy.2. Formę do pieczenia 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używacie silikonowej formy, wtedy pomijamy). Wlewamy serową masę. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach. Smacznego
My Culinary Artmnie zaglądacie. W tym roku też zapraszam Was serdecznie do mnie, mam nadzieję, że znajdziecie tu wiele kulinarnych inspiracji. :-).Oto lista dziesięciu najchętniej oglądanych przepisów:Numer 1Najprostszy sos serowy do makaronuNumer 2Domowa vegetaNumer 3Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowymNumer 4Polędwica z szynkowaraNumer 5Wędzona domowa pasztetowa-wątrobiankaNumer 6Sos szpinakowy do makaronuNumer 7.Czerwony barszcz wigilijny na zakwasieNumer 8Sałatka z ryżem,kurczakiem
Kulinarne przygody Gatitypóźniej. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka - ja to robiłam kubkiem do herbaty :)Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów.Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru waniliowego.Smacznego
Słodkie Przyjemności"Sobota! Jak to dobrze brzmi. Dla wielu z Was oznacza to błogie leniuchowanie. Strasznie Wam tego zazdroszczę. Ja dziś wybieram się na cały dzień do pracy
Słodkie Przyjemności