się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania główne czy syrop do kawy! No to jedziemy, najważniejsza tak jak już wspominałam jest odmiana dyni, wybierz na początek dynię piżmową, Hokkaido lub Muskat. Dynię(...)olej rzepakowy tłoczony na zimno. Te trzy rodzaje tłuszczu sprawdzą się najlepiej. Dynię posyp przyprawą curry, i odrobiną miodu lub syropu klonowego. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut ( w zależności od wielkości ) pieczemy w temp. 220 -230 stopni C. Na blaszkę wrzuć również 1/2 główki czosnku w łupinie. Po upieczeniu łyżką ściągamy miąższ i pozostawiamy skórę- tą wyrzucamy
SMYKWKUCHNICześć! Z racji, że chałwę bardzo lubię a i serniki też, zrobiłam tym razem sernik chałwowy na zimno. Zdarzało mi się piec, ale chciałam coś odmienić, no i odmieniłam. Nadarzyła się okazja i nie omieszkałam jej wykorzystać. Trochę dumałam jak go zrobić. W momencie kiedy zaczęłam już działać włączyła się moja wyobraźnia i musiałam go zrobić(...)Herbatniki zblendowałam i dodałam do nich rozpuszczone masło. Wymieszałam i wyłożyłam do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Śmietankę podgrzałam i dodałam 3/4 części zblendowanej chałwy. Mieszałam aż do rozpuszczenia. Tu wspomnę, że nie była to jednolita masa. Pozostały grudki. Ci co nie lubią grudek mogą
Pieprzyć z FantazjąPołączenie moich ulubionych ciast :) Czyli sernika i biszkoptu z truskawkami. Idealne! (duża blacha) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę serową 0,5 kg sera ¾ szklanki cukru 2 całe jajka (mniejsze) 10 dag masła lub margaryny 1,5 budyniu śmietankowego(...)jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy serowej: Ser mielimy, ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę, wbijamy jajka. Doprowadzamy do wrzenia
Tradycyjna Kuchniaznajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 3 małe jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i przelewamy do nich masę serową, ja wlewałam do pełna. 3. Pieczenie i podanie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk mini-serniczków. Budynie bez cukru i na pół litra mleka
IzabelawkuchniJednym z najbardziej lubianych przeze mnie warzyw są ziemniaki. Można z nich zrobić pyszne placki czy sałatkę . Dodaję je nawet do sernika. Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne . Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc musiałam poszukać(...)ścieramy na tarce na małych oczkach. Oba rodzaje ziemniaków łączymy ze sobą. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Formujemy średniej wielkości kulki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 8-10 minut. Aby kluski miały bardziej estetyczny wygląd, zwilżam dłonie zimną wodą i poprawiam kształt klusek. Odgrzewam na parze. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 1,30-2 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryDelikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. Może to będzie Wasz sernik na świątecznym stole? Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250 gramów margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru(...)Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę
Cukiernia Pychotki{"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Tarta truskawkowa","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-13 07:38:18","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016
Kucharzycaduże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania(...)miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawiamy do lodówki na min 30 minut. Po zastygnięciu masy serowej (ja jak widać na zdjęciach troszkę się pospieszyłam) posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie
Kuchnia w czekoladziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: pani malorny . Musiałam wykorzystać resztki masy krówkowej (pozostałości od sernika ) i przypadkowo trafiłam na ten o to taki przepis - l ekko go modyfikując. Ciasteczka okazały się rewelacyjne w smaku i od samego początku kusiły swoim karmelowo-czekoladowym, obłędnym zapachem. Posiadają zapieczony wierzch i lekko miękkie, niekiedy chrupiące, ale rozpływające się(...)grubo posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (*) Piekłam ciastka lekko i mocniej spłaszczone. Obie wersje są rewelacyjne. Te bardziej grubsze mają miększe wnętrze. Należy pamiętać, że ciasteczka podczas
Di gotujeciasto, deser? W każdym razie "to coś" jest przeeepyszne zaraz po upieczeniu oraz po schłodzeniu w lodówce. Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto(...)będzie dość lepka.) Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obłożyć plasterkami banana, posypać żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami i płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 35-40 minut w 180 stopniach. (Patyczek powinien być suchy, a brzegi lekko zapieczone.) Kroić dopiero po ostudzeniu. Deser przechowywany w lodówce - zmienia konsystencję, ale jest tak samo pyszny jak przechowywany w temperaturze
