serowe - 4000 przepisów (strona:188/267)

Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 132

Podobne ciasto robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że na słono. Pamiętacie wieniec serowy z ziołami? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 131

ćwiartki jeszcze na 3 części. Na jabłka wylać masę twarożkową.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia.Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 511

cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Masa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki orzechowe 179

odkryję, jeśli napiszę, że rewelacyjne przepisy znaleźć można u Liski. Chyba każdy kulinarny bloger ją zna :) Z jej przepisów do tej pory na moją listę idealnego pieczywa trafiły wieniec serowy z ziołami i wieniec cynamonowy. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 227

moich ulubionych propozycji :)Na gorąco:Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 166

gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się ser stopiony na powierzchni krążka sera. Raclette należy do  tradycyjnych serowych dań kuchni szwajcarskiej. Z czasem urozmaicono i wzbogacono sposoby przyrządzania raclette poprzez zastosowanie nowych, coraz to bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera.Podstawą do raclette jest ser raclette.Ser

Kulinarny karnet Christophera
Galette z pomidorami i ricottą 178

Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego

Food Square
Sernik kokosowy na spodzie z oreo 196

kokosowymi i roztopionym masłem. Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć nań otrzymaną masę. Piec w 180°C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.Masa serowa:900 g prawdziwego twarogu (tłustego lub półtłustego)150-200 g cukru pudru1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka zebrana z góry)4 łyżki mąki ziemniaczanej5 jajekTwaróg, cukier puder, mąkę ziemniaczaną

Food Square
Babeczki o wielu smakach 176

miksujemy, dodajemy przygotowane wcześniejwiórki i mieszamy łyżką. Masa gotowa.Powtarzamy wszystko jak w przypadku babeczek orzechowych.  Upiekliśmy 40 babeczek w trzech smakach a można upiec jeszcze z masą makową,serową, itd. Wszystko zależy od pomysłowości.   Czas na kawę z babeczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Naleśniki z serem 190

Naleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową.Zaczniemy od składników na ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajkaNa masę twarogową:-0,5 kg twarogu-100-150 ml kwaśnej śmietany-cukier

Maminek kulinarny
Pizza domowa 233

Pizza domowa z serowym brzegiem.Może wymaga trochę czasu, ale smakuje znacznie lepiej, niż wszelkie "gotowce".Składniki na ciasto:-1,5 dkg świeżych drożdży-1/2 łyżeczki cukru-szczypta soli-szklanka ciepłej wody-ok. 2,5 szklanki mąki-2 łyżki olejuDrożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 180

mielimy w maszynce.   Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną  i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.   Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy

Maminek kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 208

nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.Składniki:1 kg ziemniaków100g mąki pszennej1 łyżka soliświeżo

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z łososiem i kurkami 209

roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik pomarańczowy 198

misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada:  Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania