drobną kostkę. Bryndzę rozetrzeć, połączyć z papryką i doprawić pieprzem do smaku. Bryndza jest wystarczająco słona, nie ma konieczności dosalania :)Przestudzoną cukinię smarować pastą serową i zwijać. Prawda, że szybko i prosto? :)W Wyzwaniu oprócz mnie wzięły udział:Dorotahttp://doodorka.blogspot.com/Iwonahttp://izioni-smaki.blogspot.com/Magdahttp://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/Martahttp://www.magicznezyciemarty.pl/Sabinahttp://kobietywsieci.blogspot.com/baner autorstwa Magdy
Codzienna kuchnia niecodziennaDziękuję Ciociu… za Wszystko…Sernik z rosą – składniki:Ciasto:250 g margaryny do pieczenia3 żółtka1 cukier waniliowy1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 szklanki mąkiMasa serowa:ok. 1 kg sera białego twarogowego (u mnie zmielony z wiaderka)3 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju słonecznikowego1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)1 opakowanie cukru waniliowego2
UgotujmyTo.plnastępnie dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser.Do masy ryżowej dodać roztrzepane jajko i wszystko wymieszać. Na ręku formować placuszki z ryżowej masy, na środek dodać masę pieczarkowo-serową i całość zamknąć w formę kulki.Przygotowane kule obtoczyć w mące a następnie w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu najlepiej
UgotujmyTo.pldodałam 1 kostkę sera półtłustego, który tylko zblendowałam dlatego ciasto nie jest idealnie gładkie ) 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku
UgotujmyTo.pldobrze wyszedł. Sernik z brzoskwiniami – składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1 kostka margaryny 250g3 łyżki cukru5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:5 białek1 szklanka cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa serowa:1 kg twarogu (2-krotnie zmielony)2 jajka3/4 szklanki cukru2 budynie waniliowe3/4 kostki margaryny3/4 szklanki mleka1 puszka brzoskwiń1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć
UgotujmyTo.plmałym ogniu 5-10 minut często mieszając. Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości gorącej wody i dodać do jabłek. Jak masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylać na masę serową. Wstawić do lodówki. Jak masa stężeje wylać na wierzch rozpuszczoną, ostudzoną i gęstniejącą galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego Post Sernik na zimno, jabłkowo
UgotujmyTo.plmieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do przestudzenia. 3. Przestudzoną masę jagodową wymieszać z serkiem kremowym. Schłodzoną śmietanę połączyć z mlekiem skondensowanym i zmiksować do uzyskania delikatnej pianki. Masę jagodowo-serową połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. 4. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do stężenia. Jagody opłukać, osuszyć
UgotujmyTo.pldelikatnie i nie za długo, żeby masa się nam nie zważyła.Truskawki umyć i zetrzeć na mus. Dosłodzić do smaku.Przygotować pucharki i układać w nich warstwami, najpierw masę serową, a następnie mus.Dodatkowo całość można udekorować odrobiną bitej śmietany kremówki.Inspiracja: miszmasz-marghe Przepis bierze udział w akcjach
Świat Domowej Kuchnikruchy spód:200 g mąki pszennej 125 g margaryny Kasia 125 g cukru 1 płaska łyżeczka proszkudo pieczenia 1 cukier waniliowy 1 jajko szczypta soli Składniki na masę serową:1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera 250 g miękkiej margaryny 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowySernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto
Świat CiastaSkładniki na spód: 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera 250 g miękkiej margaryny 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste
Świat Ciastanałożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować (fot.1). Ciasto wstawić do lodówki na około 20 minut. Truskawki umyć, odszypułkować (4 sztuki odłożyć na tułów), pokroić w plasterki. Ułożyć na masie serowej (fot.2). Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, a następnie tężejącą zalać truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegu formy
Świat Ciastakremówkę na sztywno. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Następnie cały czas ubijając wlewać żelatynę i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką (fot.4). Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy sernik lekko się zetnie na wierzchu ułożyć truskawki (fot.5
Świat Ciastapuder do posypaniaŻółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy ser i mieszamy. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na serze układamy połówki śliwek. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni
Salonik smakówPolać sokiem z cytryny.Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki,18 cm, wstawić do lodówki do stężenia.Polecam ten interesujący smakowo serniczek
Kulinarny karnet Christopheraprzyrządzac je na kilka sposobów, m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa
Ostra na Słodko