piana po trochu zacząć dodawać ksylitol (lub cukier). Ubić masę na sztywno tak, by nie wypływała z naczynia przwróconego do góry dnem. Gotową, sztywną pianę delikatnie mieszamy z masą serową, do połączenia składników. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu boki okroić nożem
Smaczne Zdrowedwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt twarde , to będzie nam trudno je zetrzeć Składniki na masę serową : 75 dag zmielonego sera dobrej jakości- może być z wiaderka o naturalnym lub śmietankowym smaku, ważne by był bez cukru i innych dodatków lub po prostu homogenizowany 1 szklanka cukru(...)całymi jajkami, dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem przy uchylonych. Mój
Proste Potrawypaczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie : Serki pokruszyłam, a właściwie rozgniotłam widelcem, ( można zmiksować) żółtka utarłam z cukrem, dodałam sok Białka ubiłam na pianę (dodałam szczyptę soli ) i dołożyłam do masy serowej Całość dokładnie połączyłam Na dnie blaszki o średnicy 22 cm rozłożyłam biszkopty, wylałam masę serową Piekłam w temp. około 150 stopni C. przez 25- 30 min. w foremce o średnicy
Proste Potrawyszklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kakaoZ podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać kakao.Masa serowa:1/2 kg sera12,5 dag margaryny4 żółtka1 szklanka cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć.Piana:4 białka2 łyżki cukru1/2 opakowania(...)Używam wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe.Dodatkowo: powidłocukier puder do posypaniaJasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłem, zetrzeć ciemną część ciasta, wyłożyć masę serową, na to pianę. Następnie zetrzeć drugą część ciemnego ciasta. Upiec w temp. 18 stopni, około 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Praktyczna plRaczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach wody) i mocno schłodzić. Ser zmielić(...)zaczęła gęstnieć. Jasny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Każdy krążek ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki tortu. Schłodzić. Udekorować dowolnie
Praktyczna pl33x22) wyłożoną papierem do pieczenia.Kruszonka:1/4 kostki margaryny1 żółtko1/2 szklanki cukruniepełna szklanka mąki1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę rozpuścić i wystudzić, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Palcami zagnieść kruszonkę. Masa serowa:40 dag twarogu na sernik3/4 szklanki cukru 4 żółtka5 białek1/4 szklanki oleju2 duże łyżki gęstej śmietany1 duże(na 3/4 l mleka) opakowanie budyniu śmietankowego1 opakowanie cukru wanilinowego1 łyżka octu Dodatkowo(...)śliwek np. węgierek Ser wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym i uchylonym piekarniku na 10 - 15 minut
Praktyczna plprzez folię tłuczkiem do mięsa ;)) i wrzucamy do miski. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasteczek. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na masę serową: 3 opakowania twarogu chudego, każdy 275 g (klik) 2 opakowania serka puszystego waniliowego Capresi (klik) duża garść świeżej bazylii 3 jaja 1 łyżka cukru waniliowego ok. 7- 8 łyżek miodu(...)wyjmujemy (po chwili spokojnie można wyjąć go z formy - szybciej wystygnie). Po ostygnięciu dekorujemy wierzch sernika dżemem z jeżyn i listkami świeżej bazylii. Smacznego! Nam zostało trochę masy serowej, więc zrobiłyśmy kilka mini- serniczków w formach i papilotkach do muffinek
Symfonia SmakówMasa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli.Składniki:na tortownicę średnicy około 26 cm Owsiany kruchy spód:1 szklanka płatków owsianych 100 g masła2 łyżki cukruMasa serowa:1 kg sera w wiadereczku ( 100% twaróg, bez dodatków skrobi czy innych )200 ml śmietanki 30%1 szklanka cukru pudru1 galaretka Winiary o smaku "Mojito"1/2 torebki galaretki cytrynowej2(...)dodać śmietankę - wymieszać. Do masy wlać rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką.Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce min 4 godziny. Smacznego
kolorowotorcikowotwarogiem.Szklanką, w której będzie układać deser wyciąć 8 krążków. Ułożyć po jednym krążku na dnie czterech szklaneczek, każdy skropić herbatą. Rozłożyć połowę masy owocowej i przykryć połową masy serowej. Nałożyć kolejny krążek ciasta, porcję owoców oraz masy serowej. Wierzch udekorować pozostałymi świeżymi owocami, startą czekoladą cukrem pudrem i miętą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościNastępnie wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego, 4 jajka, 200 g cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego, 1/2 kg śliwek węgierek. Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem(...)waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, zdjąć z ognia, dodać
Z miłości do słodkościstworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej wody Masa serowa: 500 g zmielonego sera 200 g chałwy waniliowej pół szklanki cukru 2 jajka 50 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru z wanilią łyżeczka mąki ziemniaczanej aromat waniliowy Polewa: 100 g chałwy(...)ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez 15 minut, po tym czasie wysypujemy nasze miliony i pieczemy dodatkowe 15 minut. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą - w zależności od preferencji chałwę można zmiksować lub pokruszyć ręcznie na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z resztą. Wylewamy na przygotowany kruchy spód i wkładamy do piekarnika
sama złodyczcukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą i tak przełożymy potem do pucharków. Żeby przygotować hipsterski krem cytrynowy, ekhm, wyrafinowany Lemon Curd (po ch... ludzie mówią "lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy(...)pobulgotać, ale nie więcej niż 3 minuty. Zostawiamy i po ostygnięciu miksujemy dla pewności. W pucharkach układamy na dnie konkretną łyżkę kruszonki z Oreo, następnie masy serowej i kremu cytrynowego. Bez oblizywania łyżek tutaj... Arctic Monkeys, bo płyta fajna
sama złodyczsmaku i bardzo słodki. Jak zwykle musiałam coś udziwnić - tym razem była to masa budyniowa z orzeszkami arachidowymi. Wyszło przepysznie! Spód: 200 g ciasteczek dyniowych pół kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka cukru Na wierzch: 2 opakowania śmietanki 30% 150 g orzechów arachidowych tabliczka białej czekolady(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy
sama złodyczmąkę, cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej, chwilę mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 podobnej wielkości kubków - do każdego dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę odrobinę, wystarczą(...)łyżeczki ze względu na fakt, że kolory podczas pieczenia stają się milion razy bardziej wyraziste i to, co początkowo pastelowe w końcowej fazie będzie dużo intensywniejsze. Gdy 6 porcji serowych jest już dokładnie wymieszanych wylewamy je po kolei na sam środek formy cienkim strumieniem na podobnej zasadzie jak w cieście zebra. Powinno nam wyjść coś takiego
sama złodyczśmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na pierogi z serem. Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Doprawiamy solą i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto, aby było jednolite(...)gładkie. Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki, a na środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz serowy i zlepiamy brzegi. Farszu nie może być za dużo, aby nie popękały podczas gotowania. Tak przygotowane pierogi porcjami wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy ze śmietanką, cynamonem i cukrem. Smacznego
Salonik smaków