około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta oderwać około 3/4, rozwałkować i rozłożyć równomiernie w blaszce. Piec około 15 minut. Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego sera do serników 8 jajek 100 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki cukru(...)delikatnie zamieszać. Masę serową wlać na podpieczony spód. Na wierzchu sernika ułożyć paski wycięte z pozostałego rozwałkowanego ciasta i posmarować je żółtkiem. Piec około 50 minut w temperaturze 170 0 C. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawić jeszcze przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik polukrować (około 3/4 szklanki cukru pudru zmieszane z 2 łyżkami zimnej wody). Przed
Bulliosurową zblen dowaną dynią, ale również z musem z pieczonej dyni. Oba polecam :) Skła dniki: 5 jaj w temperaturze pokojowej 1 kg sera w wia derku skórka otarta z cytryny 2 łyżeczki mąki pszennej bu dyń śmietankowy puszka mleka skon densowanego niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej) łyżka soku z cytryny Spó d: 100g ciasteczek oreo(...)rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (grzanie góra dół) z wstawionym na dno piekarnia pojemnikiem z wo dą. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 80 minut.Stu dzimy sernik. Osobno w kubeczku mieszamy cukier pu der z sokiem z limonki. Lukrem polewamy ostu dzony sernik. Przechowujemy w lo dówce. Smacznego
ChilliJemysmakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie smakuje na kromce chleba jednak ja chciałam wypróbować go jak poradzi sobie z wypiekami. Postanowiłam upiec sernik z musem wiśniowym. A zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 kg białego sera 3 jajka 1 szkl. cukru kryształu 3 łyżki gęstej śmietany 1 budyń waniliowy (proszek(...)musu na wierzch. A następnie bierzemy wykałaczkę czy też rurkę do napojów i robimy po cieście takie esy floresy czy też ósemki. Powstaną ładne wzorki. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 20 min. w temp. 160 C. Jednak należy sprawdzać co jakiś czas bo każdy piekarnik piecze inaczej. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie
Radość kipiąca uśmiechem.Cytrynowy sernik na zimno to sposób na prosty orzeźwiający deser.Nie jest za bardzo słodki w sam raz na te upalne dni :).Na górze zamiast owoców
Mała w garnku mieszaTwaróg na sernik - 1 kg masło - 25 dag cukier - 2,5 szkl jajka - 5 szt cukier waniliowy - 2 op żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek mleko - 1
Camilla w kuchniTaki Murzynek piekłam w latach 80 tych ,kiedy żywność była na kartki a za kawą trzeba było stać w potwornych kolejkach. Dziś zrobiłam go po
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCzasem, gdy dopadnie mnie stres związany z jakimś nadchodzącym wydarzeniem, uciekam do kuchni. Tam skupiam się tylko i wyłącznie na tym co robię i co lubię
Smaki Na TalerzuPrzepis na sernik jest bardzo prosty, choć pracochłonny. Każdą warstwę robi się osobno i trzeba poczekać, aż poprzednia stężeje. Sernik jest pyszny więc zagości
Ewusiowe SmakiJak wiecie serniki bardzo lubię...To jedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam
Z Majeczką w kuchniPołączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno. I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki
Walijskie PichcenieSkładniki na sernik:½ kg białego półtłustego sera1 kostka masła1 szklanka cukru2 żółtka1 czubata łyżka kakao35 szt. herbatników typu "petit beurre"Składniki na polewę:½ szklanki cukru
Świat CiastaJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla(...)krojenia. Smaruję czekoladą, przykrywam drugim waflem, a na nim rozsmarowuję kajmak, itd. Wafel na samym wierzchu pozostawiam czysty. Całość przyciskam czymś bardzo ciężkim (pomogłam sobie blachą z sernikiem). Zostawiam na noc, aby dobrze się warstwy skleiły. Następnie rozsmarowuję krem czekoladowy na wierzchu, na nim kajmak i ozdabiam. Oczywiście, każdy robi to według własnego uznania! I mazurek gotowy! SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkikakao i mikserem połączyć składniki. Z ciasta odłożyć do osobnej miski połowę i wymieszać z kakao i 1 łyżką jogurtu. Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, do formy łyżka wkładać porcje ciasta, sernika, na wierzch nałożyć resztę ciasta. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na 160C termoobieg dopiec z 10 minut, ciasto
W Mojej Kuchni LubięBEZA; Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach
Wanilia i Kardamonśrodku są wypełnione kolorowymi cukiereczkami. Ich przygotowanie może być dosyć pracochłonne, dobrze jest więc rozłożyć sobie pracę na tury. Kruche ciasteczka można zrobić przy okazji pieczenia ciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem, do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce i wykorzystać(...)mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien
Ciastkozercy