budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek) 150 g rozpuszczonego masła (¾ kostki) 1,5 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanka mleka szczypta soli opcjonalnie: herbatniki na spód sernika Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmujemy ser, mleko i jajka z lodówki. Potrzebujemy dwóch dużych misek. Żółtka oddzielamy od białek w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy ser, budynie, cukier waniliowy oraz mleko(...)piekarnika (lub lekko niżej). Zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do blaszki pozostawionej na dnie (wrzątek będzie parował i nawilżał ciasto). Pieczemy 20 minut w 180°C (koniecznie bez termoobiegu), a potem zmniejszamy temperaturę i pieczemy ok. 55 minut w 155-160°C. Gdyby wierzch się przypiekał, możemy nakryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki
Poezja smakuSernik z jabłkami to sprawdzone połączenie smaków: jabłek i cynamonu, w towarzystwie aromatycznej masy twarogowej. Każda z warstw sernika zawiera cynamon, więc jest to wypiek dla zagorzałych wielbicieli tej przyprawy. Z racji, że jestem amatorką zarówno wszelkich serników, jak i jabłeczników, takie połączenia tych obu ciast w jednym bardzo przypadło mi do gustu.Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy(...)serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika, zwłaszcza na środku- sernik może trochę urosnąć, jednak podczas stygnięcia powinien lekko opaść i wyrównać ewentualne nierówności powstałe podczas rośnięcia- sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku
Smakołyki Berenikijuż po świątecznym pieczeniu, teraz tylko wstawić ciasta do lodówki i czekać do świąt. Ten sernik z pierniczkami robiłam kilka dni temu i bardzo wszystkim przypadł do gustu! Robiłam go w tortownicy o średnicy 18 cm, ale spokojnie możecie go upiec z podwójnej porcji w większej formie(...)krótko zmiksować. Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód. Na serze ułożyć nadziewane pierniczki w czekoladzie i przykryć resztą masy serowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C przez około 60 minut. Sernik jest upieczony, gdy z wierzchu jest ścięty, a po poruszeniu formą przypomina galaretkę ;). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka
Nastoletnie Wypiekaniekwaśnej czarnej porzeczki ze słodką białą czekoladą jest fenomenalne! Ja do musu użyłam białej czekolady z drobinkami jagód (taką akurat miałam). Serniczek pieczemy na spodzie z pokruszonych herbatników, który wcześniej podpiekamy w piekarniku. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, gdy nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorąco polecam! Korzystajmy, póki są porzeczki ;) Składniki: (na tortownice(...)porzeczek. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylać na ostudzony spód z herbatników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 60-80 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. U niektórych po godzinie sernik może być gotowy. Sernik jest upieczony, gdy jest ścięty z wierzchu, a po poruszeniu formą ma galaretowatą strukturę
Nastoletnie Wypiekaniekakao do oprószenia Przygotowanie: Spód: Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (po co masło jak jest papier? Po to, by papier ładnie przylegał do formy, a brzegi sernika po upieczeniu były równe :)). Herbatniki umieścić na spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami(...)oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Masę serową wylać na herbatniki w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec przez ok. 60 minut. Gdyby sernik zacząłby za bardzo pękać lub rumienić się, należy obniżyć temperaturę. Po godzince wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut, następnie uchylić
Nastoletnie Wypiekaniewięc wymienić zapasy ;) Do serniczka możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych jagód (bez rozmrażania). Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodził się cudowny waniliowo-jagodowy zapach. Rodzina z trudem powstrzymywała się aby nie zabrać się za pałaszowanie zaraz po upieczeniu. Sernik przecież musi ostygnąć i schłodzić się w lodówce aby był naprawdę dobry :) Serniczek ma delikatną i kremową konsystencję(...)jajka 1-1,5 szkl jagód Spód: Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać i przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny. Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik równomiernie posypać jagodami i wstawić
Smakołyki Asikocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to i sernik też musi być. Jem każde jego wersje - pieczone, parzone i na zimno. W szczególności kiedy mam się za niego brać to, ostatnie jego wcielenie o wiele bardziej podoba mi się. Już raz miałam(...)styczność z sernikiem z piecyka, który chyba czuł że nie robię go z miłości, bo opadł tak szybko jak mój entuzjazm kiedy go piekłam. Ale na błędach się uczę i wiem, że jak jest ciepło to szkoda dodatkowo grzać się przy piekarniku. Tak i bardzo się cieszę, że z tą wersją sernika współpracuje mi się dobrze, bo ani nie opada