Di gotujeZielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki(...)cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy
Pyry na Gazwyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. najlepiej zamknąć ja w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie(...)pomarańczowej skórki. Skórki zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny, raz na jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego
Kulinarne przygody GatityW lodówce od kilku dni zalegał twaróg, aż żal było go nie wykorzystać, więc wykonałam szybkie i proste serniczki z odżywką białkową. :) Składniki: 500g twarogu półtłustego
Truskawkowa FiestaJako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 25 dkg cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej Masa serowa(...)równe części. 2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut. 3. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy. 4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane
Kuchnia w czekoladzieJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały się pod naporem talerzy ze strawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy(...)cytryny, pieprz mieszam razem, dodaję posiekane, obrane uprzednio ząbki czosnku. W takiej marynacie zanurzam kiełbaski, które uprzednio nacinam delikatnie (by nie popękały pod wpływem temperatury) i zostawiam na 30 minut. Cebulę obieram, kroję w talarki i wsypuję na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam kiełbaski, polewam 1/3 marynaty i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podpiekam w sumie
W kuchni Karmel-itkiczęści kruchej, piany z białek, dżemu lub konfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić. Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku, ale ogólnie jestem zadowolona :) Składniki: 360 gramów mąki pszennej 3 jajka(...)łyżeczką nakładamy konfiturę Następnie na konfiturę nakładamy drugą połowę kruchego ciasta. Ciasto jest na tyle mokre, że ja układam ciasto rwąc je na kawałki Wkładamy do piecyka na 40 minut Kroimy dopiero po wystygnięciu Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdomowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu 1 łyżeczka kakao 2 jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wanilii i masę miodową. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę. Następnie podzielić ciasto na 4 części, pierwszą rozwałkować, przełożyć na blachę o wymiarach 20x30cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z pozostałymi porcjami ciasta postępować tak samo. Masa budyniowa: Mąkę, żółtka, cukier i olejki rozpuścić w 2/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego
Zapiski Młodej Żony"Nie ma nic lepszego niż domowe, tradycyjne ciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach
Słodkie PrzyjemnościCiasto ; 30 dag mąki 10 dag margaryny 10 dag cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2
Apetyczna babeczkaNajprostsze na świecie kruche ciasto, odrobina wyobraźni i mamy efekt ;) Ciasto można używać do różnych wypieków, np. spód do szarlotki lub sernika, czy też różnego rodzaju kruche ciasteczka. U mnie akurat powstały wiatraczki. Bawiłam się dzisiaj świetnie w kuchni :) Uwielbiam wakacje! :) Z tej porcji ciasta wyszło mi około 100 wiatraczków. SMACZNEGO! :) Składniki: 750g mąki pszennej margaryna szklanka gęstej(...)kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu do środka tak aby powstał wiatraczek. Na środek układamy pół łyżeczki marmolady.Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (tak żeby były rumiane).Można posypać cukrem pudrem po upieczeniu. Gotowe
Czerwona PorzeczkaKruche ciasto i nadzienie z wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po prostu na kolację :) Składniki : Ciasto : - 125 g masła, - 200 g mąki pszennej, - około 1/3 szklanki zimnej wody, -1/3 łyżeczki soli. Nadzienie : - 200 g wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę ) - 3 jajka(...)nagrzanym piekarniku. Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną cebulkę, koperek, szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniach Można jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć z formy. Ja przygotowałem tarty na wynos, dlatego nie mam zdjęcia w przekroju
Przepisy Mikołajalatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cześć! Dziś przepis na delikatne bułeczki serowe- co by trochę nawiązać do serników, których ostatnio coś mało tutaj 😊 Ale obiecuję poprawę! Te drożdżówki na pewno umilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera(...)rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie
