Dziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort
moj przepis naBiszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego(...)połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 40 – 45 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Kolejno przygotowujemy bezę orzechową. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Później dodajemy
PatiGotujeślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razurzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem!Powstała masa sernikowa, jak na sernik na zimno. Dodając mniej żelatyny, uzyskałam mniej zwartąkonsystencję, pasującą do konsystencji kremu.Okazja? Przyjaciółka moja, J., zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest todziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała(...)opakowania świeżych truskawek (bardzo dużych) ok. 20 małych bezików Spody: Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania. Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie. Przesiewam do masy maślanej porcjami
W kuchni Karmel-itkiChrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia! Pyszne śmietankowo- czekoladowe ciasto dopełnione delikatnym brzoskwiniowym musem. Spód wykonany jest ze zmiksowanych sucharków zmieszanych z kremem nutella
Blog z ApetytemBardzo często używam twaróg homogenizowany zamiast tradycyjnego białego sera, ze względu na jego delikatną konsystencję oraz łatwość i szybkość w przygotowaniu ciasta. Trzeba jednak uważać na
Tradycyjna Kuchniasernik ze śmietany podzieliłam na trzy części i do każdej z nich dodałam inny barwnik.Wyszło kolorowo, fajny efekt , a ciasto też wyszło smakowite.No ale niestety nie mam zdjęć z efektu końcowego, przez swoją nieuwagę niechcący usunęłam. Inne moje oszukane serniki możecie zobaczyć tutaj - klik , a tutaj - klik są inne serniki -gotowane, pieczone , na zimno(...)jedną część, na to drugą, a potem kolejną lub tak jak u mnie takimi "kupkami".Na wyłożoną masę zetrzeć drugą część surowego ciasta kruchego .Ciasto piec około 55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić, dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieStary, dobry sernik na kruchym spodzie, z bezą i kruszonką, tym razem z dodatkiem moreli. Zwykle ten sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli(...)miksować. Masa powinna być szklista i gęsta. Masę bezową wyłożyć na kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Puder umieścić w misce
Smaczne ZdroweNiedawno miałam okazję spróbować nieznanego mi wcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam(...)ciasta. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie miksujemy. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach ok. 28x35 cm) wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Frużelina wiśniowa: Mrożone wiśnie (lub świeże w sezonie) wkładamy do garnka z grubym dnem, przykrywamy i podgrzewamy przez około
MyCookBook.plSezon truskawkowy w pełni, można wiec dać się ponieść wyobraźni i zacząć kreować truskawkowe pyszności. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszny deser z truskawkami
Pani M - kuchnia smakowitajaki ma piękny kolorek. Na blogu znajdziecie także inne przepisy z tymi owocami w roli głównej semifreddo z czarną porzeczką , dietetyczny jogurtowiec - sernik na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki koktajl z czarnej porzeczki galaretka z czarnej porzeczki domowy kisiel z czarnej porzeczki Co skrywają w sobie(...)Potas 322 mg Sód 2 mg --------------------------------------------------------------- Nalewka z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 czarnej porzeczki 500 ml wódki 500 ml spirytusu 500 g brązowego cukru opcjonalnie miód do dosłodzenia Wykonanie: Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Porzeczki wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Owoce
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych wypieków (poza oczywiście sernikami ). Pyszne kruche ciasto z budyniem i marmoladą . Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, doskonałe również na różne rodzinne spotkania. Dziś przedstawię Wam mniej tradycyjną wersję, bo przygotowałam je z pyszną marmoladą o smaku pigwowym. Jak dla mnie połączenie smaków idealne. Dlaczego? No cóż… po cieście zostały już(...)robię uciskając ciasto stopniowo dłonią, na wysmarowanej blaszce łatwo ciasto się rozprowadza). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i lekko schładzamy lub (ja tak częściej robię) zostawiamy w wyłączonym otwartym piekarniku. Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Drożdżowa tara z rabarbarem i jagodami Sezon rabarbarowy rozpoczęty, również u nas w ogrodzie. Rabarbar obrodził hojnie, więc to dopiero początek przepisów z udziałem rabarbaru
moj przepis naŚwięta Wielkiej Nocy przede wszystkim kojarzą mi się z dobrymi ciastami. Babkami, mazurkami (od zeszłorocznych Świąt) i pysznymi, kremowymi sernikami. Serników jest już dość na blogu i z pewnością w ciągu roku ich liczba wzrośnie o kilka kolejnych pozycji natomiast jeśli chodzi o babki to w tym roku piekę je po raz pierwszy. Nie powiem, nie były to łatwe(...)dodaję suche i mieszam dokładnie jedynie do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy na babkę wysmarowanej olejem. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 60 minut. Po tym czasie babkę wyciągam z piekarnika, studzę na kratce i dekoruję lukrem. Babka długo zachowuje świeżość. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZa oknem mnóstwo barw... kwiaty kwitną całą paletą tęczy. Pięknie :) Nawiązując do trendów przyrody, postanowiłam upiec coś równie kolorowego. Znalazłam ostatnio bardzo ciekawy przepis, który łączy
Świat Ciastamojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin
moj przepis na