mazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele o nim wiedziałam. Ciasto to, choć bardzo zakorzenione w tradycji, nigdy nie gościło na stole świątecznym w moim domu. Były babki, serniki i różne inne wypieki, których nazw już nie pamiętam, ale nigdy nie było mazurka. Postanowiłam więc jakiś czas temu, że czas najwyższy odmienić ten stan rzeczy. Przecież nie można nigdy(...)puszki (twarda część) 100g wegańskiej, gorzkiej czekolady bezglutenowej lub kremu czekoladowego według tego przepisu Przygotowanie 1 Siemię lniane mieszam z 2,5 łyżki gorącej wody i odstawiam na 10 minut. 2 Daktyle zalewam wrzątkiem, tak żeby wszystkie były przykryte i odstawiam na 10 minut. 3 Orzechy laskowe lekko podprażam na patelni i odstawiam do ostygnięcia. 4 Pozostałe orzechy mielę
Book of spellsDo ciast i innych słodkości zawsze mam głowę pełną pomysłów! Już jakiś czas temu wśród mojej rodziny i znajomych furorę zrobił krem na bazie twarogu i
Di gotujeczęsto używane na Bliskim Wschodzie i na Półwyspie Indyjskim, więc po przetłumaczeniu na język angielski natychmiast przesłałam go do Shehryara, Asimy i Panchami. Byłam przekonana, że po doświadczeniach z sernikiem krakowskim, kluskami na parze i ogórkowej z kaszą jaglaną, będą mieli okazję spróbować kolejnej potrawy rodem z kraju nad Wisłą. A tutaj zonk ! Okazało się, że zarówno w Indiach(...)Cebulę,czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej lub masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 4-5 minut, aż cebula nieco zmięknie. Dodać buraki, marchewkę, imbir, papryczkę chili, garam masala i ciągle mieszając smażyć przez 3-5 minut, a następnie zalać warzywa wodą lub bulionem, doprawić do smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny szary dzień bez słońca, w sumie nawet nie czuję, że dzień jt taki krótki i słońce wstaje o 10 bo niebo już od kilku tygodniu
ciastkarnia na kruchym spodzieKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukier . Oczywiście jeśli nie macie w kuchni tego cukru możecie użyć trzcinowego, ale dodatek Muscovado nada serniczkom piękny kawowy kolor. Przepis nie jest skomplikowany a efekt zachwyci zarówno miłośników sernika, jak i tych którzy z wytęsknieniem oczekują na sezon truskawkowy. Z tymi serniczkami wiąże się też taka moja mała historia. Każda mama wie jak trudno wytłumaczyć maluchowi, że trzeba(...)serową wykładamy do 4/5 wysokości papilotek (masa nieco urośnie podczas pieczenia). Na wierzchu wykładamy truskawki lekko wciskając je do masy. 4. Pieczemy w 160 st. C przez 30-35 minut, Odstawiamy do wystudzenia. 5. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy dowolnymi posypkami marki delecta u mnie : płatki czekoladowe, karmel oraz mango
vaniliowoczekoladowaZawsze myślałam, że nie mam ręki do babek i ciast ucieranych, czym często się zresztą na blogu skarżyłam. Poza chwilami, kiedy bardzo chciałam takie upiec, nie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBomba! To jest bomba smaku i rozkoszy rozpływającej się po całej buzi. Na sam widok już się ma ślinotok, a po spróbowaniu ręka niewinnie sięga po
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie
moj przepis na18. tego marca w Krakowie przy Klasztorze Ojców Dominikanów grupa charytatywna SZPUNT działająca w Duszpasterstwie Akademickim BECZKA organizowała zbiórkę pieniędzy, która zostanie przeznaczona na remont szkoły
W kuchni Katie18. tego marca w Krakowie przy Klasztorze Ojców Dominikanów grupa charytatywna SZPUNT działająca w Duszpasterstwie Akademickim BECZKA organizowała zbiórkę pieniędzy, która zostanie przeznaczona na remont szkoły
W kuchni KatieCiasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który robiło się z ubitego niesłodzonego mleka skondensowanego i galaretki. Ta leciutka delikatna pianka była tak niepozorna i dobra, że można było ją jeść bez opamiętania. W sumie obok sernika to do dzisiaj jest moje ulubione ciacho na zimno i babcia zawsze przygotowuje je dla mnie na specjalne okazje. Jednak w trwającym boomie na nasiona chia, szczególnie te w formie(...)dnem. Wsyp ksylitol lub erytrytol oraz nasiona chia. Gotuj powoli na małym ogniu. Gdy mleko zgęstnieje, rozpuszczamy agar w niewielkiej ilości wody, a następnie wlewamy do garnka. Gotujemy 10 minut, cały czas mieszając. Gotowe ptasie mleczko odstawiamy do wystudzenia (garnek można wstawić do zlewu z zimną wodą), a następnie przelej na schłodzony spód. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin
Food SquarePrzepyszny torci k bez pieczenia, który podbije podniebienia i serca wszystkich wielbicieli kawowych deserów :). W moje trafił od razu ;). To cudowny, lekki, musowy serniczek na bazie
Opowieści z piekarnikamojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać
moj przepis na