szklanki cukru 2 jajka 100 g masła (0,5 kostki) 3 łyżki brązowego cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła Składniki na polewę: 3 łyżki serka twarogowego na sernik 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru waniliowego Jak zrobić bułeczki cynamonowe? W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka(...)mnie 8 sztuk. Ślimaczki z ciasta przekładamy do foremki zostawiając małe odstępy. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Bułeczki pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do małego garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy bułeczki – jeśli chemy, żeby polewa
Ciastkozercywtedy najsłodszy. Pierwsze zbiory raczej lądowały na skupie owoców i w żołądku :D Zrobiłam już ponad 30 słoiczków dżemu, troszkę zamroziłam gniecionych z cukrem. Te gnieciuchy później dodaję do sernika na zimno albo makaronu. Po rozmrożeniu wcale nie czuć, że to były mrożone owoce. Znalazłam czas, żeby w końcu coś upiec. Ciasto smaczniutkie i nie wymagające wiele pracy. Niespodziewani goście(...)pieczenia, jogurt i olej. Utartą masę wylałam do blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch wyłożyłam połówki truskawek - brzuszkami do dołu. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 45 minut. W tym cieście owoce nie opadają na spód...jakaś magia :D Mam jeszcze jedno ciasto z truskawkami w głowie, ale wymaga ono troszkę więcej czasu. Poczekam może z nim do weekendu
Pieprzyć z FantazjąDodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Foremki silikonowe (lub papilotki) wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami to wspaniałe i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu „małe umilacze” – do kawy herbaty(...)m.facebook.com/story.php… DOROTA LEGEC [FB] – Jogurtowiec https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1602583439809481&set=p.1602583439809481&type=3&theater 6 NIEBO – Jogurtowe ciasto cytrynowe z cukinią https://6niebokuchnia.blogspot.com/…/jogurtowe-ciasto-cytry… ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Oszukany sernik z greckich jogurtów https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/oszukany-sern… ESMERALDA ZE SMAKIEM – Babka jogurtowa z dynią http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/babka-jogurtowa… CZARNA OD KUCHNI – Ciasto jogurtowe z wiśniami https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/…/ciasto-jogurtowe-z…/ MOJE DOMOWE
mojewypiekiinietylko! Jeden z moich ulubionych. Lekki, delikatny smak, nie za słodki. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, myślę jednak, że wielu z Was go zna :) To jeden z tych serników, który nigdy się nie znudzi i z przyjemnością wraca się co jakiś czas do jego smaku :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)być :) Blachę o wymiarach 25 x 40 cm natłuścić i oprószyć mąką. Ciastem wyłożyć blachę, także jej brzegi. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, odstawić. Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 cukier waniliowy 500 ml zimnego mleka sok z 1/2 cytryny
Domowa cukiernia Ewytrudno robi, ale kiedy zrobiłyśmy razem, była pod olbrzymim wrażeniem, że są tak łatwe. Polecam także na śniadanie. :D A jak sami wiecie, za tydzień WIELKANOC! Święta pachnące sernikiem i białą kiełbaską, święta pełne zadumy... Po lewej stronie specjalna zakładka, w której znajdziecie przepisy i porady na temat Wielkanocy :D Zapraszam. Koszyczki z niespodziankami (przepis na 12 porcji) 12 kromek(...)kiełbasę wymieszać i nakładać do „koszyczków”. Posypać serem żółtym, poszatkowaną natką pietruszki i posypać lekko pieprzem. Włożyć do piekarnika i piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć. Najlepiej smakuje ciepłe. Do smaku można polać keczupem
