zdecydowanie najlepsze lekarstwo na szaro-bure dni! Częstujcie się:) SERNIK MANDARYNKOWY /tortownica o średnicy 24 cm/ Na spód 350 g herbatników czekoladowych 120 g masła Na masę serową 1 kg kremowego sera / użyłam President do serników/ ok. 200 g cukru pudru 4 jajka 1 puszka mandarynek ok. 1/3 szklanki soku z mandarynek (zalewy z puszki) 2-3 łyżki soku
KUCHARNIAnauka" (klik) została wydana w Polsce w 1998 roku przez wydawnictwo Prószyński i S-ka. This rozpoczął swoją kulinarną przygodę w 1980 roku podczas jednej z prób przyrządzenia sufletu serowego. Razem z Nicolasem Kurti, fizykiem z Oxfordu badali kuchenne reguły, gromadząc zasady gotowania wyszukiwane w XVIII i XIX-wiecznych książkach kucharskich, słuchając rad zawodowych kucharzy oraz gospodyń domowych . W efekcie
KUCHARNIAjest takim jakim się wydaje, a jednak smak przekonał mnie, że to ich kolejne niezapomniane wcielenie. Uwierzcie mi - można się zatracić w tych smakach. Rozkosz. Pomidorowo-serowa. WYTRAWNE CIASTO POMIDOROWE Z JABŁKAMI I TYMIANKIEM /piekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 21 cm/* 150 g czarnych oliwek 4 suszone pomidory (użyłam "domowych
KUCHARNIAbędzie odpowiedź? To dopiero zagadka! KREMOWY SERNIK Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I KAJMAKIEM /tortownica o średnicy 24 cm/ Na spód: 350 g herbatników czekoladowych 120 g masła Na masę serową: 1 kg kremowego sera / użyłam President do serników/ ok. 200 g cukru pudru (karmelizowane gruszki są słodkie, więc dosypujcie stopniowo, do smaku) 4 jajka 2-3 gruszki ekstrakt waniliowy
KUCHARNIAkolejnej porcji. Dziękuję Haniu! - zajrzyjcie do Hani na jej czosnkowe przysmaki! WYTRAWNE SCONES Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I CHEDDAREM /na 8 porcji, przepis znaleziony tu - klik / Pyszne, mocno serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe. 250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KUCHARNIAwypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały rok, a czas kawy jest po prostu nieskończony. Sezon na owsiankę zaczął się w dzieciństwie i ma szansę zostać jednym z najdłużej panujących tuż obok kaszy
KUCHARNIApowstał plan, który dzielnie zrealizowałam, a teraz obserwuje uśmiechy znajomych, którzy mogli go skosztować. Sernik nutella nie jest trudny w wykonaniu, należy jedynie pamiętać by zbytnio nie napowietrzyć masy serowej. Zbyt dużo pęcherzyków powietrza spowoduje, że w trakcie pieczenia ciasto urośnie i popęka. Trudniej będzie nałożyć masę śmietanową. Nowy post Sernik nutella pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceMargarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniPodgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszamy i pilnujemy aby ser się nie zagotował. Ser powinien się zupełnie rozpuścić na gładką lejącą masę. 3. Płynną odparowaną masę serową ściągamy z ognia, dodajemy jaja i energicznie mieszamy do zupełnego połączenia. Ser przelewamy do miski lub słoja, odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczkaŁACIATE CZEKOLADOWO-SEROWE Składniki: jajka 5 szt. mąka 220 g cukier 180 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 125 ml woda 125 ml cukier 100 g kakao 4 łyżeczki ,ciemne, ser twarogowy 500 g (mielony, jak do serników) budyń 1 op. waniliowy Przygotowanie: Przepis zaczerpnięty z netu, ale godny polecenia. Jajka całe ubijamy z cukrem. Dodajemy olej
w mojej kuchniprzez praskę, to samo robimy z twarogiem. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki
w mojej kuchnicebulkę z papryką..Na to ułożyć pomidory, Całość zalać masą z jajek i sera,. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minuty, aż masa serowa się zetnie i potrawa będzie lekko rumiana.--można dołozyć mięso ,wędline ---- .Podawać na ciepło Pomidor Danie główne...inspiracja FoodNetwork.com
w mojej kuchniwilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak (suchy) Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. lub nadzienie serowe: 300 g zmielonego twarożku 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko 2-3 łyżki miękkiego masła Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć
w mojej kuchniKolejna wersja pasztecików tym razem farsz zawijamy w ciasto półfrancuskie- serowe. Moim zdaniem jest to smaczniejszy wariant niż kupne ciasto francuskie, a nie każdy ma czas aby własnoręcznie zrobić ciasto francuskie. Składniki na ciasto: 125g mąki pszennej ( lub zdrowszej mąki orkiszowej), 125g masła, 125g sera twarogowego, 1/2 jajka, szczypta soli, Przesiewamy mąkę na stolnicę, ser mielimy w maszynce
Pudełko rozmaitościżółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao Składniki ugniatamy i chowamy na około 2 h do lodówki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy serową masę. Na wierzch tarkujemy ciasto z lodówki. Pieczemy w temperaturze około 200 C przez 1 h. Ps. Ja niestety nie mogłam czekać dwóch godzin, dlatego ciasto nie jest potarkowane
Humanistka w kuchni