maślano -jajecznej. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy na jabłka i równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 160C przez około 70min
Amatorka kuchennaKrakowskie smaki nadal w karnawałowym nastroju. Tym razem mam dla Was przepis na pyszne i proste serowe oponki. Proste nie oznacza nie dobre, te są obłędne;) Nie jadłam ich chyba z 5 lat. Oponki są bardzo dobre, mięciutkie, leciutkie i nie słodkie. Dodatek sera czyni je bardziej wybornymi. Nie wiem czemu ale kojarzą mi się
Krakowskie smaki AniPrzyznaję szczerze, że nie przepadam za fotografowaniem zapiekanek. W moich oczach są mało fotogeniczne a do tego nie lubię poświęcać zbyt dużo czasu na sesję obiadów
Mienta blogznowu staram się odczarować zwykłą kanapkę, tym razem miała być mocno serowa. Jednak w związku z tym, że jestem chora, a wszystkie domowy przepisy na odzyskanie zdrowia sprowadzają się do cytryny, czosnku i cebuli potraktowałam moją kanapkę dość sporą ilością właśnie surowej cebuli. Kiedyś będąc w Pradze przypadkiem natknęłam się na takie połączenie - i było rewelacyjne! Składniki: bułka masło camembert
Brzuszki ŁakomczuszkiChorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść sam makaron z pesto no coś cudownego! Składniki: 250g spaghetti (ja użyłam linguine) 800 g piersi z kurczaka 125g
Brzuszki Łakomczuszkiwspaniałe, rodzinne chwile, które niestety tak szybko mijają! Zapraszamy! (; Składniki:ciasto: 125mąki pszennej tortowej125g mąki krupczatki1/4 szklanki trzcinowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej2 żółtka150g zimnego masłamasa serowa:5 jaj1 szklanka cukru1 kg zmielonego białego sera (kubełek)1/2l mleka0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (można pominąć, ale wtedy należy dodać 3/4l mleka)2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego - przesianego2łyżeczki cukru
Symfonia Smakówprzekątnej, nabić na wykałaczki wraz z oliwkami tworząc żagiel. Na pięciu połówkach jaj wyłożyć plastry łososia, delikatnie skropić sokiem z cytryny. Udekorować żaglem. Na pozostałych jajkach również umieścić serowe żagle, a na nich po łyżeczce kawioru, delikatnie skropionego sokiem z cytryny. Boki żaglówek udekorować plastrami oliwek i kukurydzą, umocowanymi kawałkami wykałaczek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławszystko widać na załączonym obrazku, zresztą ostateczna wersja zależy nie tylko od inwencji twórczej ale i dostępności składników. Dziś mam oryginalny oscypek prosto z gór i wędzone serowe nici (hej!) , a w lokalnym sklepie natknęłam się na ciekawie wyglądający babybel, z którego zrobiłam biedroneczkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapolecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie , tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą , czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kanapki zapiekane z grzybami i serem (2-4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 1-2 łyżki oleju roślinnego
karmelowyPyszne małe co nieco do kawy lub herbaty...kruche kakaowe babeczki wypełnione masą budyniowo-serową o smaku borówkowym. Połączenie budyniu śmietankowego z sokiem borówkowym i serkiem mascarpone jest naprawdę genialne! Babeczki znikają w mgnieniu oka...są tak pyszne, że trudno się powstrzymać. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi, który pewnej osobie skojarzył się z "gumijagodami" ze znanej bajki z dzieciństwa 😉 Musicie koniecznie
Kuchnia MagdaLenynadal miksując. Pod koniec dodać rum,budyń i pudding proszek. Całość dokładnie połączyć. Ubić białka na sztywno z odrobina soli . Do ubitych białek dodać ze 2-3 łyżki masy serowej ,wymieszać ,i następnie dodawać po trochu resztę , mieszając delikatnie do połączenia składników.Sernik jest puszysty ,wilgotny.Pozostawić w otwartym piekarniku do ostudzenia,a następnie do lodówki na 1-2 godziny
w mojej kuchniobrać, wydrążyć od spodu, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny i nadziać masą marcepanową otwory po gniazdach nasiennych (urywać po kawałku marcepanu i wciskać w gruszkę od dołu. Masa serowa 3 jajka pół szklanki cukru 700 g tłustego, śmietankowego serka 3 łyżki amaretto łyżka mąki ziemniaczanej Jajka ubić z cukrem, dodać serek, amaretto i mąkę, zmiksować jeszcze chwilę
Słodkie inspiracjeprzypływie chwili powstają czasem wspaniałe połączenia Tak właśnie jest w przypadku serowych placuszków z konfiturą z kokosa i malinami . Musicie koniecznie spróbować. Jak dla mnie, to małe niebo na talerzu Smaki idealnie się łączą ze sobą. Do tego placuszki są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. A konfitura z kokosa… coś cudownego. Jeśli jeszcze takiej nie próbowaliście, to polecam
Słodkie okruszkirazem na gładką masę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka i ponownie zmiksujemy na jednolitą masę. Ciasteczka wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową wylewamy na ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C również góra i dół bez termoobiegu i pieczemy przez ok. 60 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika
Życie zaczyna się w kuchniwidelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie tniemy na paski o długości ok. 20 cm i szerokości 4 cm. Powinno wyjść 10 takich pasków. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy
Kuchnia MagdaLeny