utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Chałwę drobno pokruszyć, dodać do masy. Wymieszać. Rodzynki odcisnąć, dodać do masy serowej. Wymieszać.Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc.Rano odwinąć gazę, wyłożyć paschę na talerz, zdjąć gazę z wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołączenia nie wychodzi, a gwarantuję zaskoczenie gości.Sernik z colą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive80 g białej czekolady40 g masłamasa serowa:500 g serka kremowego250 g jogurtu naturalnego60 g cukrusok z 1/2 cytryny3 łyżki białego rumu90 ml coli10 listków żelatynypolewa:150 ml coli4 płatki żelatynydodatkowo:20 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć(...)jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić. Powoli dolewać do masy serowej, cały czas miksując. Przelać do formy, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Resztę żelatyny namoczyć, rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z colą, wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wylać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak lekkiego hopla... Tak czy inaczej - polecam serdecznie. Naprawdę warto spróbować.Cytrynowy sernik z malinamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g miękkiego masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny150 g cukru3 jajka300 g mrożonych malindodatkowo:15 g białej czekoladyMaliny rozmrozić na talerzu(...)utrzeć z kremówką i cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Na spód wyłożyć maliny, na nich równomiernie rozprowadzić masę serową.Piec w 160 st. C. przez 40 minut.Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.Przed podaniem wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą.Smacznego!Jeszcze raptem jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskończyło zupełnie inaczej niż moje... Jak? Koniecznie do niej zajrzyjcie!Dyniowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 22 cm)spód:115 g ciastek digestive55 g masła1/2 łyżeczki cynamonumasa serowa:400 g serka kremowego250 ml śmietany kremówki (38%)500 g puree z dyni370 g mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków150 g płynnego(...)Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, dokładnie wymieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową, ugnieść na dnie dłonią lub łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przestudzić.Pozostałe składniki: serek, kremówkę, puree, mleko skondensowane, miód i przyprawy dokładnie razem
Pożeraczka, czyli raz adobrześrednicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok z 1/2 cytrynyziarenka z 1 laski waniliimasa serowa:200 g serka kremowego250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru pudru1 opakowanie galaretki cytrynowej200 ml wrzącej wody200 g borówek amerykańskichdodatkowo:50 g borówek amerykańskichJagody wypłukać (mrożone rozmrozić(...)puder zmiksować na gładką masę. Powoli wlewać ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na końcu wsypać borówki, delikatnie wymieszać łyżką.Na schłodzony spód wyłożyć 2/3 musu jagodowego. Na wierzch masę serową, wyrównać wierzch. Na wierzch wyłożyć pozostały mus, widelce zrobić esy-floresy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na 3-4 godziny.Podawać z pozostałymi borówkami.Smacznego!W związku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąteczny stół się nie powstydzi. Jest obłędny, cudownie intensywny, jeden kawałek zabiera nas w cudowną podróż pełną czekolady... Jest kruchutki, kakaowy spód, a na tym niesamowicie czekoladowa masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który(...)dodałam żelatynę, żeby był bardziej stabilny.Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao60 g masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie zmielonego3 jajka200 g ciemnej czekolady (70%)80 g ciemnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek)mus z białej czekolady:80 g białej
