malinami lub czarnymi jagodami. Koniecznie spróbujcie a na pewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek. Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół kostki masła 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej(...)dodajemy po łyżce cukru. Gdy cukier dobrze się rozpuści dodajemy po łyżce wiórek kokosowych. Ubitą pianę z wiórkami wykładamy na ser z owocami. Na przygotowany sernik ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę - ciasto powinno się ładnie zarumienić Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimasy i również delikatnie mieszamy. Przekładamy na podpieczone ciasto. Całość pieczemy w 200 st. C prze 10 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60-70 min. Pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniadodajemy pojedynczo jajka – po każdym krótko miksujemy. Sernika nie powinno się zbyt długo miksować by nie opadł z powodu zbytniego napowietrzenia. Jeśli masa serowa jest za rzadka dodajemy wówczas mąkę ziemniaczaną, jeśli zbyt gęsta – śmietanę. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a po zapięciu obręczy całą formę otaczamy(...)naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 130 st.C i pieczemy dalsze 70-90 minut. Zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki. Powinien się chłodzić min 4 godziny. Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem, ja ozdobiłam go wiórkami czekolady
Dzieje kuchennej WiewióryNajbardziej soczysta pieczeń z drobiu jaką jadłem! Idealnie nadaje się do kanapek lub jako danie główne. Ja osobiście polecam jako pieczeń do kanapek.W danym przepisie podaję
Kuchnia ŁukaszaPrzyszło lato, a więc zaczyna się sezon grillowy. Tym razem chcę zaprezentować sposób przygotowania mięs, który jest używany na wsiach. My z rodziną bardzo lubimy
Kuchnia Łukaszafilię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie formę (ok. 25x30cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki, jak i spód ), dno wyścielamy papierem do pieczenia . Przygotowanym ciastem wykładamy brytfankę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i przestudzamy . Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperatur ze pokojow(...)takie ma być) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1 75 -180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut do zrumienienia. Gdy zbliża się koniec pieczenia przygotowujemy pianę z białek Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po jednej łyżce dodajemy cukier - cały czas nie przestając ubijać. Sernik wyciągamy z piekarnika i na jego wierzch bardzo delikatnie wykładamy przygotowaną pianę
Słodka Stronaczarną porzeczką to jest mistrzostwo świata!!! 😋 Bo porzeczka nadaje temu ciastu nie tylko kwasowości, ale i przepysznego aromatu. Polecam gorąco wszystkim amatorom serników - pyszna namiastka sernika, o zmniejszonej kaloryczności 😉 Góra ciasta podczas pieczenia niestety zawsze delikatnie mi pęka 😟, i nie potrafię odkryć dlaczego ... jednak ni ma żadnego wpływu na smak ciasta ... Składniki na kruche ciasto: 170 g magaryny
Walijskie PichcenieSłodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ! Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika(...)zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis. To chyba największa satysfakcja! No i do tego jak zacnie się prezentuje, czyż nie? ;) Zapraszam - pieczcie ,smakujcie i najbliższych nim obdarowujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować? - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g)- 250g serka homogenizowanego waniliowego (ja uwielbiam Łowicz, bądź
Sajkofanka smakudodać obie mąki i aromat. Miksować jeszcze przez chwilę. Gotowy sernik przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 godzinę i 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierałam go tylko zostawiłam tak sernik na kilka godzin do przestudzenia. Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka
Agusiowe smakołykiZawsze szukałam szybkiego przepisu na ciasto, aby móc je błyskawicznie przygotować, gdy rano zadzwonią goście z informacją, ze wpadają na obiad. Tak to jest najlepszy
Słodki Zakątekjaki kolor daje Wasze kakao, bo jest kilka rodzajów dostępnych na rynku i w zależności od preferencji dodajcie mniej lub więcej. Drukuj Sernik Królewski Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru pudru 4-6 łyżek śmietany 200 g masła 4-5 łyżek kakao Warstwa serowa 5 jajek 3 łyżki domowego cukru(...)sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy na tarce 2/3 ciemnego ciasta. Lekko dociskamy do dna. Wykładamy warstwę serową i na górę ścieramy 1/3 ciasta. Pieczemy ok 1h w 180- stopniach. Studzimy w piekarniku. Sernik najlepszy jest na kolejny dzień. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krolewski/ MieszamWGarnku Artykuł Sernik
Mieszam w Garnkudodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną firmy Skworcu. Zapach podczas pieczenia nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cmCzas pieczenia : 30 minut + 30 minutTemp. pieczenia : 180 C ; 150 CSkładniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru
Słodkości i nie tylkoSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 15 dag masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masy krówkowej ( kajmaku ) Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 4 kopiaste łyżki(...)masę krówkową, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej
IzabelawkuchniUwielbiam serniki! Ale to już chyba wiecie sądząc po moich zbiorach Ten choć pieczony pachnie latem, na wspaniałej kruszonce, wilgotny wręcz maślany, smaku dopełnia mus ze świeżych truskawek i bita śmietana, wypiek obok którego nie sposób przejść obojętnie, jeden z lepszych serników, mus możemy zmieniać i robić z dowolnych miękkich owoców, nawet tych mrożonych. Składniki: Forma 24/24(...)temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować krótko tylko do połączenia, aby nie napowietrzać zbytnio masy bo sernik urośnie a potem opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie. Mus truskawkowy: Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać
Wanilia i Kardamonswoim bystrym okiem natychmiast wypatrzyłam przepis. A jakby tego było mało, to Wam powiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i tak ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:) Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki(...)tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Na upieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Ciasto przestudzić, a potem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować według własnego uznania. Mój sernik posypałam przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi
In my kitchen