pink envelopecytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę(...)uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. *Uwaga: jeśli chcecie zrobić ten sernik z serka wiaderkowego to oczywiście można, ale należy dodać jeszcze jedno opakowanie budyniu waniliowego. *Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój słabo piecze od dołu to spód z ciasta należy najpierw podpiec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsty sernik, który zawsze wychodzi idealnie, a przy tym niesamowicie puszysty i delikatny. Składniki: 8 jajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka słodzonego 100 g masła 1 kg tłustego sera 200 gram wiórków kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki
kgwjanczewowynagradza wszystko! Serniczek jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. Idealne ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. Polecam :) Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem spółki Bielmar, która jest niezawodna do wszelkiego rodzaju wypieków. Sernik: 1kg serka do serników z wiadereczka 12 żółtek szkl cukru pudru 8 białek 1/2 szkl cukru kruształu 200g margaryny Palma spółki Bielmar(...)żółtka. Utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem a następnie łyżką wymieszać z masą serową. Blaszkę (24036cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik ostudzić i najlepiej wstawić na noc do lodówki. Masa ajerkoniakowa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. cały czas ucierając dodawać po łyżce
Smakołyki Asiprzez godzinę w 170-175 °C góra - dół. Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka z cukrem i solą. Rozsmaruj je delikatnie na gorącym serniku, zrób wzorki widelcem i piecz kolejne 15-20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamknięciu na 15 minut. Potem uchyl piekarnik na jeszcze 20 minut po czym
Pasje JolkiPrzeglądając moje przepisy na ciasta czekoladowe i brownie zauważyłam, że dawno nie piekłam brownie ale również i sernika . Nie pozostało mi nic innego jak tylko upiec cheesecake brownie czyli sernikobrownie. Przepis na sernikobrownie jest bardzo prosty. Wystarczy wybrać jakieś ulubione brownie, serniczek robi się praktycznie sam…i połączyć obie masy. Prawda, że łatwo! Nie muszę dodawać, że sernikobrownie smakuje(...)powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj twaróg z cukrem, wanilią i jajkiem. Wyłóż na brownie i widelcem lekko połącz z masą czekoladową. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Ciasto powinno się lekko uginać na środku. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze dojdzie. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki. Smacznego! The post Cheesecake brownie czyli
codojedzeniaZapewniam, że jest przepyszny. Częstujcie się, dziś moje kolejne 18- te urodziny ;) Torcika dostałam od męża i synów, ale to kupowany ( bo sama dla siebie nie piekę ), wiec zapraszam na ten sernik. Składniki: 1,5 szkl mąki 3 łyżki kakao ciemnego niecałe 1,2 szkl cukru 1 żółtko 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% masa serowa(...)garnuszku razem z masłem. Jajka ubijamy na puch z cukrem, następnie dodajemy ser. Miksujemy. Wlewamy ostudzone rozpuszczone czekolady, dodajemy mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy godzinę. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku
Z Majeczką w kuchniciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenie i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą(...)śmietany z cukrem i aromatem waniliowym przez około 3 minut. Wyciągamy nasz sernik z piekarnika i nakładamy na wierzch śmietanę utartą z cukrem. Pieczemy kolejne 15 - 20 minut w 180 stopniach. Ja swój sernik podałam z jagodami i sokiem z jagód. Pycha
Delusional Trinesernik w moim domu zawsze mam problem, bo niestety nie każdy go u mnie w domu lubi. Pieczenie dwóch ciast zawsze jest pracochłonne i zajmuje sporo czasu - dlatego też powstała alternatywa, przy jednym pieczeniu mamy i wilgotny murzynek, i pyszny sernik na murzynku. Ciasto powstało w oparciu o znany sernik - Izaurę . Składniki: Na murzynek(...)szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g masła (lub margaryny) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka i białka osobno) 8 łyżek wody Na warstwę serową: 0,5 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka) 3 jajka 0,5 szklanki cukru 80 g masła cukier wanilinowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na polewę: 1/3 kostki
My sweet a life