Pożeraczka, czyli raz adobrzespróbować.Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieścieSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:500 g serka mascarpone150 g mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)150 g borówek amerykańskich85 g malin1 łyżka mąki pszennejdodatkowo:40 g malin50(...)brzegi tortownicy, formując krawędź.Mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i budyń umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę - tylko do połączenia składników.Owoce obtoczyć w mące, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przelać do formy.Piec w 150 st. C. przez 1,5 godziny.Wyłączyć piekarnik; zostawić sernik w zamkniętym piekarniku aż do wystudzenia.Całkowicie wystudzone ciasto schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny.Sernik cytrynowy z rodzynkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:3 jajka30 g masła500 g twarogu trzykrotnie mielonego100 g cukruskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki soku z cytryny50 g rodzynków1 łyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo:1 łyżka cukru pudruRodzynki zalać wrzątkiem, odstawić(...)minut.Przestudzić.Masło rozpuścić i ostudzić.Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać płynne masło, połączyć. Rodzynki dobrze odcisnąć, wymieszać z mąką. Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę, partiami wmieszać do masy.Masę przełożyć na spód, powierzchnię wygładzić.Piec w 160 st. C. przez 45-50 minut.Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g cukru1/4 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkododatkowo:1 jajko2 łyżki mleka10 g cukrumasa serowa:400 g serka kremowego50 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie galaretki malinowej200 ml wrzątku200 g świeżych malinwierzch:200 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarpone50 g świeżych(...)ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na 5 minut do lodówki (uważać, bo szybko się ścina).Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny.Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ubić pozostałą kremówkę z mascarpone, wyłożyć na wierzch. Zrobić wzorki grzebień do dekoracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa:400 g rabarbaru2 łyżki cukruskórka otarta z 1 cytrynysok z 1/2 cytryny1 galaretka truskawkowa (proszek)masa serowa:400 g serka kremowego120 g mleka skondensowane słodzonego30 g płynnego miodusok z 1 cytryny6 listków żelatyny300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:2 łyżki cukru pudru9 truskawekMąki przesiać, wymieszać.Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby był delikatniejszy. Piekł się długo, jednak warto było czekać. Po schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa(...)wizualnie. Polecam Wam to cudo, nie tylko na Halloween.Sernik dyniowy z ciasteczkami oreoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20cm)spód:140 g ciastek oreo (waga bez kremu)65 g masłamasa serowa:600 g serka kremowego550 g musu z dyni2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki przyprawy do piernika45 g miodu50 g cukru3 jajkakrem:100 g ciastek oreo (waga bez kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan, szpinak, szynka,), zostawiając na jednym węższym boku pusty kawałek (ok. 1,5 cm), co ułatwi zwijanie. Każdą wykładaną warstwę posmarować masą serową. Ciasto zrolować
SzczyptaSmaQsłodkości "Moje Wypieki" Moje mini serniczki ozdobiłam fiołkami, cukrem fiołkowym i wersja dla maluszków z kolorową posypką :)SKŁADNIKI : ok 17 -20 szt 300 g sernika (naszego ulubionego samej masy serowej)3-4 pokruszone ciastka kruche 150 g białej czekolady 100 g ciemnej czekolady (może być gorzka lub mleczna)2 łyżeczki oleju słonecznikowego do ozdoby kolorowe posypki, kwiatki(...)fiołka, (wedle naszego gustu i uznania)cukier fiołkowy klik jak go zrobić patyczki do wbijania (użyłam od szaszłyka, które przekroiłam na pół) SPOSÓB WYKONANIA :- pokruszoną masę serową mieszam z rozpuszczoną białą czekoladą (ok 50 g), formuję kulki w wielkości orzecha włoskiego(większego)- gotowe kulki obtaczam w pokruszonych ciasteczkach kruchych, odstawiam do zamrażalki na ok 30 minut
Basia w kuchniMasą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.Sernik można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się
Kulinarny karnet Christopherajogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1 łyżeczka natki pietruszkichilli do dekoracjiWykonanie.Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki.Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli.Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi.Składniki.10 babeczek wytrawnych10 oliwek królewskich5 dag naturalnego serka homogenizowanego2 łyżki chrzanu1 łyżeczka soku z cytrynysólpieprznatka do dekoracjiWykonanie.Serek wymieszać(...)chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką.Kminkówki krucho-drożdżowe.Składniki.20 dag mąki12 dag margaryny4 dag drożdży5 łyżek mleka1/2 łyżeczki cukrusóljajko do smarowania2 łyżki kminkuWykonanie.Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać sól.Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Połączyć z drożdżami i szybko wyrobić.Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić
Kulinarny karnet Christophera