Domowe ciastapopołudniowej kawki. Ja ostatnio zrobiłam lekki i orzeźwiający sernik bez pieczenia z miętową nutą. I nie dość, że ładnie prezentował się na stole to jeszcze dosyć szybko znikał. Sernik podpatrzyłam u Kasi i jak to zwykle u niej z przepisami bywa wszystko wychodzi zgodnie z recepturą. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru z wanilią(...)momentu aż masa będzie sztywna. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką do połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy i piec około 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Masa serowa: Landrynki owinąć w ściereczką i za pomocą tłuczka jak najdrobniej rozbić. Przesypać do naczynia i wlać 120 ml wrzątku. Mieszać
Ala piecze i gotujeSwojego czasu bardzo smakowały mi desery z użyciem twarogu – wszelkiego rodzaju serniki, naleśniki czy placki z dodatkiem białego sera były moją wielką miłością. Dlatego też nie widzę powodu, aby w powyższych deserach nie użyć tofu, które jednak warto nadkwasić odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu uzyskasz efekt podobny do tego twarogowego, jednak bez charakterystycznego mlecznego posmaku. Nie pasuje(...)blendera i zmiksuj na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj łyżką porcje ciasta. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż brzegi przestaną być surowe (około 1-2 minut), po czym odwróć na drugą stronę. Podawaj lekko przestudzone z owocami lub syropem klonowym
Roślinna - blog wegańskiDeliktanta, puszysta pianka serowa. Sernik jak ptasie mleczko :) Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg mielony 6 szt jajka 125 g masło klarowane 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szklanka jagody świeże lub wekowane lub mrożone 3 łyżki(...)jedną z jagodami. Masę wykładamy warstwami do formy o boku ok. 25 cm lub średnicy ok 25-30 cm. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-45 minut, do suchego patyczka
Kucharzycapowinna być konsystencji kremu karpatkowego, a druga czyli wierzch ( ewentualnie spód )ciasta powinien być upieczony. Jeśli miałabym określić smak to dla mnie to ciasto smakuje jak sernik. Oszukany sernik, bo bez sera ! Ogólnie jest to szybkie, proste ciasto, które miło mnie i rodzinę zaskoczyło. Jest pyszne, uwielbiam je :) Nawet jeśli nie wyjdą warstwy, to i tak będzie(...)sztywną pianę. Dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę 20x20 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 35- 40 minut
Kuchnia Paulettesjeden z najszybszych przepisów na sernik, jaki znalazłam. I do tego smakuje bardzo fajnie, nie opada i można do niego dodać różnych owoców. Na początku wydawał mi się mało serowy w smaku, ale innego zdania byli moi goście. Ja wyczuwałam lekki smak kaszy manny - oni nie :) Tak więc polecam :) Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (u mnie ser wiaderkowy(...)Owoce umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do małej formy (24x28cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec 60-70 minut w 180 st.C. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Fully-favoured
Kuchnia domowa AniCiasto z dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny(...)duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut, potem za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Puree studzimy. - oddzielamy żółtka od białek - czekoladę rozpuszczamy w kubeczku np. w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej - masło rozpuszczamy - w dużej misce
SMYKWKUCHNICoś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie. Delikatna masa serowa z nutą migdałową i bardzo, bardzo wilgotny czekoladowo wiśniowy spód. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, jajkami, budyniem i proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie
Nie tylko w kuchniSezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni. Składniki: Masa serowo-truskawkowa: 1kg sera z wiaderka 600g świeżych truskawek 45g żelatyny 250ml wrzątku 150g cukru Dodatkowo: 100g biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 400g świeżych truskawek Wykonanie: 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a boki(...)utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. 4. Gotową masę serowo-truskawkową wylać do tortownicy na biszkopty i wstawić do lodówki na około 40 minut. 5. Pozostałą ilość truskawek pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu masy serowo-truskawkowej. Następnie wylać tężejące galaretki i wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny
