serowe - 4000 przepisów (strona:194/267)

RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 200

głębszych refleksji na dany temat. Postawiłyśmy, więc na pączki pieczone, ale... teraz ponieważ nie mogłyśmy się zdecydować, czy uderzyć w stronę tradycji (mocno nadzianej), czy w stronę serowych oponek - zaczęłyśmy kombinować. I tak oto powstały, inspirowane chińską tradycją Pączki Ryżowe! :)W Chinach są one czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko

Wypisz Wymaluj
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 195

marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami.Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i  są dosyć tanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekane jabłka z serem 147

Jabłka są naszym "owocem narodowym". Najczęściej jemy je same, surowe, ale są też  powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs.My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :)Składniki:jabłkapomidory suszone (po jednym na jabłko)min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,..skórka

Taste Of My Day
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 212

W czasie, kiedy moja baba drożdżowa wyrastała spokojnie w piekarniku, myślałam co tu szybciutko zrobić na obiad.  I to był impuls! Będą kieszonki schabowe

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 227

kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać  jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności

Walijskie Pichcenie
ANANASOWE MINI SERNICZKI 155

tężejącą galaretką szafirową. Twaróg miksujemy z cukrem, dorzucamy pokrojone ananasy, chwilę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, po czym dolewamy naszą tężejącą galaretkę ananasową. Łączymy całość i uzyskaną masą serową uzupełniamy nasze foremki. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
SERNIK NA ZIMNO I 206

stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Kiedy ostatnia warstwa masy serowej stężeje, ułożyć na niej truskawki.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.Wstawić do lodówki na min.2h

Walijskie Pichcenie
SERNIK NA ZIMNO II 211

już tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Dodać rodzynki (jeśli lubimy) i delikatnie wymieszać łyżką. Średnią tortownicę, wyłoży folią aluminiową, aby zapobiec ew.wycieknięciu masy. Serową masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, pomarańczową galaretkę rozpuścić

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE 335

masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160oC

Walijskie Pichcenie
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 169

pysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka kakao szczypta soli olej do smażenia Nadzienie serowe: 200g sera ricotta 2 płaskie łyżki cukru odrobina cukru waniliowego otarta skórka ze sparzonej cytryny 2-3 łyżki słodkiej gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy

Walijskie Pichcenie
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 165

drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao  i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową: 250 g.  zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy:Maliny

Walijskie Pichcenie
SERNIK GOTOWANY 1614

gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 208

Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH A'LA SERNIK 197

pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru  5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA 228

pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy.  Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu

Walijskie Pichcenie