serowe - 4000 przepisów (strona:184/267)

Ser dojrzewający podpuszczkowy - prawie koryciński 185

serek robiłam dopiero 2 razy, wiec, być może, nie jest jeszcze ideałem, zwłaszcza jeżeli chodzi o serowe dziurki - jakoś ma ich mało.  Ale to tylko sprawa wyglądu, bo poza tym jest bardzo smaczny. A im dłużej w lodówce sobie leży, tym robi się smaczniejszy. I jeszcze jedna dosyć chyba

Stare Gary
Pomidorki, mozzarella i bazylia - koreczki caprese 140

Błyskawiczna przekąska. Efektowna i szybka do zrobienia - koreczki caprese  - zapraszam :)składnikiopakowanie mozzarelli w małych kulkachlistki bazylii - tyle ile kulek serapomidorki koktajlowe - 2x mniej niż kulek

Stare Gary
Tarta z grillowanymi warzywami 180

sporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na  ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się, że warzywa

Stare Gary
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 203

płaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już

Stare Gary
Tortille zapiekane z serkiem i figami 194

każda  pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawieniamiód, oliwaprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 250 st CPlacki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem.Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia

Stare Gary
Sernik na zimno z białą czekoladą i sosem truskawkowym 312

rondelka, zalać wodą i zostawić do napęcznienia.Twaróg połączyć z roztopioną, białą czekoladą.Żelatynę wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia.Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z masą serową.Ubić kremówkę i ją również połączyć z masą.Całość przelać do małej, okrągłej formy wyłożonej folią.Porobić kilka kropek z kisielu truskawkowego na wierzchu sernika i porozmazywać w fikuśne kształty

Kraina Miodem Płynąca
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 140

bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym

Czerwień i błękit
Lody paprykowe Merci Chef. 163

delikatnie przepłukujemy pod wodą. Kiedy papryka jest całkowicie zmrożona przekładamy ją do blendera. Miksujemy dokładnie z serem do momentu uzyskania kremowej konsystencji lodów.Teraz działamy bardzo szybko ;). W przygotowane serowe miseczki układamy gotowe lody paprykowe i posypujemy częścią śliwkowego kawioru. Dekorujemy wedle naszego uznania i gustu.Mi nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam smacznego i prosić o trzymanie mocno kciuków

Malinowe Pocałunki
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 110

dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3  to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem  ziemniaczano-serowego  nadzienia.Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow)450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550)250-270 ml goracej wody (w zaleznosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini serniczki z malinami i mandarynka-Mini Käsekuchen 155

Pyszne,kremowe malenkie serniczki.Tak proste do wykonania,ze kazdy 6-7-latek zrobi je sam.I jest to wlasnie propozycja dla najmlodszych.W ferworze swiatecznych przygotowan pozwolmy naszym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 158

aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin.Upieklam go w duzej formie 23-24 cm.Skladniki:1 kg sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 148

przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem pod wplywem wysokiej temperatury po prostu wycieknie.Doskonale smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym.Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze.Skladniki na 24 rogaliki:250 g maki150 g twardego masla1 jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic na pozniej do posmarowania2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny sernik pomarańczowy - pyszny 170

spod:40 g sucharkow (lub biszkoptow,czy herbatnikow)80-100 g zmielonych orzechow laskowych30 g masla-2 lyzki2 plaskie lyzeczki przyprawy do piernika(lub samego cynamonu)Skladniki na mase serowa:750 g sera 3xmielonego180 g cukru3 jajka L (jesli M to 4)250 g kremu kokosowego (65%)skorka starta z 2 pomaranczysok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml1-2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jarmuż zapiekany pod orzechowo-cynamonową pierzynką 118

Po swiatecznym obzarstwie czujemy sie ociezali.Dieta warzywna pozwoli to zmienic,np.jarmuz,asezon na jarmuz w pelni.To kultowe warzywo zwolennikow zdrowej diety,wielbionym takze przez wegetarian i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik nowojorski z owocami jagodowymi 152

profil tluszczowy) pieczonych bez kapieli wodnej,a rownie kremowych,wilgotnych i rozplywajacych sie w ustach.Skladniki na spod ciasta:200 g owsianych ciasteczek lub innych70 g masla Skladniki na mase serowa :1000 g sera 3x mielonego5 jajek3 lyzki maczki ziemniaczanej3 lyzki soku z cytryny200 g kwasnej smietany150 g cukruDodatkowo:500-600 g swiezych owocow jagodowych40 g  cukru pudru200 g kwasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!