Szalona Kuchnia Ewelinyśmietanę kremówkę w lodówce. Bardzo często też robię sernik na zimno jak ostatnio sernik matcha . W zależności od proporcji składników może to być śmietankowiec , torcik mus lub sernik na zimno . Przyrządziłam torcik na urodziny mojego męża. Mój mąż nie przepada za słodkościami ale torcik jagodowy mus zawsze mu smakuje, zresztą całej rodzinie. Jest to nasz ulubiony deser(...)migdały zmiksuj z rozpuszczonym masłem. Przygotuj podstawkę na tort. Na wierzchu postaw metalową obręcz, umnie średnica 20 cm. Wysyp kruszonkę, rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Zagotuj 150 ml śmietanki z cukrem. W gorącej śmietance rozpuść odciśniętą z wody napęczniałą żelatynę. Odstaw do ostygnięcia. Jagody rozmroź i zmiksuj. Wlej
codojedzeniawyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl(...)czekolady 100 g śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach. Mak zalać mlekiem i prażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać miód i masło. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie
Smakołyki Asiprzepis na sernik z pierniczkami, który jest fantastycznym pomysłem nie tylko na święta! I nie jest to zwykły sernik, a sernik gotowany! Jedliście kiedyś sernik gotowany? Na blogu jest kilka przepisów! Połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu z kremową, waniliową, serową masą i słodkimi pierniczkami z marmoladą jest fantastycznym pomysłem na deser. Idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy(...)koniec łyżka po łyżce wsypujemy cukier. Doajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką ( ma być delikatnie, ale dokładnie ). Pieczemy ok. 35-40 minut w 170C. Po upieczeniu rzucamy o podłogę, studzimy na kratce, przecinamy na 2 blaty. MASA SEROWA: Do dużego garnka wkładamy ser, masło, cukier, jajka oraz wanilię ( ziarna, esencję lub cukier
Ostra na SłodkoWystudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, wymieszać. Mąkę i żółtka, dodać do zimnej masy czekoladowej, zmiksować. Białka odłożyć (będą nam później potrzebne). Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 4 jajka L 2/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel zapachu waniliowego 50 g masła, roztopionego Wszystkie składniki powinny być(...)wykładać łyżką połowę masy serowej, tworząc kleksy. Wylać drugą część ciasta czekoladowego, wyrównać, ponownie łyżką wyłożyć pozostałą masę serową tworząc kleksy. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSłodkie wypieki z melasą mają fajny, lekko karmelowy smak, a do tego są lekko ciągnące. Małe i dekoracyjne ciasteczka wykorzystuję często do dekoracji tortów i innych ciast jak np. sernika . Ciasteczka piekę niezależnie od pory roku, ale te korzenne i świąteczne sa idealne na prezenty. Bardzo lubię prezenty domowej roboty zwłaszcza wypieki i słodycze . Ciastka imbirowe z melasą Składniki(...)kulki o średnicy 2,5 cm. Część ciastek możesz obtoczyć w brązowym cukrze. Układaj na blasze w odstępach – ciasto rozpływa się pod wpływem temperatury. Piecz przez 8-10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie ale jak ostygną stają się suche. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Maczaj ciastka do połowy w czekoladzie i posyp kolorową posypką. Ciastka obtoczone
codojedzeniaPoza tradycyjnymi makowcami, sernikami i piernikami, na świątecznym stole warto postawić słodkie specjały, w świątecznej odsłonie. Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym na pewno zasmakują dzieciom, ale i dorosły na pewno nie pogardzi. Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt . Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami. Takie(...)serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 5 ciastek korzennych typu speculoos Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Dodać olej kokosowy lub masło i wstawić na 1,5 minuty do mikrofali. Ewentualnie miskę z czekoladą i olejem/masłem ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do rozpuszczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać
kolorowotorcikowoSernik czekoladowy z owocową nutą na spodzie z ciasteczek Oreo piekłam w kąpieli wodnej. Dzięki temu deser jest wilgotny, kremowy, słowem taki, jak lubię. Dużym plusem jest też brak pęknięć na wierzchu ciasta, przez co ładnie się prezentuje. Masę serową podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę deserową, a do drugiej mus z owoców leśnych. Dominującym smakiem(...)czekolady deserowe 5-6 łyżek musu z owoców leśnych (mrożone owoce, cukier) Wykonanie: Ciastka Oreo pokruszyć, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i wstawić na 15 minut do lodówki. Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem, mąką. Podzielić na dwie części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i wymieszać z jedną częścią masy serowej. Ok. 200 g mrożonych owoców
