stanie przeczytać po niemiecku. A pewnego razu przywiozła barwniki spożywcze! Wyobraźcie sobie?? Barwniki pod koniec lat 80-tych?? Oczywiście nie wiedziałyśmy ile tego nasypać i w efekcie pierwszy sernik prawie świecił w nocy Taki był neonowy! Później już uważałyśmy z ilością i to było nasze popisowe wakacyjne ciasto. W przepisie zmieniłam proporcje (najczęściej występują prawie dwie kostki(...)łączymy. Masę serową nakładamy dużą łyżką kupkami na ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu, ciasto zostawiamy w piekarniku na ok. pół godziny. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne, oblewamy polewą. Polewa: 80 g masła 80 g cukru pudru
bistro mamakilka rodzai ciasteczek. Nie mam pojęcia kto to wszystko zjadał, ale wiem, że nie było konieczności mrożenia. Teraz to nie do pomyślenia :D Prym wiodły zawsze makowniki i serniki, przygotowane z sera zrobionego przez Mamę, z jajkami od prawdopodobnie szczęśliwych kurek ;) i masłem zrobionym na wiejskiej śmietanie. Bez użycia malakserów, mikserów i innych teraz dostępnych "wspomagaczy". Skąd Mama(...)szklanka Sposób przygotowania Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Możemy je zrobić przy użyciu malaksera. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔ . Większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieCukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a
sierotka maRysia w kuchniOprócz typowych wytrawnych dań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą Świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne(...)przykładamy do ciasta i wykrawamy jej kształt. Umieszczamy papier z ciastem w formie, nakłuwamy widelcem, schładzamy pół godz w lodówce. Pieczemy do zrumienienia, około 10 – 15 minut, w temperaturze 180º C. Z pozostałego ciasta, odkrawamy kawałek, formujemy ruloniki, które przeplatamy w ozdobny warkocz. Przyklejamy go na surowe białko, na rozwałkowanej drugiej części ciasta, która będzie stanowić wierzch mazurka. Nakłuwamy
KierunekuchniaOstatnio jako nowa fanka serników postanowiłam wypróbować nowe przepisy :) bo moja zasadą odkrywczą jest nie piec tego samego ciasta :) dlatego postanowiłam upiec Sernik Królewski i ponownie musiałam go nieco zmodyfikować bo moja obawa co do sera w wiaderku z biedronki niestety się sprawdziła ... ser jest zdecydowanie za rzadki i wymaga dwóch budyni , a nie jak przepis wymagał tylko jednego(...)podsypaną bułką tartą czy mąką.... wykładamy na ciasto masę serową, a na samym końcu na dużych oczkach ścieramy ostatnią cześć ciasta. Pieczemy w temp. 180*C przez około 60 minut. Smacznego :* Wiem ,że zdjęcia nie są mistrzowskie :) ale tak to już jest jak na talerzu pozostają tylko trzy kawałki ... a zdjęć jeszcze
W Moim Magicznym DomuKolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki
Ciasteczkowy Potwórserka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu, którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić(...)kolejną część mąki i białek i znów delikatnie połączyć. To samo zrobić z pozostałą częścią mąki i białka. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do pieca. Piec 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować karmelizowane owoce: Mandarynki obrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc od góry
Moja DelicjaJeśli lubicie ciasta czekoladowe to na pewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o
UgotujmyTo.plmojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka
moj przepis naPrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Na zdjęciach pokazałam, jak można przygotować z niego małe kruche ciasteczka. Z podanych składników upieczemy 4 duże blachy ciasteczek (dokładna ilość(...)się jej za dużo upieczone ciasteczka będą twarde. Ciasto wałkujemy na grubość od 3-5 mm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Kruche ciasteczka maślane pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyCytrynka to po prostu taka moja wersja sernika na zimno. Ciasto składa się z kilku warstw, które w całość wiążą galaretki cytrynowe. Spód zrobiłam z herbatników ale można ciasto zrobić również na niskim biszkopcie. Można zrobić również wersję z galaretkami o innym smaku lub zmieszać różne smaki. składniki: 800 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 5 galaretek cytrynowych(...)Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wierzch ciasta. Całość posypać startą czekoladą. Znowu wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem ciasto wystawć kilkanaście minut wcześniej z lodówki
Monia miesza i gotujeWiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno. Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów, ale teraz częściej są one składnikiem porannego musli niż słodkich wypieków. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę(...)skórką cytrynową. Pojedynczo dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180C. KREM CYTRYNOWY: Do rondelka wlewamy sok z cytryny, 1 szkl wody, cukier i cukier ze skórką cytrynową – gotujemy. Do miseczki wlewamy resztę wody, dodajemy budynie i żółtka
Ostra na SłodkoPodobnie jak owsianka, serniczki z patelni zazwyczaj jadane są na słodko. Ale skoro owsiankę można jeść na słono, np z pieczarkami , to z pewnością syrniki
Obiad gotowyPrzepis na delikatne i puszyste suflety serowe. Bez ciasta, bez polew i bez nadmiaru cukru. Pyszna alternatywa sernika dla diabetyka. Ten przepis od dawna gości w naszym domu i jeszcze się nam nie znudził. Szczerze mówiąc, nigdy się nam nie znudzi! Bazą jest chudy ser i białka jaj, dzięki którym masa serowa nabiera objętości. Podczas pieczenia, suflety rosną i rosną(...)masłem małych naczyń żaroodpornych. Kokilki z masą serową przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i na dno nalać ok. 1 cm wrzątku. Całość wstawić do piekarnika i piec 15-25 minut, aż suflety serowe wyrosną i się pięknie zrumienią. Suflety podawać na gorąco, od razu po wyciągnięciu z piekarnika, w kokilkach w których się piekły. Warto przygotować osłonki na lub talerzyki
