polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy z mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania. Składniki: • 1 kg białego sera mielonego • 5 jajek • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego(...)poprzednie wymiesza się z masą serową. • Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) folią aluminiową, wysmarować masłem i wlać masę serową. • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut. • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. Polewa • Rozpuścić
To co kochamUwielbiam serniki. Dam się za nie pokroić. Z racji wiecznych diet zwykle robię je z chudego twarogu, ale tym razem wykorzystałam serek wiaderkowy i nie żałuję! Nadał ciastu kremowy, wręcz pankowy charakter. Jednak do innych wypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków(...)chałwy niż w przepisie, a serek waniliowy zamieniła na taki o naturalnym smaku i byłoby idealnie! Ale i w takiej wersji smakuje doskonale. Polecam serdecznie! Już niedługo więcej serników na moim blogu, całe mnóstwo! :) Składniki na spód: 100 g kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
Cakes By KejtPyszny, kremowy serniczek z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami to jedno z moich ulubionych letnich ciast. Jest orzeźwiające, nie za słodkie, idealne do popołudniowej kawy. Polecam!!! Składniki na letni sernik z brzoskwiniami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku(...)mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto (spód i 2 centymetrowy rant). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Rozpustne gotowaniePyszne ciasto z gotowanym sernikiem. Dobra alternatywa dla tych pieczonych ;). Taki sernik nie opada i jest szybszy w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Biszkopt kakaowy: 9 jajek w temperaturze pokojowej 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, zmielonego 1/2 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 szkl. cukru(...)zmiksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzony przekroić na trzy równe blaty. 2. Masa serowa: Masło, ser, jajka i cukry umieścić w garnuszku i podgrzewać
Nastoletnie Wypiekaniekocham serniki. Wy również? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka(...)mąkę, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy i oprószamy mąką ( etap sparzania można pominąć). Masło zostawiamy na ok. 1h w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Do sera dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy
Zofianaprzygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować.Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:100 g ciastek digestive1 łyżka kakao40 g masłamasa serowa z jeżynami:300 g jeżyn200(...)ciasteczkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać delikatnie łyżką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie słodko-kwaśny smak jeżyn? Ja bardzo, dlatego mus potraktowałam jako samodzielny, zdrowy deser, natomiast jest on też genialnym dodatkiem do sernika lub lodów. :-) Przepis na 4 porcje (ok. 250 ml jedna). Natomiast jeśli chcecie wykorzystać mus do ciasta/lodów- użyjcie połowy składników, na pewno wystarczy :-) Składniki: 300g jeżyn (dojrzałych-inaczej mus może być za kwaśny) 200g malin(...)pestek w jeżynach, możecie teraz wszystko przetrzeć przez sito- mi one nie przeszkadzają, więc tego nie robiłam). 3. Mus można (ale nie trzeba) schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut, a przed podaniem przystroić listkami mięty. Smacznego
kuchnia do kwadratumacie pojęcia ile osób nabrało się na ten Fałszywy "Sernik"! Każdy kto próbował myślał, że zjada sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn zjadł nie domyślając się, że tak naprawdę zjada kaszę mannę, której zarzekał się, że nigdy nie zje! Trzeba to sprawdzić! Przepis z jednego z moich ulubionych blogów Moje Wypieki. Składniki(...)garnka wlewamy mleko i gotujemy, do ciepłego leka wsypujemy cukry i wkładamy masło, zagotowując całość. Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę, mieszamy o gotujemy ją do około dwóch minut. Powstałą gorącą masę wylewamy na ciastka. W masę wciskamy całe truskawki, jedna obok drugiej. Studzimy. Na wystudzoną kaszę i truskawki wylewamy tężejącą galaretkę. Deser wkładamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Blondynka GotujeChatka Baby Jagi , zwana też Chatką Puchatka , często była robiona przez moją Mamę i był to jeden z naszych ulubionych serników. Chyba nam się po jakimś czasie przejadła, bo przepis na ten sernik bez pieczenia nie został przepisany do nowego zeszytu. Przyjemne wspomnienie z dzieciństwa przetrwało i po latach wspólnie z Bartkiem zrobiłam ten deser, wzbogacając wizualnie i smakowo(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Galaretkę rozpuścić we wrzątku, przelać do małego, płaskiego, prostokątnego pojemnika. Pozostawić do wystygnięcia, następnie włożyć do lodówki do stężenia. Miękkie masło ucierać z cukrem 10-15 minut do uzyskania puszystej, białej masy. Zmniejszyć obroty miksera i w kilku partiach dodać biały ser. Z masy serowej odłożyć 1 / 3 , wmieszać do niej łyżkę kakao. Do pozostałej masy dodać
