głębszych refleksji na dany temat. Postawiłyśmy, więc na pączki pieczone, ale... teraz ponieważ nie mogłyśmy się zdecydować, czy uderzyć w stronę tradycji (mocno nadzianej), czy w stronę serowych oponek - zaczęłyśmy kombinować. I tak oto powstały, inspirowane chińską tradycją Pączki Ryżowe! :)W Chinach są one czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko
Wypisz Wymalujmarcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami.Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłka są naszym "owocem narodowym". Najczęściej jemy je same, surowe, ale są też powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs.My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :)Składniki:jabłkapomidory suszone (po jednym na jabłko)min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,..skórka
Taste Of My DayW czasie, kiedy moja baba drożdżowa wyrastała spokojnie w piekarniku, myślałam co tu szybciutko zrobić na obiad. I to był impuls! Będą kieszonki schabowe
Walijskie Pichceniekostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności
Walijskie Pichcenietężejącą galaretką szafirową. Twaróg miksujemy z cukrem, dorzucamy pokrojone ananasy, chwilę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, po czym dolewamy naszą tężejącą galaretkę ananasową. Łączymy całość i uzyskaną masą serową uzupełniamy nasze foremki. Chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniestężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Kiedy ostatnia warstwa masy serowej stężeje, ułożyć na niej truskawki.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.Wstawić do lodówki na min.2h
Walijskie Pichceniejuż tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Dodać rodzynki (jeśli lubimy) i delikatnie wymieszać łyżką. Średnią tortownicę, wyłoży folią aluminiową, aby zapobiec ew.wycieknięciu masy. Serową masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, pomarańczową galaretkę rozpuścić
Walijskie Pichceniemasło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160oC
Walijskie Pichceniepysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka kakao szczypta soli olej do smażenia Nadzienie serowe: 200g sera ricotta 2 płaskie łyżki cukru odrobina cukru waniliowego otarta skórka ze sparzonej cytryny 2-3 łyżki słodkiej gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy
Walijskie Pichceniedrobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową: 250 g. zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy:Maliny
Walijskie Pichceniegotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin
Walijskie PichcenieMasło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika
Walijskie Pichceniepieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel
Walijskie Pichceniepieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu
Walijskie Pichcenie