masy o konsystencji mokrego piasku. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Składniki na masę serową: 1,5 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie- ja używam "kiełbasek" 1szklanka śmietany kremówki 36% ja do sernika daje zawsze cukier puder na 500g- 1 szkl. cukru(...)opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek. Piec w temperaturze 150ºC przez około 90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Składniki na lemon
Kubki smakupszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Spod Brownies:Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)łączymy ze śmietanką.Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę:Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy
Słodka Stronaagaru – skórka z otartej cytryny – laska wanilii Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki, by stwardniał. Puszkę mleczka kokosowego otwieramy i oddzielamy gęstą warstwę mleczka od wody kokosowej (może się ona przydać(...)lodówki. Następnie dekorujemy nasze ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało. Podajemy oblewając kawałek pulpą z mango. Smacznego! Artykuł Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongJestem miłośnikiem serników. Już od kilku lat na święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik. Dzisiaj prezentuję sernik z malinową nutą, troszkę dla urozmaicenia. Składniki: Ciasto: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)Razem gotujemy 5 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 jajka ( oddzielamy żółtka od białek ) 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 opakowanie twarogu ( wiaderko 800 – 1000 gram ) 4 jajka 1 szklanka cukru ½ kostki masła 1 szklanka malin Wykonanie: Kostkę margaryny, cukier , cukier wanilinowy i wodę gotujemy razem przez 5 minut. Od powstałej masy odlewamy ½ szklanki. Pozostałą
Smaki EwyWitajcie :) Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej(...)sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika, gdy będzie dość chłodny wyciągamy blaszkę i odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego schłodzenia. Zamrożone maliny przełożyć do garnka, dodać cukier
Sama słodycz i szczypta chiliMówiłam Wam kiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który z pewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche(...)średnicy 25 cm). Tak przygotowane ciasto chowamy ponownie do lodówki na 1 godzinę, po tym czasie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy z obciążeniem (na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groszki ceramiczne, albo fasolę czy groch) przez 15 minut, a następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy
Plate of Joykremową śmietanką. Sernik smakuje rewelacyjnie, koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 4 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 700 g twarogu na serniki 300 g serka mascarpone 1 szklanka cukru brązowego 5 jaj 300 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kawowego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki gorącej wody(...)zbytnio nie napowietrzać masy. Masę serową wylej na podpieczony spód, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. (Ja piekłam na termoobiegu). Po upieczeniu sernik wsadź do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, śmietankę kremową ubij na sztywno z cukrem pudrem. Posmaruj boki sernika i obłóż płatkami migdałowymi. Wierzch sernika
Kuchnia bezglutenowaPonoć po serniku potrójnie cytrynowym to najlepszy sernik na blogu - tak przynajmniej stwierdziła moja Teściowa. No a z Teściową, jak wiadomo, kłócić się nie można, prawda? :> Składniki: Spód: 200 g ciastek Oreo z ciemnym kremem 50 g stopionego masła Masa serowo-dyniowa: 1 kg dyni, którą dokładnie blendujemy 7 pudełek śmietankowego serka np. Almette 4 jajka 1 szklanka(...)połączone - wylać je na przestudzony spód z ciasteczek i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę - brzegi sernika będą ścięte, a środek ściągnięty i lekko drżący. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 3 godziny - najlepiej na całą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nadal płynna, spieniam ją mikserem lub rózgą. Do spienionej galaretki dodaję serek i jeszcze przez chwilę miksuję. W międzyczasie gdy galaretka stygnie przygotuję tortownicę i spód sernika: Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub pergaminem, aby łatwiej było mi wyłożyć tortownicę papierem, wycinam z papieru krążek o wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości i szerokości obręczy tortownicy. Następnie tortownicę maluję(...)przygotować wcześniej): W 400 ml gorącej wody rozpuszczam galaretkę i odstawiam do wystudzenia. Galaretkę mieszam powoli aby nie było piany. Następnie zimną galaretką zalewam górę sernika i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Gotowy sernik wyjmuję z foremki, dodatkowo możemy go przełożyć na paterę lub talerz. Truskawkowy sernik na zimno jest gotowy, można się częstować. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewyciągnięcie wagi, kilku misek, łyżek i formy, i upieczenie ciasta. Może to być zwykła babka ( koniecznie z cynamonem! ), bardziej wymyślana tarta albo aromatyczny sernik. Albo w ogóle co tylko się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne(...)glutenem, to Jane będzie przykro... Westchnęłam więc ostentacyjnie ( nie mógł, no naprawdę nie mógł powiedzieć mi o tym wcześniej...? ), i zabrałam się za pieczenie kolejnego ciasta. Najbezpieczniejszym bezglutenowym wyborem są dla mnie serniki (na żaden nie miałam już czasu) i tarty. Nic nie rośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeulubiony sernik mojej Mamy i jak co roku piekę go na jej urodziny , jest na spodzie z herbatników zrobiony jedynie z sera i jajek ,delikatny ale nie taki lekki jak inne moje serniki,jest bardziej "zbity" i serowy ale równie smaczny jak pozostałe. Składniki : - 1 kg twarogu ,może być kilkakrotnie mielony lub z wiaderka ale musi być sztywny(...)wodnisty - 2 szklanki cukru ,najlepiej zmielić go w młynku do kawy (szklanka 250ml) - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - kilka kropel olejku waniliowego - 8 dużych jajek - 100 g masła - 2 duże łyżki kaszy manny - paczka herbatników, ilość zależy od wielkości blachy jakiej użyjemy Sposób wykonania : Blaszkę u mnie 35 cm x 25 cm wyłożyć papierem
Wypieki Renekiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję.Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki jak ja przygotowałam.Składniki przepisu oryginalnego:- 1kg tłustego sera (przed dodaniem musimy go zmielić(...)prawdziwą wanilią i 1 zwykłego)- 1 żółtko- 2-3 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej- 1-2 łyżeczki wody lub mleka (gdyby ciasto nie chciało się skleić)Uwaga: duża porcja, piekłam w blaszce 33x22 i ciasto było równiutkie z nią.Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody
Smaczne Zdrowewymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut
Aga w kuchnipetardę – tym razem zapraszam na genialny Cytrynowy sernik z ricotty na chrupiącym orzechowym crumble, z paloną bezą włoską. Niesamowicie delikatny, wspaniale orzeźwiający, ale nie kwaśny, cudownie kremowy. Sernik, który mogłabym jeść nieustannie. W jego przygotowaniu pomógł mi mój najnowszy sprzęt Electrolux – robot kuchenny Assistent PRO EKM6100. Jak się spisał? Zobaczcie sami! SKŁADNIKI: * dobrej jakości ricotta(...)rozdrabniamy pulsacyjnie ( nie na pył ). Masło, mąkę, cukier ucieramy za pomocą „łopatki”, dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. SERNIK: W misie miksera na delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową. Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka
Ostra na Słodko