Czekoladowo-owocowe mini serniczki z kruszonką i miodowymi marchewkami, czyli zdrowa słodycz Marchewki w miodzie, to specjał mojej Mamy uwielbiany przez wszystkie dzieci odwiedzające mój rodzinny
Pełny talerzchcąc wcinać się w kompetencje pani domu, a jednocześnie dać coś od siebie, zaplanowałam wyrób łakoci, nie będących tradycją w domu M. Zatem mama M. zajmie się pierogami, sernikiem i karpiem, ja natomiast piernikiem staropolskim i ciasteczkami. Pierwsze w kolejce ustawiły się kruchutkie Cranberry Noël. Od dawna polowałam na odpowiednią chwilę, by je upiec. Na zdjęciach wyglądają(...)włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Piekarnik rozgrzać do 200 C, a blachę wyłożyć papierem śniadaniowym. Ostrym nożem pokroić wałeczki na plasterki o grubości ~7mm. Piec 10-12 minut. Część ciasteczek piekłam na blasze, a część w foremce do ciasta postawionej na kratce i okazało się, że te pierwsze troszkę za mocno przypiekły się na spodzie, drugie natomiast były
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzygotowaliśmy dla Was pyszne kawowe ciasto z serową wkładką, karmelem i czekoladowym ganache. Dla każdego coś innego. Ja zachwycona całością, mąż zadowolony z serowej wkładki a
Made By Mom And SonSzarlotka to tradycyjne polskie ciasto, jedno z najbardziej popularnych, obok sernika czy makowca. Robimy je nie tylko w sezonie jesiennym gdy najwięcej jabłek, ale również całym rokiem. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Można zrobić szarlotkę z tartych jabłek, szarlotkę z prażonych jabłek ze słoika, z jabłek krojonych na plasterki tzw. tatrzańską. Można zrobić szarlotkę warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę(...)kryształem. Gdy piana zrobiła się błyszcząca, dodałam kisiel w proszku i zmiksowałam do połączenia. Pianę wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam resztę ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu szarlotkę odstawiłam do wystygnięcia i dodatkowo schłodziłam w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich
Waniliowe Improwizacjenapisania tej książki od lat. I choć często gotuję rozmaite rzeczy z książki mojej Mamy, uwspółcześniając Jej przepisy, to nie czułam się gotowa. Przełom nastąpił, kiedy upiekłam mój ukochany sernik w wersji eko i zawiesiłam jego zdjęcie na Facebooku. Otrzymałam mnóstwo komentarzy i próśb o przepis, a moja koleżanka Kasia spytała, czy nie planujemy z braćmi ponownego wydania książki(...)Rozgrzewamy oliwę lub olej roślinny w woku- może być głęboka zwykła patelnia. Wrzucamy czosnek, a po chwili wszystkie warzywa oprócz dymki, następnie wrzucamy krewetki. Mieszamy cały czas około trzech minut. Przesuwamy warzywa z krewetkami na bok, wbijamy jajo i mieszamy je z warzywami, dodajemy pomidory. Następnie wsypujemy ryż i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Mieszamy bez przerwy około dwóch minut. Dodajemy
Z Kuchni Do Kuchnigenialne (no wiadomo). Farsz nie jest zwykłym budyniem, bo pieczony w bardzo wysokiej temperaturze zyskuje zupełnie inną fakturę, a już na drugi dzień, po przechowaniu w lodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego(...)Schłodzone spody ciastek wypełnij przestudzoną lekko masa budyniową zostawiając 1 cm wolny brzeg. Piecz ciacha w dobrze rozgrzanym piekarniku do temp. 200-210 C (z termoobiegiem) przez około 40 minut, muszą być złociste. Jeszcze ciepłe ciasta posyp cynamonem. Jeszcze ciepłe ciasta posyp cynamonem. Smacznego! Artykuł Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem pochodzi z serwisu
greenscarfGrudzień to czas kiedy przygotowujemy się do Świąt Bożego Narodzenia. Z pewnością wcześniej przygotowujemy sobie listę zakupów, ale również wypieków. Na moim stole świątecznym zabraknąć nie może sernika oraz makowca. W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier pomarańczowy(...)makowej. Ta sama szpatułką szybko łączymy składniki. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (u mnie średnica 24 cm) i wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy placek nie jest w środku mokry). Pieczemy z termoobiegiem. Zimną śmietanę ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder. Serek mascarpone
ChilliJemyNieziemskie. Może to dziwne okreslenie, ale po pierwszym kęsie dokładnie takie Wam się nasunie ... 😍 Bo muffinki pieczone w kąpieli wodnej dokładnie takie są: lekkie, delikatnie serowe
Walijskie PichcenieNie mogąc się zdecydować ,,co by tutaj dzisiaj dobrego upiec", wybrałam coś małego, ale efektownego. I tak padło na te oto pyszne serniczki w wersji mini
Kuchnia EllieMoja Siostra zażyczyła sobie wczoraj serniczki tahini , niestety nigdzie nie mogłam znaleźć pasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne
My Culinary Artpolecam piec ciasta w tortownicy... :-) I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, ponieważ piekłam już ten sernik na cukrze trzcinowym, później raz upiekłam na ksylitolu (i mimo iż bardzo lubię serniki z ksylitolem, one nie zmieniają smaku przez wiele dni tak jak z dodatkiem zwykłego cukru), to stwierdzam, że dodatek cukru trzcinowego podnosi walory smakowe tego ciasta. Przy samym ksylitolu(...)ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. W trakcie stygnięcia ciasto lekko opada, ja "podwijam" delikatnie boki
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Tort z białą czekoladą i truskawkami Mniej więcej roku temu o tej własnie porze przygotowywałam ten tort na urodziny przyjaciółki. Tort wyszedł przepyszny, jubilatka i
moj przepis nablogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem chłodnik jablkowy z cynamonem(...)masowe (tylko klasa premium i ekstra I) - posiadają gwarancję wysokiej jakości - podlegają surowym przepisom produkcji i kontroli - mają bogatą, udokumentowaną historię Jabłkowe pancakes z sosem czekoladowym Czas przygotowania: 30 minut Składniki Ciasto: 2 Jabłka Grójeckie Jonaprince 300 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 375 ml mleka 2 jajka 65 g oleju 2 łyżki cukru pudru
Kulinarne przygody Gatityniczym aksamit. W serniku oprócz wspomnianej nuty różanej znajdziecie również puszysty krem o smaku czarnej porzeczki, i niespodzianka rodem z kuchni molekularnej czyli owocowy kawior. Brzmi intrygująco?, a może skomplikowanie?- nic bardziej mylnego. Kawior przygotowany jest na bazie nektaru z czarnej porzeczki od Hortex, który ma intensywny smak i barwę, dzięki czemu nadaje niepowtarzalny smak sernikowi. Przyznam się(...)najmniej godzinę wcześniej do wysokiego naczynia wlewamy olej i mocno schładzamy. Musi być zimny. 6. Sok wraz z agarem gotujemy. Gdy całość zacznie wrzeć gotujemy ok 1 minuty i zestawiamy z ognia. Przelewamy do naczynia i lekko studzimy. Następnie gdy masa zacznie lekko tężeć i nie będzie gorąca nabieramy ją do strzykawki lub kroplomierza. Następnie kropla, po kropli wkraplamy
vaniliowoczekoladowaSkładniki na ciasto mąka pszenna, 2 szkl żółtka jaj, 3 szt cukier, 3/4 szkl margaryna, 3/4 kostki proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na
Gotowanie moimi oczami