serowe - 4000 przepisów (strona:108/267)

Serniczki truskawkowe w pucharkach 150

przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i  truskawkową. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki.Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 1 godzinę.Źródło: przystole.blox.pl

Świat Domowej Kuchni
Ciasto marchewkowe z polewą 287

180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem oleju mają tendencję do tworzenia zakalca. Musi studzić się powoli. W tym czasie przygotować polewę serową. Do miski wrzucić miękkie masło. Wymieszać na gładką masę a następnie stopniowo, po łyżce dodawać do niego serek Philadelphia. Kiedy już składniki będą połączone wsypać cukier waniliowy i cukier puder(...)przerywając mieszania. Kiedy już nasze ciasto dobrze wystygnie, masę serową równomiernie rozprowadzić na górze. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową... (fot.4) ale to już zostawiam indywidualnym upodobaniom

Świat Ciasta
Sernik z brzoskwiniami 148

Składniki na ciasto:1 kostka margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Składniki na masę serową: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg) Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) pół kostki margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo:1 puszka brzoskwiń w syropie 5 białek(...)cukrem. Przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem. Z zamrażarki wyjąć jedną część ciasta i rozwałkować je na wymiar spodu formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku (fot.1). Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Wyciągnąć z zamrażalnika drugi kawałek ciasta i go zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypując nim wierzch

Świat Ciasta
Brzoskwiniowe ptasie mleczko 451

kilka ciastek (fot.1). Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy serowej (fot.2). Wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Całość schłodzić przez około 1 godzinę. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać (fot.3) i wylać(...)masę serową. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski i rozłożyć na masie śmietanowej. Teraz należy przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie (fot.4). Schłodzić ciasto w lodówce, aż do momentu kiedy galaretka pomarańczowa dobrze zastygnie

Świat Ciasta
Sernik "Świąteczny Księżyc" 185

Składniki na spód:250 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia120 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko125 g miękkiej margarynyszczypta soliSkładniki na masę serową:1 kg mielonego sera twarogowego250 g miękkiej margaryny6 jajek300 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g rodzynekkilka kropli aromatu cytrynowegoDodatkowo:2 opakowania gotowej polewy czekoladowej50 g masy marcepanowej(...)waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania resztę pudru pudru. Do masy serowej dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę sernikową nałożyć na podpieczone ciasto i  wyrównać.Całość piec przez około 60-70 minut

Świat Ciasta
Sernik chałwowy 231

Składniki na spód:200 g mąki pszennej100 g miękkiego masła50 g cukru pudru2 żółtkaMasa serowa:1 kg sera mielonego w wiaderku250 g serka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru5 jajek300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa:200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym125 ml śmietanki kremówki 30%Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy(...)delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut.Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodać dokładnie pokruszoną widelcem chałwę i stopniowo po jednym jajku. Na koniec

Świat Ciasta
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 280

zmielonych orzechów włoskich1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia70 g masła50 ml wody1 płaska łyżeczka cynamonuniewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciastaniewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formyMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego160 g cukru2 opakowania cukru wanilinowego3 jajka2 łyżki (ok. 60 g) maki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej100 g roztopionego masła100 g rodzynek, namoczonych w przegotowanej wodziesok(...)cynamonem. Całość dokładnie wymieszać.Masę przelać do formy (fot.1), piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.Teraz czas na masę serową. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodać twaróg sernikowy, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz

Świat Ciasta
Sernik puszysty 356

gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i olejkiem. Dodajemy mleko i ponownie miksujemy (masa będzie rzadka). Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie dodajemy do masy serowej. Masę serową wylewamy do formy (u mnie była to silikonowa forma do keksu ). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180ºC. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, i niestety – lubi

Ostra na Słodko
SERNIK WANILIOWY Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 442

łyżeczki – masło – 100 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 2 sztMASA BUDYNIOWA: – mleko – 1 l – budyń czekoladowy – 3 sztMASA SEROWA: – margaryna – 125 g – serki homogenizowane – 600 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 3 szt – budyń śmietankowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO(...)mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto.Wykładamy na blachę ( 22 x 28 )MASA BUDYNIOWA:Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Gorące wylewamy na ciasto.MASA SEROWA:Białka ubijamy z odrobiną soli.Margarynę ucieramy z cukrem.Stale ucierając dodajemy żółtka i serki homogenizowane.Dodajemy budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą pianę z białek.Delikatnie wszystko mieszamy.Przygotowaną masę

Ostra na Słodko
Nachosy 273

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– kurkuma – 1 łyżeczka– sól , pieprz , papryka – do smaku– przyprawa do Tacos – do smaku– dip serowy – 200 g– olej do smażenia – 300 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto.Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki(...)Każde kółko rozcinamy na pół. Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju! Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.Możemy jeszcze dodatkowo posypać przyprawą do tacos. Podajemy z  dipem serowym

Ostra na Słodko
SERNIK NA ZIMNO Z JOJO I OWOCAMI 366

Dokładnie razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.6 łyżek odkładamy do osobnej miseczki.Pozostałą masę wlewamy do tortownicy na całkowicie stężałą niebieską warstwę.Wkładamy do lodówki.Odłożoną resztę masy serowej mieszamy dokładnie z resztą niebieskiej galaretki i wylewamy do tortownicy na masę serową białą.W czasie kiedy sernik się chłodzi bierzemy się za owoce.Liczi odsączamy z zalewy ( jest bardzo smaczna

Ostra na Słodko
SERNIK CZEKOLADOWY 219

łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Ciastka drobno siekamy razem z kakao.Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy.MASA SEROWA:Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%.Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej.Wlewamy roztopione

Ostra na Słodko
Sernik pomarańczowy 313

MASA:Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.CAŁOŚĆ: Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.Odstawiamy do tężenia.Owoce obieramy , kroimy w plastry i układamy na masie serowej.Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy

Ostra na Słodko
Krem serowy z suszonymi pomidorami 172

podany z ziołowymi naleśnikami.Aksamitny krem serowy z dodatkiem suszonych pomidorów przywodzących na myśl toskańskie słońce,podany z pachnącymi ziołami naleśnikami sprawia,że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu! Zupa jest niesamowicie sycąca!Niesamowicie aromatyczna , dzięki dodatkowi suszonych pomidorów!I niesamowicie smaczna , dzięki świetnie skomponowanym składnikom!   SKŁADNIKI:KREM:-serek topiony złoty ementaler – 300 g-czosnek – 2 ząbki-cebula(...)krem.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotujemy ok.10 minut na bardzo wolnym ogniu.W tym czasie suszone pomidory zalewamy resztą oleju smakowego.Dodajemy posiekaną bazylię i odrobinę soli,a następnie ucieramy blenderem.Krem serowy podajemy gorący z pastą z suszonych pomidorów i pokrojonymi naleśnikami.Smacznego!Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem  produktu – Kujawskiego z ziołami

Ostra na Słodko
Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką 143

żółtkami.W razie potrzeby dosładzamy do smaku.PIERZYNKA :Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem.Dodajemy olejek pomarańczowy i podprażone chwilę płatki migdałów.CAŁOŚĆ :Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym.Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości.Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki.Układamy obok siebie w naczyniu.Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym.Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej

Ostra na Słodko