serowe - 4000 przepisów (strona:197/267)

Verrines. 138

posiekanych pomidorków, sól, pieprz   łyżka sałaty masłowej zmiksowana z orzechami ziemnymi   kilka całych orzechów. Verrine owocowe. Układamy w górę warstwami:Kawałki kiwi polane syropem bazyliowymmasa serowa: twarożek + łyżeczka konfitury z limonki i  tymiankukawałeczki pomarańczykonfitura z żurawinyorzechy włoskie.Życzę miłej i smacznej zabawy przy komponowaniu, mniej lub bardziej, dietetycznych  verrines

Kulinarny karnet Christophera
Małe przyjemności - Przystawki z kabaczkiem. 183

wodzie około 5 min. Ostudzić. Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić. Ser feta utrzeć z tuńczykiem ,dodać pieprzu do smaku. Plaster (miseczkę)kabaczka wyłożyć szynką szwarcwaldzką i wypełnić farszem serowym. Podawać z keczupem ,sosem pomidorowym

Kulinarny karnet Christophera
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 152

Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem. Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy  (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 164

pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby. Łosoś w pomidorowo - serowej skórce. 250 g łososia 1 pomidor 1 mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri ze szpinakiem. 200

paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia Szybki sos serowy: 100 ml śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej tymianek do smaku Wykonanie: Ugotować makaron  paccheri. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać szpinak

Kulinarny karnet Christophera
Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek. 172

Kunafa with ricotta cheese. Z kunafy  przygotowuje się charakterystyczne dla kuchni arabskiej tradycyjne ciasto serowe. Ciasto przekłada się serem nabulsi, którego w Polsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się

Kulinarny karnet Christophera
Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie. 136

górnego boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Te serowe rurki są pysznie  chrupiące .Są smaczną przekąską

Kulinarny karnet Christophera
Tureckie bułeczki z czarnuszką. 169

Turkish bagels with black cumin. Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze. Składniki. Ciasto

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z rzodkiewką i zieleniną. 166

sokiem z cytryny ,solą i pieprzem. Kremówkę ubić . Żelatynę rozpuścić i połączyć z kremówką i serem. Dobrze wymieszać. Foremkę, 9 x 23 cm, wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę serową. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 h. Zimny sernik ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć folię, udekorować  i podawać przybrany rzodkiewką

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 337

około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 293

małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową.  Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h.  Gdy rolada stężeje, wyjmij

Niezły Młynek
Sernik z brzoskwiniami 144

Stopniowo - na zmianę - dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy. Pod koniec dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze w uchylonym piekarniku

Salonik smaków
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 220

wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą  lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Sernik z musem z dyni 199

zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera śmietankowego na serniki 2/3 szklanki cukru (można więcej) 1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki musu z dyni

Czerwień i błękit
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 254

Mascarpone ubiłam w mikserze na puszysto. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą przełożyłam ciasto. Wierzch polałam czekoladą. Udekorowałam resztą mascarpone i mazgajami czekolady. Jeśli chodzi o wypieki, to nie są one moją mocną stroną. Z małymi wyjątkami. Jednak zawsze mogę liczyć

bastalena