A w zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko, a bezglutenowe spody trochę
gutfutSzarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu(...)wykładamy warstwę jabłek, a na nią warstwę budyniu. Na wierzch ścieramy pozostawioną 1/3 część ciasta. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy przez 50 minut. Upieczone ciasto podajemy wystudzone, a jeśli lubicie, to możecie je dodatkowo posypać cukrem pudrem
Czary - gary w kuchnibardzo dawna nie jadłam takiego, który by mi smakował. Jeszcze z dzieciństwa pamiętam keks Babci Tosi, który był pyszny. Później Mama go robiła, ale nie miał szans, żeby przebić sernik i z czasem jak już keks się pojawiał, to kupiony w sklepie. Zawsze trochę przerażały mnie w nim te kolorowe owoce. Smak też nie podchodził. I tak keksy przestały(...)dodać mąkę i krótko wymieszać szpatułką - tylko do połączenia. Do ciasta dodać rum i bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto piec w 150°C przez ok. 90 minut - do suchego patyczka. Zostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut. Następnie wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Keks zawinąć w papier lub ściereczkę i odłożyć na 3-6 dni, żeby
Pełny talerzDziś prezentuję przepis na niesamowicie pyszne ciasto, a mianowicie na murzynka z serem, z nieznanych mi powodów nazwane Izaurą. Mięciutki, kakaowy murzynek
Rozpustne gotowanieCytrynowe babeczki. Uwielbiam cytrynowe wypieki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, a nawet serniki. Dziś zapraszam Was na proste cytrynowe babeczki. Lekko orzeźwiające, delikatne, idealne na deser. Do tego odrobina bitej śmietany i listki świeżej melisy lub mięty. Dla mnie idealnie. Dla mojej rodziny chyba też, bo babeczki jak zawsze zniknęły w mgnieniu oka. Ostatnio testuje mój piekarnik parowym Electrolux(...)nakładamy do około 3/4 wysokości. Cytrynowe babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (około 20 minut), pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Cytrynowe babeczki zostawiamy jeszcze chwilę w wyłączonym uchylonym piekarniku. Wyciągamy. Gdy przestygną dowolnie dekorujemy (ja czasem jem jeszcze lekko ciepłe
Słodkie okruszkiDzieńdoberek dzieńdoberek! Kochani, za oknem już coraz zimniej i te ranki coraz bardziej chłodne – tak, tak, choć tego nie chcemy to właśnie zbliża się jesień
Ostra na Słodkoprawdziwą wanilią 25 g drożdży 100 g masła 275 ml mleka 2 żółtka 1 jajko skórka otarta z 1 niedużej cytryny Masa serowa: 500 g sera jak na sernik ( zmielonego przynajmniej dwukrotnie; można też użyć gotowego sera z wiaderka ) 2 żółtka 3 łyżki cukru ( lub więcej; zależy od kwasowości sera ) pół opakowania cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią(...)Przełożyć je do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Na wyrośnięte ciasto w formie wyłożyć masę serową - równomiernie rozsmarować ją po całej powierzchni. Na serze ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę serową. Posypać kruszonką
Opowieści z piekarnikaNowy rok rozpoczynam słodko. A co, kalorie i tak się szybko spali ;) A smak tych małych serniczków zniewala do reszty. Uwielbiam posmak migdałowy, a kajmak jest
Słodkie Przyjemnościmojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny :) Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i
moj przepis naPieczenie chleba, to trend ostatnich dni, który jeszcze długo nie zniknie. Więc i ja przyszykowałem dla Was przepis na domowy chlebek codzienny bez wyrabiania . Jego przygotowanie
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i
moj przepis nastronie Domowe Wypieki, ale nie byłabym sobą, gdybym delikatnie nie zmodyfikowała. Mam tu na myśli głównie spód ciasta, do którego dodałąm mielone orzechy włoskie. Mój Tata uwielbia serniki, więc obiecałam że przygotuję jakiś na święta. Spodziewał się zwykłego, a tu niespodzianka. Zwykły zazwyczaj wychodzi mi taki suchy, że bez kawy nijak nie smakuje, a ten... ten ma kremową(...)mnie z odpinanym rantem) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cząstki masła i pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy. Schładzamy min 30 minut w lodówce, po czym wałkujemy na wielkość blaszki. Przekładamy, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 minut. Podpieczony spód od razu smarujemy połową masy
Kuchnia w czekoladzieMigdałowa kruszonka z wiśniami Był deser, był sernik, były ciasta ucierane, więc dziś zapraszam was na przepyszną kruszonkę migdałową, która jest niczym innym jak ciastem kruchym. Ciacho jest naprawdę bardzo proste i naprawdę bardzo szybkie do wykonania. Jest tylko jeden warunek: trzeba wcześniej przygotować sobie wiśnie (wydrylować), w przypadku tych świeżych. Jeżeli zastąpimy je gotowymi ze słoika, to czas(...)trochę na rękę, delikatnie zgniatamy i wciskamy w foremkę), tak aby ciasto na całej powierzchni miało mniej więcej jednakową grubość. Drugą połowę odstawiamy do lodówki. Spód podpiekamy 10 minut. Na podpieczony spód wysypujemy równomiernie zmielone migdały, a następnie układamy wiśnie. Resztę ciasta zagniatamy pomiędzy palcami i posypujemy nim warstwę wiśniową. Na końcu sypiemy płatki migdałowe i pieczemy około 40 minut
RelaxtimeBardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha. Ciasto
Smakołyki AsiDużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na
Kuchnia Łukasza