Kuchnia Polska na słodko" i wspólnie z innymi blogerami podziwiać fach znakomitego cukiernika Pawła Małeckiego. W kilkuosobowych grupach przygotowaliśmy trzy ciasta: Ciasto ucierane z jabłkami i kruszoną maślaną Oponki serowe z sosem malinowym Piernik z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą. Paweł Małecki zdradził nam kilka trików, które na pewno wykorzystam w kuchni, a także odpowiadał na wszystkie pytania, z uśmiechem
Kuchnia Bon AppetitZupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: • 6 ziemniaków • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 200 g sera pleśniowego
To co kochamposypania Wykonanie: • Marcepan utrzeć z cukrem pudrem. • Dodawać po łyżce ser biały cały czas mieszając. • Wbijać po 1 jajku, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. • Masę serową wlewać do papilotek papierowych umieszczonych w formie na muffinki. • Piec w temp. 140 st.C przez 30 minut. Gotowe serniczki polać rozpuszczoną czekoladą i posypać migdałami
To co kochamfolią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki. • Do żelatyny wlać gorącą wodę do 1/3 wysokości szklanki i dokładnie wymieszać. • Połączyć żelatynę z masą serową. • Wyłożyć połowę sera do keksówki, na to położyć połówki jajek i przykryć resztą sera. • Zawinąć brzegi folii spożywczej i wstawić do lodówki
To co kochammałych obrotach. • Wbijać po jednym jajku, dodając każde następne co 20 sekund, cały czas miksując. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i płatki czekoladowe. • Ręcznie wymieszać masę serową z jagodami i wylać na herbatnikowy spód. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę
To co kochamwolnych obrotach. • Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. • Morele pokroić w kostkę i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. • Masę serową połączyć z owocami i wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. • Wstawić do piekarnika nagrzanego
To co kochammlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. • Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna. • Wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce moreli. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując
To co kochamcukier, 3 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki Składniki na masę śliwkową śliwki, 750g cukier, 3 łyżki sok z czarnej porzeczki, 1 szkl mąka ziemniaczana, 40g Składniki na masę serową jogurt naturalny, 300g twaróg sernikowy, 500g jajka, 2 szt cukier, 2 łyżki cukier waniliowy, 2 opak żelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy na puch. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy
Gotowanie moimi oczamiPierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że go nie będzie. Wszak nie mamy przechowalni, bo w końcu wyremontowaliśmy pokój Frania, który służył za komórkę, graciarnię, skład rzeczy niepotrzebnych, a w czasie Świąt Bożego Narodzenia - za chłodnię. A szkoda mi było zajętego
bistro mamakoperku drobno siekamy. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy pokrojonego łososia, paprykę oraz koperek. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wydrążone pomidory napełniamy masą serową. Udekorować listkiem bazylii, pietruszki lub innej zieleniny
Kuchnia MagdaLenysmaczny! Składniki na ciasto: 5 jajek 220 gramów mąki 180 gramów cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml wody 4 łyżeczki kakao Składniki na masę serową: 100 gramów cukru 500 gramów serka z wiaderka waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego Żółtka ubić z 90 gramami cukru, olejem i wodą Białka ubić z pozostałymi 90 gramami cukru Mąkę
Szczęśliwa kuchniaZnudziła mi się tradycyjnie podana kasza do obiadu, dlatego postanowiłam z niej zrobić pyszne muffinki serowe. Idealnie komponuje się jako dodatek do dania głównego. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 4 pieczarki 1/3 szklanki zielonego groszku 1 jajko 10 dag sera żółtego sól, pieprz oregano oliwa Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. W między czasie pieczarki lekko podsmażyć
Tradycyjna Kuchniaczasu do czasu mieszając. Banana kroimy w plasterki, dodajemy do białego sera i blendujemy na gładką masę. Do ugotowanych płatków wlewamy sok borówkowy oraz dodajemy bananową masę serową i wszystko mieszamy lub blendujemy. Owsiankę wykładamy na talerz/miseczkę, na wierzch sypiemy płatki migdałowe, płatki musli i ziarenka granatu. Kilka słów o soku borówkowym Li feberry
Kuchnia MagdaLenypapierem do pieczenia (takiej samej wielkości co forma, w której pieczony był biszkopt) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy. poncz: 1 szklanka wiśniówki plus 2 łyżki cukru warstwa serowa: 400 g sera 3 łyżki mleka w proszku 1/4 szklanki mleka 3 jajka 1 łyża masła 100 g cukru Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz
Bon appetit mon amie