niecodziennikparynajzdrowsze i najlepsze. Spód nie jest zrobiony z pokruszonych, pełnych cukru herbatników, na dodatek sklejonych masłem. Tu w roli „ciasta” występują drobno zmielone migdały, a spoiwem jest miód. Zamiast sernika jest ubite mleko kokosowe. Możecie zastąpić je gęstym jogurtem greckim. Albo w wersji rozpasanej – śmietaną. Jeśli chodzi o owoce to macie absolutnie wolną rękę, aczkolwiek najlepsze są owoce kwaskowe(...)granoli. Jest zwarte, ale płynne. Po wylaniu na orzechowy spód nie będzie dało się ładnie pokroić, bo się rozleje. Dlatego ciasto przed krojeniem trzeba wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Masa zgęstnieje, a zimno dobrze zarobi migdałowej bazie, która dodatkowo stężeje. Tartę możecie też zupełnie zamrozić i zjeść jako lodowy deser w upalny dzień. Przepis jest wzorowany na recepturze
Niedzielny kucharzBardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi. 800 g miąższu z dyni 160 g cukru 2 łyżki miodu 4 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 60 g masła kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno(...)razem ubić. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać małymi porcjami cukier Białka dodać do masy dyniowej i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (ok. 20x24 cm), piec około 50 minut w 180*C. Przestudzone ciasto polać polewą i posypać orzeszkami
Jadło i czytadłodeser wygląda jak tort za milion dolarów (physalis to cudne perełki 😊) a wykonuje się go szybko i jest przepyszny. Naszym zdaniem biała część jest dużo lepszą wersją wegańskiego sernika niż np. tofurnik za sprawą kokosowego kremu, więc zdecydowanie warto zapoznać się z produktami, które oferuje sklep Kuchnie Świata i umożliwiają nam stworzenie takich cudowności 😍 Składniki (śr: 18cm(...)dodać tofu, napój ryżowy i wszystko zblendować na gładką masę (jeśli zaczyna się jakby ważyć należy długo blendować). Dodać ksylitol w odpowiedniej ilości, chia i agar - pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Następnie całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając (od momentu bąbelkowania trzymać jeszcze 3 minutki i zdjąć z ognia). Do tortownicy wyłożonej na dnie folią wlać połowę
Candy Pandassernik rosa, zwany również "sernikiem z rosą"- a to dla jego wyjątkowej puszystości, delikatności, kruchości, i aksamitnego smaku. Cudna rosa na powierzchni sprawia dodatkową przyjemność podczas "pożerania wzrokiem...;-) SERNIK ROSA- SKŁADNIKI: SKŁADNIKI- CIASTO: - 250g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 30g cukru (ok. 1 1/2 łyżki stołowej) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki zagnieść energicznie(...)przełożyć do miski 2. Dodać żółtka, cukier, zmiksować 3. Cały czas miksując, dodać budyń, wlać powoli mleko i olej 4. Płynną masę wylać na ciasto 5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni 6. Pod koniec pieczenia ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier puder 7. Wyjąć ciasto, wyłożyć na nie pianę
Aromatyczne PodróżeWspaniały, elegancki deser - idealny na świąteczny stół. Zachęcam, aby w te Święta poeksperymentować z wypiekami. Być może okaże się, że rodzinie smakuje nie tylko tradycyjny makowiec czy kruche ciasteczka. Sernik, wbrew pozorom to jedno z najprostszych ciast do wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pamiętając jedynie o tym, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Jak przez nieuwagę tak właśnie zrobiłam(...)roztopionej gorzkiej czekolady 150 g cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki gorzkiego kakao Czekoladę roztopić razem z kakao i przestudzić. Sery zmiksować z mąką. Jajka ubijać minutę Dodać do masy serowej i zmiksować. Powoli wlewając czekoladę miksować na niskich obrotach. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Wylać masę na schłodzony spód. Piec 60 minut
Chocolate Muffin Blognaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka)5 jajek2(...)grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu bułki i mięsa przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.Do zmielonej masy dodajemy jajka, gałkę
Moje Kuchenne Rewelacje