DietologWielkanoc tuż, tuż, więc już czas zastanowić się czym w tym roku zachwycić gości. U nas nie może zabraknąć babki, sernika, makowca i mazurka. Staram się nie piec co roku tych samych ciast i tak w tym roku mazurek kajmakowy zastąpię pomarańczowym. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, można je upiec już teraz, nadziać i ozdobić(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu umieszczamy wałeczek (u mnie dwa cienkie wałeczki splecione ze sobą) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli około 10-15 minut. Gorącego mazurka wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącego smarujemy marmoladą. Studzimy. POLEWA: 1 łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Masło i połamaną w kostkę czekoladę umieszczamy w kąpieli
Rozpustne gotowanieWspaniały krem cytrynowy. Nieoceniony w domowych wypiekach. Świetnie smakuje solo, jako wypełnienie tart czy tartaletek, komponuje się wspaniale z sernikami, biszkoptami, bezami, naleśnikami… Znają i kochają go chyba wszyscy. Pamiętam jak mój mąż zakupił kiedyś mały słoiczek i wszyscy się nim w domu zachwycaliśmy. Niestety, tani nie był… Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób(...)Mieszamy. Naczynie stawiamy na palniku włączonym na średnią moc i podgrzewamy, cały czas mieszając (można też przygotować w tzw kąpieli wodnej). Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając – do zgęstnienia. Dodajemy olej i mieszamy. Masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Lemon curd można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez około 7 dni. Źródło: Moje
Smaki Na TalerzuUwielbiam serniki i murzynka. Dlatego ta lubię połączenie tych dwóch ciast. Zapraszam Was na przepis na murzynka z serem. Takie czekoladowe ciasta z łatami sera sprawdza się idealnie do codziennej kawy lub herbaty, jak i na przyjęciach. Bo czyż te łatki nie wyglądają smacznie? Spróbujcie, polecam Wam ten przepis. Przepis na murzynka z serem pochodzi z starego zeszytu(...)małych obrotach do połączenia. Masę sernikową wykładamy łyżką na masę czekoladową. Ciasto wkładamy na nagrzanego do 210 stopni piekarnika (u mnie na środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (wbijamy w ciasto, a nie w ser). Czas pieczenia zależy od piekarnika. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy. Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej koszalińskiej
Słodkie okruszkiświęta, w sumie bez znaczenia które, czy bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje! Normal(...)prawdziwego (np. wielokwiatowy) Dodatkowo: Mały słoiczek powideł śliwkowych 1 puszka kajmaku Sposób przygotowania Ciasto oraz masa orzechowa: Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut. Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Schładzamy ok 30 minut w lodówce, a następnie każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki
Kuchnia w czekoladzietylko, by je wcześniej drobniej posiekać. Takie szybkie ciasto na maślance sprawdzi się właściwie na każdą okazję. Można je postawić na świąteczny stół – w końcu nie każdy lubi serniki czy makowce, można te też podać po prosty do kawy lub herbaty. Ogromną zaletą przepisu na ciasto na maślance jest, to że do jego wykonania wystarczą Wam podstawowe składniki(...)dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dowolne posiekane bakalie. Krótko mieszamy. Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej blaszki. Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Przed podaniem ciasto można oblać polewą czekoladową np. z tego przepisu (klik) lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkikalafior!!?? Do ciasta??!! Idea kalafiora w ciastach zakiełkowała mocno w moim umyśle i szybko przystąpiłam wtedy do jej wypróbowania. W związku z tym był już kiedyś a’la sernik z polewą czekoladową, tarta z owocami z masą a’la serową, a także brownie- wszystkie z użyciem kalafiora. Muszę przyznać, że efekty były wyśmienite. Co prawda wytrawne kubki(...)Wspaniałe zestawienie kolorystyczne oraz smakowe. Idealne na jesienne spotkanie przy kawie. Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciasto dyniowe , Halloween Porcje 12-14 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 60+20 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki Ciasto dyniowe 0,5 dyni Hokkaido, oczyszczonej z włókien i pestek 3 jajka 1/4 szklanki oleju kokosowego płynnego (rozpuszczonego uprzednio
Modern Cave GirlJeżeli chodzi o brownie to kompletnie brak mi doświadczenia z tym wypiekiem. Ani nie wiem jak takie ciasto powinno wyglądać, ani jak powinno smakować. Jak jednak
Smaki Na TalerzuSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto „ obudowane ” coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii(...)wedle uznania. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i z połowy ciasta uklepujemy spód z brzegami. Na to wykładamy masę serową i na koniec posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 40 minut 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Zapraszam również po przepis na przepysznego KOPCA KRETA w wersji bezglutenowej LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto „ obudowane ” coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii(...)wedle uznania. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i z połowy ciasta uklepujemy spód z brzegami. Na to wykładamy masę serową i na koniec posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 40 minut 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Zapraszam również po przepis na przepysznego KOPCA KRETA w wersji bezglutenowej LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś zapraszam Was na pyszny wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekolady . Taki deser smakiem i uroczo różowym kolorem zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy
Słodkie okruszkiChociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak
Na słodko lub wytrawnie