zadanie-gotowanietypowo na babskie wieczory. Jeśli lubicie mocniejsze alkohole, to śmiało możecie dać większą ilość wódki. Jeśli bardzo lubicie likiery , to polecam również wypróbować przepis na Likier kawowy w 5 minut! :) Likier ten również jest na bazie mleka skondensowanego i wódki. Przepis na niego znajdziecie pod tym linkiem: Likier kawowy Likier bananowy – Składniki: 3 duże, dojrzałe banany 4 żółtka(...)likier bananowy do butelek i rozkoszować się smakiem ;) Jeśli lubicie banany , to polecam również pyszny deser bananowy . Przepis na niego znajdziecie tutaj: Deser bananowy 5 składnikowy . Polecam również: Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami The post Likier bananowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewzięłam tylko pod uwagę rozmiaru tortownicy- moja jest wielka, i wiadomo, że im mniejsza średnica tym serownik wyższy i bardziej spektakularny. Nie mniej jednak pozostaje fakt , że skoro sernik mniejszy-niższy- to..większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego(...)natomiast tortownica Maniusi miała 26 cm, to spora różnica, stąd też..no cóż moje kawałki były dość duże przy serwowaniu. Tortownicę ze spodem ciasteczkowym wstaw do zamrażalnika na 15 minut. U mnie stała dłużej, bo mi z resztą dłużej zeszło i nic się nie stało. Serek mascarpone, cukier oraz jogurt wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę
Z Kuchni Do Kuchnizdarza się, że posiadamy nadmiar jakiś składników w lodówce, po czym zastanawiamy się jak je wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Tak było u mnie tym razem z serkami homogenizowanymi :) Sernik z nich wyszedł bardzo lekki, kremowy i delikatny. Dla wszystkich smakoszy słodkości to przepis godny wypróbowania. Smacznego! Składniki [ciasto]: 3 szklanki mąki ¾ kostki stopionej i przestudzonej margaryny ¾ szklanki(...)rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z pieca i dobrze schładzamy zanim pokroimy ciasto
psgotujemywykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą chrupiącej kruszonki.... Zatraciłam się w tym smaku... Polecam!!! Składniki na sernik z truskawkami i kruszonką na tortownicę o wymiarach 26 cm (ja użyłam o śr. 28 i też było ok) CIASTO: 200 g mąki pszennej 100 g cukru(...)mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy
Rozpustne gotowanieczasie wydarzyło. Mam nadzieję, że Wy również dostrzegacie zmiany i to na lepsze, robie co mogie, że tak powiem :):):) Osobiście nie jestem miłośniczką serników na zimno ale mimo to się skusiłam. Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom. Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi(...)puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki, każdą rozpuszczamy w 250 ml wody, studzimy je.Powinny zacząć się ścinać. Mocno schłodzoną (minimum 12 godzin w lodówce) śmietanę ubijamy chwilę na średnich obrotach, następnie dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryświątecznych. Dlaczego? A no dlatego, że ciasto jest pracochłonne, a z doświadczenia wiem, że lubimy takie piękne, dekoracyjne i ... no właśnie:) pracochłonne ciasta piec na szczególne okazje:) Poniższy sernik polecam, bo jest bardzo smaczny i dekoracyjny i ... Siostry Anastazji:) U mnie warstwy biszkoptów są ułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast"a to z powodu(...)koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy. Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka; 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
In my kitchenspłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy, aż zacznie lekko tężeć.Sernik cytrynowy z rabarbarem na biszkopcie (na zimno)Składniki:(na formę 20x20 cm)biszkopt:2 jajka70 g cukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa(...)formy masę, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 25 minut.Przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.Rabarbar zasypać cukrem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać skórkę i sok z cytryny, zagotować. Dusić na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Zdjąć z palnika, wmieszać galaretkę. Odstawić do ostygnięcia.Gdy masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKokosowy sernik* gotowany z truskawkami i chipsami kokosowymi(potem jeszcze waniliowym serkiem homogenizowanym) * z mąką kokosową i budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostkiTaa, logika jeść ser z serem xdKiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :PBałam się, że wyjdzie za rzadki(...)twarożkiem, jajkiem, słodzidłem i aromatem. Gotuję, aż masa zacznie bulgotać i stanie się rzadsza. Mąkę i proszek mieszam z mlekiem i wlewam do garnuszka energicznie mieszając, gotuję kilka minut do zgęstnienia masy. Pozostawiam na trochę w garnuszku, aż lekko ostygnie następnie przelewam do miseczki/słoiczka i gdy ostygnie wsadzam do lodówki na kilka godzin(na noc).*użyłam "emilki
More food, love and dreams