serniki pieczone - 8402 przepisów (strona:174/561)

Serniczek na zimno z galaretką 161

smaczny serniczek bez pieczenia. Dodatek owoców i galaretki nadaje mu pewnego rodzaju świeżości. Moim zdaniem najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa dobrze stężeje – ja wykorzystałam ser w kostkach, uprzednio dwukrotnie zmielony, i dopiero na drugi dzień smakował jak serniczek, a nie zwykły biały twaróg;) 800 g sera na sernik 6 łyżeczek żelatyny garść rodzynek(...)zbyt mocno nie ogrzać, bo straci swoje właściwości żelujące) i łączymy z łyżką masy serowej, mieszamy. Zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty sera. Prostokątną formę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy biszkoptami. Wlewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką

Smaki Na Talerzu
Serniczek jak chmurka i historia pewnego pieska 179

prostu pić ze szklanki. Zawartość tłuszczu to 0,1%, czyli nic. A smakuje rewelacyjnie. Z tej serii również bardzo przypadł mi do gustu truskawkowo-rabarbarowy - pychotka. Co do sernika - wyszedł mi bardzo, bardzo delikatny, piankowy wręcz. Ogólnie miałam problem z żelatyną - tutaj nie ma takiej w proszku, a przeliczanie na listki jakoś kiepsko mi idzie. Dałam sześć i sądzę(...)dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki.Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste, nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste, nr 4/2011.Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:250 g serka mascarpone500

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko - Kwaśny Sernik Z Porzeczkami W Kruchym Cieście 166

podwoić składniki Ciasto kruche: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej Masa serowa: 250 g twarogu na sernik ( ja używam "Mój ulubiony") 50 g masła 1 żółtko 2 białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców(...)cienkie blaty. Wykładamy pierwszy blat, wylewam masę serową z owocami, na to wykładam drugi blat z ciasta, lekko go nakłuwam widelcem. Całość piekę w 180 stop przez około 50-60 minut. Wystudzony sernik chowam do lodówki na noc, przed podaniem obsypuje cukrem pudrem i dekoruje owocami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 202

optymistycznym akcentem chciałabym zacząć wpis o najdziwniejszym serniku, jaki udało mi się do tej pory przygotować. Bo, będąc w Polsce, nadrobiłam zaległości i zakupiłam kilka gazet, między innymi Pieczenie jest proste, nr 2/2012. Muszę przyznać, że ten numer wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo pełen jest przepisów na leciutkie serniki na zimno, które to C. tak uwielbia. Na ostatniej(...)popełnię. Piekłam już muffiny na coli, ale to jednak coś zupełnie innego... Tam chodziło o nadanie ciastu puszystości, roli coli w serniku nie udało mi się rozgryźć, nawet po jego przygotowaniu. Hmpf... Jednak idąc za radą C., w końcu weszłam do kuchni. Nieco bardziej nieśmiało niż zwykle... Okazało się jednak, że moje obawy były bezpodstawne, sernik bowiem wyszedł naprawdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszny, kremowy sernik Davida Lebovitza 152

pokojowej, to samo dotyczy jajek. Składniki mieszamy krótko, tylko żeby masa była gładka. Nie przesadzamy też z długością pieczenia. W przypadku tego przepisu zaczynamy pieczenie od bardzo wysokiej temperatury, a kończymy na niskiej - warto pilnować dokładnie czasu. Dzięki takiemu przygotowaniu sernik ma wyjątkową konsystencję. Przepis pochodzi z książki "Słodkie życie w Paryżu" Davida Lebovitza (kliknij, aby przeczytać moją(...)recenzję). Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Pamiętajcie, że używam szklanek o pojemności 200 ml ;)  Składniki na spód:  - 1,5 szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa:  - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej

Kraina Tysiąca Smaków
Seromakowiec 121

zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie : Formę o wymiarach(...)piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Jeśli pieczemy w formie z odpinaną obręczą, wystarczy ją rozpiąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem

cucinare
Seromakowiec 112

zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie : Formę o wymiarach(...)piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Jeśli pieczemy w formie z odpinaną obręczą, wystarczy ją rozpiąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem

cucinare
SERNIK Z MALINAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 293

przyjazd mojej bratanicy do stolicy. Co by gówniarę ugościć należycie zgodnie z powiedzeniem " gość w dom - Bóg  w dom", to dosłownie w 5 minut zorganizowałam sernika. Banalnie prosty, bez proszku do pieczenia, bez gniecenia ciasta, idealny nawet dla tych osób, co to mają  dwie lewe ręce do wszystkiego. W ustach się rozpływa a w towarzystwie sosu malinowego poezja

pieprzny smaczek
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 135

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik kawowy 149

polewą śmietanowo-kawową o aksamitnej konsystencji ptasiego mleczka. Rozpływa się w ustach! Specjalnie zrobiłam bez spodu, aby niepotrzebnie nie jeść zbędnych węglowodanów i nie zaburzyć smaku sernika. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czekolada biało-czarna kawowa • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki śmietanki(...)zewnątrz. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na 45 minut. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z cukrem i kawą mieloną. • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut

To co kocham
SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 109

słońcem, które zaglądało mi do kuchni, gdy go piekłam, przywiało chwilę zwiastującą wiosnę. Nie lubię tego czasu lutowo – marcowego, po ludzku nie lubię. Deszcz, plucha, powracający nagle mróz i nikomu już niepotrzebny śnieg – to wszystko, co kojarzy mi się z tym przedwiosennym czasem. Mam nadzieję, że ten sernik pachnący cytryną rozjaśni Wam te jeszcze nie do końca(...)końcu dodaj do miksowanej masy stopiona i przestudzoną białą czekoladę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz w tej temperaturze przez ok. 15 min, a następnie przez 45 min w 150-160C. Upieczony sernik studź w uchylonym piekarniku. A potem to już tylko częstuj się! Artykuł SERNIK CYTRYNOWY

Raj dla Podniebienia
Sernik puszysty 25014

koniec ubijania dosypujemy cukier. Do masy serowej dodajemy na przemian białka i  zimne mleko, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 1 godzinę. Po godzinie sernik przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i dopiekamy jeszcze przez 20-30 minut

Gotowanie moimi oczami
sernik na kruchym spodzie ze śliwkami... 162

dodać rozdrobniony twaróg, budyń i wyrobić z 1 minutę masę serową wlać do blaszki, poukładać duże śliwki połówki i na śliwkach kruszonkę zrolować na płaskie paski piec w 200C około 45 minut, sernik wyjąć z blaszki jak wystygnie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik nowojorski z czereśniami 201

Każdy jego kęs to prawdziwa rozkosz! Jest to zdecydowanie mój ulubiony sposób na sernik. Głównie dlatego, że nie jest on tak ciężki i intensywny jak nasz rodzimy. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy głównie przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy(...)uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C. Ciasto pieczemy łącznie  60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki. Sos czereśniowy: 2 szklanki

Food Square
Sernikobrownie z malinami 132

czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa: 1 kg sera do serników 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy   Dodatkowo: 400 g malin Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze(...)miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale nierównomiernie tworząc górki i dołki (masa jest gęsta więc nie będzie z tym problemu). 2. Masa serowa: Do miski przekładamy ser. Stopniowo dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym

Na Ciasteczkowych Papierach