świecie nic do głowy mi nie przychodzi. Chyba trzeba to przeczekać. Mam taką nadzieję. Nawiązując do słodkości, nietolerancja glutenu zmusiła mnie do chwilowego odstawienia wypieków, ciastek, ciasteczek, tortów, serników... Ojej! Aż strach się bać! Ale na szczęście, w miarę wdrażania się w nowy styl życia, uczę się także kombinować i piec zdrowe, a zarazem bezpieczne i odpowiednie dla mnie produkty(...)pieczenia wyścielam papierem. Układam w odległości 1,5 cm od siebie porcje ciasta (1 pełna łyżka stołowa) i formując owalne kształty. Wkładam do piekarnika i piekę około 15 minut (w zależności od piekarnika), aż będą złociste i chrupiące z wierzchu. * wiórki kokosowe prażę na suchej patelni, aż nabiorą złocistej barwy. Po co? By uwolnić maksimum ich kokosowości! SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkijednym naczyniu. -Szybkie wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. -Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek. W orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest(...)blachy.Owoce, rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą. PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM SIOSTRY ANIELI rrarossa@gmail.com
RAROSSAmojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis naSkładniki: 500 g tłustego twarogu potrójnie mielonego 3 żółtka 150 g cukru 150 ml śmietany 30 lub 36% 100 g masła 1 laska wanilii skórka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska
Przepisy i porady kulinarnemrożonych ( w sezonie jak najbardziej można użyć świeżych ) około 8 łyżek cukru ( do smaku ) sok z 1 małej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg sera na serniki ( u mnie ser wiaderkowy ), w temperaturze pokojowej 250 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka z połowy laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego 500 ml śmietany kremówki(...)otrzymania bezgrudkowego ciasta. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 23 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. UWAGA : U mnie ciasto wyrosło z lekkim wybrzuszeniem, więc po wystudzeniu delikatnie wyrównałam je nożem. Frużelina wiśniowa: Wiśnie rozmrozić ( najlepiej wyjąć
Opowieści z piekarnikaBabeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki(...)przygotowane spody umieścić w papilotkach, które najlepiej wstawić do silikonowej formy, nakładając dużą łyżką po ok 1,5 łyżki. Należy je delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni piekarnika. Ser, cukier waniliowy, cukier, białka oraz budyń zmiksować dokładnie. Dodać posiekane płatki migdałowe i powtórzyć czynność. Masę serową wyłożyć na lekko zapieczone spody (po około
ChilliJemykolejną jutro Polecam Wam te ciasteczka na święta, jak i bez okazji. Przypominam Wam również, że na blogu znajdziecie inne pyszne serowe słodkości. Polecam Wam np. gotowany waniliowo-śmietankowy sernik (na herbatnikach) A wracając do ciasteczek… zapraszam na przepis Składniki: 250 g mąki pszenne tortowej 250 g masła 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń Mój Ulubiony 2 pełne(...)oprószyć mąką) na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20 minut (ciasteczka powinny urosnąć i ładnie się zarumienić). Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. *z resztą ciasta postępujemy tak samo. Powinny nam wyjść 2 blaszki ciasteczek. Ilość zależy od wielkości wycinanych ciasteczek. Smacznego
Słodkie okruszkilegalu zjeść co najmniej dwa kawałki. No i mam! No jest mega pyszny! I do tego jeszcze taki piękny! To co kto robi ze mną? PRZEPIS NA DIETETYCZNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: - 1000 ml zmiksowanych truskawek - 250 ml mleka 3,2% tłuszczu - 250 g sera twarogowego - 2 łyżki syropu z agawy - 300-400 g całych ładnych truskawek(...)rozpuszczonej żelatyny dodaj do masy twarogowej - pozostałą ilość dodaj do masy truskawkowej Małą tortownicę wysmaruj olejem kokosowym, i wylej masę twarogową, ułóż w głąb całe truskawki, wstaw na 30 minut do lodówki. Wystaw z lodówki i ułóż połówki truskawek wokół tortownicy, wylej masę truskawkową. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Jak masy całkowicie zastygną, wyjmij z lodówki, udekoruj owocami
SMYKWKUCHNISezon truskawkowy w pełni, więc nic dziwnego, że niemal w każdym domu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI(...)zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około 3/4 wysokości. Robimy to delikatnie, aby masy się
Kuchnia od dwojgacytrynowy sernik Połączenie delikatnego twarogu z kwaśnym smakiem z cytryny daje zawsze wspaniały efekt. W dodatku deser ten nie należy do zbyt pracochłonnych, dlatego uważam że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej. składniki ciasto 125 g masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa(...)wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut ( lub do zamrażarki na 20 minut), następnie wyjmujemy i ścieramy ciasto na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto układamy równomiernie na dnie tortownicy ( ja użyłem tortownicy o średnicy
Miód i pieprzszklanki oleju 3/4 szklanki mleka 3 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada Masa serowa: 0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru (170g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia. dodatkowo : wiśnie(...)ułożymy jedną warstwę posypujemy połową wiśni i układamy znów kleksy z ciasta i sera . Wierzch posypujemy pozostałymi wiśniami. Piec ok 80 min w 180'C . Po ok 50 minutach pieczenia możemy przykryć ciasto folia aluminiową aby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaniedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki3 łyżki śmietany3 żółtka1 szkl. cukru pudrukostka masła2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg sera dwukrotnie zmielonego150 g masła250 g cukru pudru1 budyń waniliowy ( bez cukru )2 jajka2 żółtka1 szkl. mleka1.CiastoMasło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki(...)C.2.MasaRozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle mieszając.3. Placki przełóż gorąca masą. Wstaw do lodówki na pare godzin do zastygnięcia. Najlepszy jest na następny dzień :)SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkoDzień dobry! 100 post! OMG Ja wiem, ja się obijam z tym blogowaniem. Nie mogę ostatnio znaleźć swojego miejsca na tym świece i to dlatego. Tak
fitolarun.blogspot.com