pojedynczy głos. Bardzo na Was liczę i dziękuję za każdy wysłany sms. A ponieważ zbliża się sobota, warto pomyśleć o jakimś pysznym deserze dla swoich bliskich. Ja ostatnio odkryłam sernik, który znalazłam na stronie kwestia smaku. To doskonałe ciasto na różne okazje: jest podzielne, efektownie wygląda i przede wszystkim przygotowuje się je w kilka minut. No i jeszcze jedno(...)kakao przez sitko, przykryć masą (wykładać ją łyżką). • Na warstwę masy znów wyłożyć biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu ponownie wyłożyć masę. Wyrównać. • Piec przez ok. 45 minut. Sernik może trochę popękać, ale nie będzie to miało wpływu na jego wygląd i smak. • Ostudzić i schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem. Posypać kakao i pokroić
W mojej kuchniktórej będziemy piekli . Nie smarujemy boków formy, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że ciasto od nich odejdzie a środek się wybrzuszy. Innym sposobem jest tzw. „rzucanie biszkoptem” z wysokości około 20 cm na blat czy stół. Jedną z przyczyn dlaczego biszkopt czasami nie wychodzi jest zwlekanie z wstawieniem ciasta do piekarnika. Biszkopt jak komunikacja miejska nie lubi czekać. Jeśli pieczemy biszkopt(...)tłuszczem. Mąkę powinno się przesiewać z proszkiem do pieczenia dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste. Płyny (mleko, olej, alkohol itd.) wlewamy dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Jako ostatnie dodajemy owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą wówczas opadały na dno ciasta. Ciasto ucierane pieczone w zbyt wysokiej temperaturze spali się z zewnątrz
Pyry na Gazminut. Twaróg, jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy ze spodem piernikowym Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą(...)serową położyć na kratce na średnim poziomie piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić na 15 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. Zimny sernik przed podaniem posypać żurawiny w cukrze
Kulinarne Inspiracjedodałam mąkę kokosową (35 IG) - będącą idealnym źródłem błonnika oraz zdrowym rozwiązaniem dla osób unikających glutenu. Jest bardzo chłonna i wspaniale "związała" masę serową. Mogę śmiało stwierdzić, że ten sernik to wielki hit i posmakuje każdemu - nawet dla wielbicieli niezdrowych i kalorycznych słodkości. Zaskakuje konsystencją oraz smakiem - dlatego też wszelkie urozmaicenia są zbędne. Koniecznie spróbujcie sami!!! (Tortownica o średnicy(...)olejem. Na końcu masę połączyć z mąką kokosową (delikatnie przesianą, aby nie było grudek) oraz wiórkami kokosowymi. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut (aż sernik będzie zarumieniony ze sprężystym wierzchem) w 180 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i ozdobić według uznania
Di gotujeMocno czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie, ciasto idealne na wielbicieli czekoladowych smaków: sernik z gorzką i mleczną czekoladą, oblany polewą z białej czekolady, a smaku dopełniają chrupiące, czekoladowe kuleczki ... SKŁADNIKI: Spód: 210 g mieszanki ciastek Karo , 50 g masła Masa serowa: 500g sera z wiaderka, 4 jajka, 125 g gorzkiej czekolady, 75 g mlecznej czekolady, ¼ szkl. cukru(...)kąpielą wodną. Ser mieszamy z cukrami, dodajemy po 1 jajku, mąkę, śmietanę i wytudzoną czekoladę. Delikatnie mieszamy, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok 40 min. Sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku aż wystygnie. Wystudzony sernik smarujemy polewą, dekorujemy kulkami. Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę
słodki bratekSernik jest pyszny, jadłabym go codziennie, dlatego postanowiłam upiec sobie wersję niskokaloryczną. Do tego przepisu nie użyłam wogóle tłuszczu zastąpiłam go odchudzonym jogurtem i mlekiem. Zawartość cukru każdy może sobie obniżyć indywidualnie odpowiednio do potrzeb :D SKŁADNIKI 600 g twarogu 3 jajka 1 kubeczek jogurtu ( 125g ) waniliowego 2 kubeczki cukru 1 kubeczek mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy(...)razy ) twaróg, aromat waniliowy, jogurt, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać. Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie herbatnikami lub pokruszonymi suchymi ciasteczkami. Na tak przygotowany spód sernika wylać powoli masę sernikową posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym
zielonacukinkamasy o konsystencji mokrego piasku. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Składniki na masę serową: 1,5 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie- ja używam "kiełbasek" 1szklanka śmietany kremówki 36% ja do sernika daje zawsze cukier puder na 500g- 1 szkl. cukru(...)opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek. Piec w temperaturze 150ºC przez około 90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Składniki na lemon
Kubki smakupszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Spod Brownies:Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)łączymy ze śmietanką.Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę:Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy
Słodka Stronaagaru – skórka z otartej cytryny – laska wanilii Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki, by stwardniał. Puszkę mleczka kokosowego otwieramy i oddzielamy gęstą warstwę mleczka od wody kokosowej (może się ona przydać(...)lodówki. Następnie dekorujemy nasze ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało. Podajemy oblewając kawałek pulpą z mango. Smacznego! Artykuł Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongJestem miłośnikiem serników. Już od kilku lat na święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik. Dzisiaj prezentuję sernik z malinową nutą, troszkę dla urozmaicenia. Składniki: Ciasto: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)Razem gotujemy 5 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 jajka ( oddzielamy żółtka od białek ) 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 opakowanie twarogu ( wiaderko 800 – 1000 gram ) 4 jajka 1 szklanka cukru ½ kostki masła 1 szklanka malin Wykonanie: Kostkę margaryny, cukier , cukier wanilinowy i wodę gotujemy razem przez 5 minut. Od powstałej masy odlewamy ½ szklanki. Pozostałą
Smaki EwyWitajcie :) Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej(...)sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika, gdy będzie dość chłodny wyciągamy blaszkę i odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego schłodzenia. Zamrożone maliny przełożyć do garnka, dodać cukier
Sama słodycz i szczypta chiliMówiłam Wam kiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który z pewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche(...)średnicy 25 cm). Tak przygotowane ciasto chowamy ponownie do lodówki na 1 godzinę, po tym czasie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy z obciążeniem (na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groszki ceramiczne, albo fasolę czy groch) przez 15 minut, a następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy
Plate of Joykremową śmietanką. Sernik smakuje rewelacyjnie, koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 4 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 700 g twarogu na serniki 300 g serka mascarpone 1 szklanka cukru brązowego 5 jaj 300 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kawowego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki gorącej wody(...)zbytnio nie napowietrzać masy. Masę serową wylej na podpieczony spód, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. (Ja piekłam na termoobiegu). Po upieczeniu sernik wsadź do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, śmietankę kremową ubij na sztywno z cukrem pudrem. Posmaruj boki sernika i obłóż płatkami migdałowymi. Wierzch sernika
Kuchnia bezglutenowaPonoć po serniku potrójnie cytrynowym to najlepszy sernik na blogu - tak przynajmniej stwierdziła moja Teściowa. No a z Teściową, jak wiadomo, kłócić się nie można, prawda? :> Składniki: Spód: 200 g ciastek Oreo z ciemnym kremem 50 g stopionego masła Masa serowo-dyniowa: 1 kg dyni, którą dokładnie blendujemy 7 pudełek śmietankowego serka np. Almette 4 jajka 1 szklanka(...)połączone - wylać je na przestudzony spód z ciasteczek i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę - brzegi sernika będą ścięte, a środek ściągnięty i lekko drżący. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 3 godziny - najlepiej na całą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!