wody (250 ml), dokładnie rozpuścić, przelać do miseczki i wstawić do zimnej wody. Truskawki zmiksować i dodać do ostudzonej galaretki, wymieszać. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać masę serową i mus truskawkowy, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, do postania jednolitej masy. Wylać na spód ciastek, wyrównać. Dodatkowo można z góry przyozdobić pokrojonymi truskawkami. Dać do lodówki do stężenia (trzymałam
pink envelopełyżkę żelatyny, odstawić do ostudzenia. Jagody rozgnieść widelcem (zostawić ok 1/3 na udekorowanie sernika) i dodać do ostudzonego kisielu. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do niej masę serową i jagody z kisielem, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, do powstania jednolitej masy. Przelać na spód z biszkoptów, wyrównać, z góry posypać resztą jagód i dać
pink envelopeByły pączki, teraz czas na serowe oponki. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki :) Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku , gdzie oponki aż mnie wołały - zrób, zrób
pink envelopeCienkie, delikatne naleśniki, nadziewane serową masą z dodatkiem migdałów i soku z pomarańczy. Powiem szczerze, nie mam ręki do cienkich naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty
pink envelopekonsystencji śmietany. Dyniowe puree z szałwią Ser kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do masy- mieszając po każdym dodaniu mamy pewność, że nie zrobi się nam jedna wielka sklejona serowa gula. Masę wylewamy na patelnię, na równomiernie rozłożone ziemniaki. Smażymy na niewielkim ogniu, bardzo powoli, pod przykryciem (ja przykryłam formą do tarty, bo nasza duża patelnia nie ma pokrywki
les mirabellesmokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza malinami, można
les mirabellesrondelku rozgrzewamy olej- wlewamy go na co najmniej trzy centymetry głębokości. Kwiaty cukinii nacinamy przy podstawie, aby usunąć pręciki- podobno są niesmaczne. Przez powstały otwór nadziewamy kwiaty masą serową. Jeśli kwiaty były rozwinięte, górne końcówki płatków skręcamy, tak, żeby masa nie uciekła. Nadziane dokładnie maczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez około 2 minuty. Gotowe danie serwujemy
les mirabellesgnudi. Gnudi- to prawie jak gnida. To trzeba zjeść! Gnudi niestety wymawia się oryginalnie "njudi"- to już nie ma tej gnidowej mocy. Ale pomysł chwycił i postanowiliśmy zrobić te serowe kluseczki. Ich nazwa oznacza "nagi" ponieważ tak na dobrą sprawę jest to samo nadzienie ravioli z ricottą. Przepis znalazłam oczywiście u Jamiego w książce "Comfort Food", następnie odnalazłam odcinek jego
les mirabellesświąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz
Kuchnia Beatynutelli 2-3 łyżki kwaśnego dżemu + 200 g czekolady 1 łyżka oleju kolorowa posypka Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć. Ciasto drobno rozkruszyć, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut. Ciasto wyjąć. Za pomocą łyżki do lodów uformować równe kulki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem
Domowa cukiernia Ewydodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem feta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy mięsnej uformować płaskie placki, na każdy włożyć serową kulkę, formować klopsiki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Jadło i czytadłowłożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką delikatnie nakładamy truskawkową masę, następnie malutką łyżeczką, kawałek
Jadło i czytadłospaghetti omnomom Sos mango z krewetkami: 1 owoc mango 100 g krewetek 1/2 pomarańczy 100 g serka mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos groszkow - serowy 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku (nie z puszki) 150 g serka mascarpone sól, pieprz Owoc mango obrać i pokroić w kostkę. Sok z pomarańczy zagotować, dodać pokrojone
Jadło i czytadłoprzetworzyć. Jagody swym smakiem nie zachwycają, są raczej nijakie. Jednak po namoczeniu odzyskują swoją świeżość i delikatny słodkawy aromat i to właśnie ta postać zainspirowała mnie do przygotowania serowego koktajlu z jagodami goji - idealne lekkie śniadanie! Do przygotowania 2 szklanek koktajlu potrzebujemy: 1/2 szklanka suszonych owoców goji 1 serek śmietankowy Almette 1/2 szklanki jogurtu (lub mleka) 1-2 łyżki
Jadło i czytadłogotować, wystarczy że "opiją się" majonezem lub sosem sałatkowym i błyskawicznie miękną. Do takiej sałatki można dodać przeróżne składniki. Ja tym razem dodałam brokuł. 2 opakowania zupek chińskich (serowe lub rosołowe) 1 brokuł 1 długi ogórek 1 cebula 1-2 mięsiste pomidory majonez Brokuł rozdrobnić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Ogórka obrać
Jadło i czytadło