dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej można dodać trochę mleka ,aby łatwiej się rozpuściła. Do jednej części masy serowej dodajemy roztopioną białą czekoladę, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość wylewamy do keksówki, następnie wsadzamy na chwile do lodówki 2. Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Biszkopty moczymy(...)kawie i układamy pośrodku na białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy połowę masy serowej z żelatyną, mleczną czekoladą i przelewamy całość do keksówki. Na masę czekoladową układamy herbatniki. Sernik wsadzamy na 2h do lodówki. 3. Wyjmujemy sernik z lodówki. Gotujemy odrobinę wody w dużym garnku, gdy woda zacznie wrzeć keksówkę stawiamy na garnku, aby gorąca para
zjem to blog kulinarnykoniec ubijania dodając 45g cukru- do lekko ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać- żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko tężeją, należy od razu połączyć je z masą serową i wyłożyć na herbatniki)- masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać- całość
Smakołyki Berenikiuciekam wygrzewać się na słońcu. Składniki na formę o wymiarach: 25*35cm ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła lub margaryny masa serowa: 5 białek szklanka cukru 3 opakowania śmietany 18% ( każdy po 330g) 2 budynie śmietankowe aromat waniliowy lub śmietankowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy formując(...)stopni Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie po łyżce śmietany. Gdy mamy jednolitą masę wsypujemy mieszając dalej mikserem budyń i dowolny aromat. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 50 minut.Po 15 minutach pieczenia gdy wierzch będzie twardy, wyciągamy ciasto z piekarnika i trzemy na wierzch pozostałą część ciasta kruchego. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy ser i to samo z trzecim krążkiem ciasta. Na masę serową posypujemy kakao ( przez sitko ). Ciasto wkładamy do lodówki
prawdziwe jedzeniebrytfankę. Masa sernikowa: Do miski przekładamy ser twarogowy i dodajemy budynie, proszek do pieczenia, mleko. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru i dodajemy do masy serowej. Miksując dodajemy olej. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową wraz z rodzynkami, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Gotową masę wylewamy na ciasto
PastelFoodjego wizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra. Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą, nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę(...)waniliowego 1 budyń waniliowy Winiary (60 g) 2-3 łyżki kakao Ser przekładam do misy robota i miksujemy dokładnie dodając stopniowo cukier, po jednym jajku, oraz suchy budyń. Masę serową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Keksówkę o wymiarach 24 x 14 cm wykładamy papierem do pieczenia i naprzemiennie za pomocą łyżki wykładamy masę jasną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny 1/3 szklanki cukru(...)rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Masę serową wkładamy do każdej tartaletki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki przez około 30 minut, przykrywamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały czas się wzmacnia, nastawiłam ja 9 stycznia) z dodatkiem świeżo otartej skórki pomarańczowej, posypane cukrem pudrem i jeszcze dodatkowo skórką pomarańczową. Mini pączki pomarańczowe są błyskawiczne w wykonaniu, nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania(...)smak ) i chwilkę miksujemy, dodajemy 1,5 szkl. mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody i otartą skórkę z pomarańczy, i mieszamy. Rozgrzewamy w rondelku olej i wkładamy partiami serowe kulki uformowane mokrymi dłońmi (pączki mają wielkość mandarynek) , zmniejszamy temperaturę oleju i smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron a złoty kolor, bo będą surowe w środku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspód:- 125 g mąki pszennej- pół łyżeczki soli- 50 g ricotty- 50 g miękkiego masła- 100 g cukru pudru- masło - do wysmarowania tortownicy- mąkę - do oprószenia tortownicyNa masę serową:- 450 g ricotty- 100 g cukru pudru- 25 g mąki pszennej- 2 jajka- szczyptę soli- 60 ml soku z cytryny- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej- 100 g truskawek- cukier(...)wszystkie składniki na spód, do momentu uzyskania jednolitej masy.Smarujemy masłem tortownicę, lekko oprószamy mąką i wyklejamy jej dno masą na spód.Przy pomocy miksera mieszamy wszystkie składniki na masę serową. Powstałą masę wylewamy na spód sernika.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut (wierzch ma się lekko zbrązowić).Po wyjęciu z piekarnika środek sernika będzie sprawiał wrażenie
W mojej holenderskiej kuchnikolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania: BISZKOPT; Oddzielić żółtka(...)sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno z cukrem waniliowym. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać obie masy mikserem
RAROSSAPuszysta masa serowa oraz słodki smak ananasów nadają temu ciastu lekkości i wyśmienity smak, idealny na cieplejsze dni. Składniki - 2 serki homogenizowane ( 180 g ) - ¾ szklanki cukru pudru - 0,5 litra ( trzy opakowania ) śmietanki 36% - 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 cukier waniliowy - garść rodzynek - 1 puszka ananasów - 1 torebka galaretki ananasowej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)dekoracji ). Tortownice ( 26 cm ) napełnić masą i wstawić na godzinę do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzchu masy serowej ułożyć pozostałe owoce i zalać krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce Uwaga – sprawdzona rada 1) na dno tortownicy można wyłożyć okrągłe biszkopty zanurzone wcześniej
Świat Smakupudrem oraz owoce, wymieszać. Dno tortownicy ( średnica 26 cm ) wyłożyć nasączonymi sokiem brzoskwiniowym biszkoptami. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić i dodać do masy serowej. Masę wylać na biszkopty, wygładzić i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę zalać szklanką gorącej wody, dobrze rozmieszać, odstawić w chłodne miejsce. Pozostawione połówki brzoskwiń pokroić w paski, udekorować masę(...)serową. Całość zalać tężejącą galaretką. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się
Świat Smakułyżkami cukru najlepiej mechanicznie, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z tłuszczem, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy mąkę, łączymy, dodajemy posiekane orzechy, mieszamy masę czekoladową za pomocą silikonowej łyżki. Przygotowanie masy serowej: 1 jako ubijamy z 3 łyżkami cukru. Budyń mieszamy z sodą i mąką ziemniaczaną. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy ser mascarpone, łączymy, wsypujemy sypkie składniki i wszystko dokładnie łączymy. Masę(...)czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Smarujemy czekoladą rozpuszczoną w mleku, dekorujemy ćwiartkami truskawek. Smacznego. The post Ciasto czekoladowe z mascarpone appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam(...)płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie spłaszczyłam na placek. Zapiekałam w temp. 150st. przez 20min. Na tym etapie można zakończyć gotowanie, a rozpocząć smakowanie ;) Jednak ja poszłam o krok dalej i chaczapuri serwowałam z dodatkiem warzyw. Może
bastalenamisce i zagniotłam. Następnie schłodziłam 30min. w lodówce. Tortownicę natłuściłam odrobiną masła, podsypałam bułką tartą. Dno i brzegi wyłożyłam gotowym ciastem.W czasie kiedy ciasto się chłodziło, przygotowałam masę serową. Twaróg rozdrobniłam, dodałam pozostałe składniki (oprócz jabłek) i zblendowałam na jednolitą masę. Gotową przełożyłam do tortownicy.Jabłka obrałam, przekroiłam na pół, wydrążyłam z gniazd nasiennych. Ponacinane powtykałam w masę serową. Całość
bastalena