przez praskę, wymieszać ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować,przepuścić przez maszynkę razem z serem. Szpinak odcedzić na sitku z ewentualnego nadmiaru wody, dodać do masy ziemniaczano-serowej i wszystko razem dokładnie wymieszać jeszcze raz doprawiając solą i pieprzem aby farsz nie był mdły. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować
Kuchnia w opałachmoim przypadku zadziałały prawa fizyki. Ułożyć plasterki banana i całość zalać drugą galaretką. W tym momencie moje galaretki zamieniły się miejscami. Zwykła galaretka powędrowała na spód foremek, a serowa warstwa wypłynęła na wierzch. Ot czary :) Foremki wstawić do lodówki, aby deser dobrze stężał. Podawać z plasterkami kiwi lub innymi owocami
Kuchnia w opałachmasła ( roztopionego) A jak to zrobić: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy ser z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, dalej mieszając. Z masy serowej odlewamy ok 1/3 do osobnej miski, łączymy tę część z masą kajmakową. Pozostałą masę (2/3) łączymy z czekoladą ( powinna być schłodzona). Do tortownicy o średnicy 22cm, nakładamy rozkruszone
Kuchnia w opałachcukrem i orzechami i dokładnie wymieszać. Dodać tyle śmietany lub jogurtu, aby nie był za rzadki ( nie będzie wypływał z naleśników). Na talerzu ułożyć naleśnik i przesmarować go farszem serowym. Położyć na wierzch kolejny naleśnik i przesmarować go dżemem figowym. Tak przygotowane naleśniki zwinąć w jeden rulon. Na wierzch ułożyć świeżą figę. (Ja dodatkowo posypałam je płatkami migdałowymi) Smacznego
Kuchnia w opałachkaszy manny Śmietanowiec agrestowy Torcik tęczowy bez pieczenia Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z czarną porzeczką Warstwowy torcik Sernik brzoskwiniowy na zimno Rafaello bez pieczenia Serowa chatka z rodzynkami Sernik na zimno z brzoskwiniami Torcik czekoladowy z truskawkami Tiramisu truskawkowe Ala tiramisu z borówkami
Ala piecze i gotujeoreo i bitą śmietaną Sernik na zimno z galaretką Sernik na migdałowym spodzie Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik wiedeński z brzoskwiniami Sernik z żurawiną pod bezową czapą Serowa chatka z rodzynkami Mini serniczki bez pieczenia Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik z malinami
Ala piecze i gotujewysoką jakość zapewnia stała kontrola nad procesem tłoczenia. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy Skworcu ser koryciński swojski
Z Kuchni Do KuchniPotted cheese czyli ser zakonserwowany, w tym przypadku masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą i znakomitym dodatkiem do chleba. Próbowałam zrobić pastę w blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko
Stare GaryKarnawał trwa, czas na imprezy, spotkania ze znajomymi przy stole zastawionym przekąskami. Na taką okazje polecam zrobić roladę serową, kolorową przekąskę idealną na tego typu okazje. Co prawda wydaje się być trochę pracochłonna, ale to nie prawda, za to dobrze smakuje i stanowić może ciekawą alternatywę dla tradycyjnego talerza wędlin. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpamiętał nie będzie. Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzinnej- począwszy od stycznia, a skończywszy na grudniu :) Sernik jest ciężki, mięsisty i wilgotny, ale również rozpływający się w ustach- jak to z sernikami bywa :) Dla urozmaicenia do masy serowej można wmieszać bakalie- ja dodałam płatki migdałowe- wlać odrobinę rumu, wykorzystać skórkę od cytryny czy pomarańczy dla uzyskania cytrusowego smaku, a wierzch udekorować ulubioną polewą. Ja od razu się przyznam
Kraina Miodem PłynącaSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej
Bulliomusiałam zrolowane naleśniki przekładać;-/) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1-2 jajka mąka woda mleko sól Pozostałe: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka 1 op. mieszanki warzyw (np. włoskie) 1 op. sosu serowego przyprawa do mięs 200 g sera żółtego Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy (mleko i woda w proporcjach 2:1). Ciasto musi być niezbyt gęste aby dobrze rozprowadzało się
IMPRESJA SMAKUzeszłym tygodniu otrzymałam do testowania produkty marki Prymat... W skład paczki weszło między innymi: 1.dipy serowy (do chipsów i nachosów) barbecue (do grill) czosnkowy (do mięs) meksykański (do mięs) 2.sosy sałatkowe francuski czosnkowy grecki do mizerii koperkowo-ziołowy 3. marynaty w płynie grillowa pikantna klasyczna 4. panierki do kurczaka do kotletów 5. zioła oregano rozmaryn cząber zioła prowansalskie koperek bazylia
IMPRESJA SMAKUsery włóż do miski, dodaj śmietanę i dobrze ugnieć na jednolitą masę. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Dołóż do masy serowej. Dodaj posiekane włoskie orzechy i pokrojone drobno suszone pomidory. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO
Kredowe Menu