czas miksując. Do miseczki przesiewam mąkę oraz skrobię. Gdy masa z serkiem wystygnie dodaję do niej żółtka i dokładnie mieszam. W dużej misce delikatnie łączę połowę masy serowej, połowę ubitej piany i przesianą mąkę ze skrobią a następnie dodaję resztę masy i piany. Tak przygotowane ciasto przekładam do formy, następnie całą formę wstawiam do większej, głębszej wypełnionej wodą
Kuchnia Vikizeszklij posiekaną drobno cebulę. Zdejmij z ognia i ostudź. W międzyczasie wymieszaj za pomocą miksera lub miotełki jajko, serek, przyprawy i tarty parmezan. W duże misce dobrze wymieszaj jajeczno serową masę z mięsem. Dodaj cebulkę i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, papier najlepiej dodatkowo natłuścić. Z masy mięsnej lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha) i układamy
Marta próbujepatelni ciągle mieszając. Po 5 minutach ser powinien zmienić konsystencję i zrobić się bardzo plastyczny. Dodać posiekane liście świeżej bazylii. Na końcu dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Masa serowa urośnie i zrobi się bardziej puszysta. Wymieszać energicznie i przełożyć całość do plastikowego pojemnika. Schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie przechowywać w lodówce
Pij soki wyciskanemisy miksera i ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy po jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy ricottę, śmietankę oraz olejek i sok z cytryny. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy. Wygładzamy szpatułką wierzch masy. Tortownice wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy sernik przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę
Raj dla Podniebieniadodajcie do tarty inne warzywa. Szczególnie grillowana lub podsmażona cukinia, kabaczek czy bakłażan sprawdzą się świetnie w tym przepisie. ➤ Spróbuj także: tarty z cukinią, pomidorami i parmezanem . Tarta migdałowo-serowa z pomidorami i oliwkami Składniki / na 2 tarty czyli 16 porcji: można zrobić 1 tartę z połowy porcji 140 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka w temperaturze pokojowej
Chilli Czosnek i Oliwałyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy. Połowę masy wylewamy na biszkopty, resztę mieszamy z jedną częścią truskawek. Na masę serową wylewamy mus truskawkowy ( ten bez sera(, tworzymy ozdobną mozaikę. Zalewamy masą serowo-truskawkową. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wstawiamy na noc do lodówki; Smacznego
Ostra na Słodkojutrzejszy obiad proponuję pyszne knedle serowe z owocami. Knedle zasmakują zarówno dużym, jak i małym smakoszom. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Knedle: 400g sera białego, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 250g moreli, 200g truskawek, sól, Dodatkowo: 80g masła, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżki cukru. SKŁADNIKI: 1. Ser biały przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do sera dodaję
Tradycyjna kuchnia KasiDokładnie łączymy. Do naczynia (miseczka, garnek itp.) o mniejszej średnicy niż tortownica wkładamy folię spożywczą, i przelewamy masę, po czym wsuwamy ją do lodówki, aby stężała. Masa serowa: 800 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone pół szklanki drobnego cukru 150 g czekolady mlecznej bardzo dobrej jakości, startej na grubych oczkach (wkładamy ją do zamrażarki przed starciem
Poezja Smaków - blog kulinarnyzmiksować razem z miodem i ziarenkami wanilii. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem dobrze wymieszać lub ponownie zmiksować. Przekładać do pucharków lub szklaneczek. Wstawić do lodówki, aby masa serowa stężała. Udekorować posiekaną drobno czekoladą i owocami. Lubicie serniki? Zerknijcie do zestawienia moich ulubionych
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ½ pęczka botwinki (liście) 1 malinowy pomidor 15 dag pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego koperku
Wanilia i Kardamonmasłem orzechowym. Dodajemy ubitą na sztywno z cukrem pudrem śmietanę kremówkę oraz posiekane, podprażone orzechy. 1 łyżkę masy dodajemy do letniej żelatyny, mieszamy, a następnie całość wlewamy do masy serowej.. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zajadamy! Smacznego! Projekt powstał we współpracy z marką JAWO Kraków
Ostra na SłodkoPrzepyszna, rybna tarta z dodatkiem koziego serka i papryki. Kruche ciasto, śmietanowo-serowy sos, czy trzeba czegoś więcej? Czasem z takiego minimalistycznego zestawu składników wychodzą smakowite potrawy. Kto chętny? Składniki: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 300g świeżego łososia 1/2 czerwonej papryki 100g serka koziego 1 jajko 150g śmietany 22% 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy
Raj dla Podniebieniadzień wcześniej. Pracuję nad swoją książką, piekę mnóstwo serników, poprawiam, modyfikuję, ulepszam swoje przepisy. W książce znajdą się przepisy nie tylko na słodkie serniki, ale także na wytrawne pozycje serowe. Około południa, co zbiega się z drzemką mojej córy, zabieram się za pieczenie sernika.I tym samym powstaje wtedy kolejna strona mojej książki… Zdjęcia ciasta realizuję zawsze tego samego dnia
Raj dla PodniebieniaDwukrotnie zmielony twaróg miksujemy z cukrem, wbijamy po jajku. Dodajemy śmietankę, sok z cytryny, paste pistacjową i krem z migdałów. Całość miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140-150C i pieczemy przez 50 minut. Upieczony sernik
Raj dla Podniebieniapuszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, połączyć. Wlać kawę i amaretto, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać do mascarpone. Białka ubić, pod koniec partiami dodając pozostały cukier puder. Porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić lody na 2-3 godziny do zamrażarki. Na talerzu ułożyć pierwszy bezowy blat, rozłożyć 1/2 na wpół zmrożonych lodów, posypać kakao. Ułożyć kolejny blat, resztę lodów
Pożeraczka, czyli raz adobrze