Gotuję Testujęjagodobranie, żeby się najeść na cały rok:) Zapas dżemów zrobiony (będzie też czym obdarowywać przyjaciół w zimie;), trochę zamroziłam, piekłam ciasta i lepiłam pierogi, jeszcze tylko pampuchy i sernik mam w planach... czy zdążę??? A tymczasem zapraszam na ciasto z jagodami. Przepis na niezawodne jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką został minimalnie zmodyfikowany, ale ciasto jest tak samo pyszne(...)niezbyt dokładnie. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście równomiernie wyłożyć jagody, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę. Udanych wypieków
Obiad gotowySerniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam! Składniki: Masa: 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President 2 jajka 1/2 szklanki erytrolu 2 łyżki nasion chia(...)czasu daktyle odlewamy z wody, następnie miksujemy z wiórkami kokosowymi i mąką kokosową. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Spód zapiekamy w rozgrzanych piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko
Truskawkowa FiestaLubicie gorzką czekoladę? Ja bardzo. Lubicie sernik? Ja bardzo. Dlatego łączę te pyszności tworząc lekkie i małe mini serniczki. W sam raz na jeden pyszny gryz . Kto zajada z e mną ? POTRZEBUJEMY ( na około 16 sztuk) 3 jajka 500g mielonego twarogu 16 ciasteczek oreo lub innych (np. bezglutenowych) 200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka(...)kakao. Dodajemy masę serową i masę czekoladową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek wkładamy po ciasteczku i nakładamy masę serowo- czekoladową (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
WYSPA SZCZĘSLIWAbazie tego przepisu powstał spód do tego sernika , a przy okazji wypróbowałam ciasteczka. Jeśli tylko płatki jaglane są w porządku i nie są gorzkie to na pewno się udadzą ;) Szybko się je przygotowuje, bo nie wymagają użycia miksera i nie trzeba ich wykrawać foremką. Ja podzieliłam masę na pół i do jednej części dodałam łyżeczkę karobu. Bez jajek i dodatkowej(...)kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać i formować ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 13-15 minut. Po upieczeniu przestudzić. inspiracja
FitKotMiał być torcik, a wyszedł sernik :) Kremowy, lekki i bardzo prosty w wykonaniu. Nadzienie wykonujemy z serka ricotta, ale można także użyć zwykłego twarożku półtłustego. Należy jednak pamiętać, aby był dobrze zmielony. Biszkopt przygotowałam na mące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :) Spód: 4 jajka 2 łyżki(...)masy jajecznej i DELIKATNIE wmieszać łyżką. Nie za długo, jedynie do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać. Piec 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w tortownicy. Masa: 500 g serka ricotta 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 galaretka truskawkowa bez cukru* 1 łyżka żelatyny 1 łyżka rozpuszczonego
Chocolate Muffin Blogpozostały, a że wyszło tego nie za wiele, aby "schować" na zimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi to czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną(...)Mąkę wraz z kakao przesiej na stolnicę, dodaj zimną margarynę, cukier, żółtko i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody). Następnie ciasto schłodź przez około 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-JABŁKOWO-WIŚNIOWA 5 jajek
Kulinarna (nie)codziennośćpieczenia 1 łyżkę pasty waniliowej (możecie pominąć) ½ szklanki cukru pudru (szybciej się rozpuści) około 2 szklanek mąki szklanka jagód. Na masę na babeczki (można pominąć): szklanka serka do serników łyżka cukru pudru sok z jagód lub różowy barwnik kilka owoców do dekoracji. Przygotowanie jest banalnie proste i aż mi smutno, że nie wszystkie ciasta się tak łatwo robi. Do dużej(...)wykładamy foremkami i nakładamy po łyżce ciasta. Łyżka ciasta da nam gwarancję, że wyrośnie ładna i zgrabna babeczka, a nie rozklapany na górze grzyb babeczkopodobny. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem, jak suche, wyciągamy i studzimy. Jak babeczki stygną, robimy masę – serek, cukier i kolor mieszamy razem i wyciskamy przez rękaw cukierniczy
ladykitchenkurkuma, reszta zależy od tego jaki jest Wasz smak i do czego tofu będzie używane. Jeśli chcecie przeznaczyć je na tofurnicę – sypnijcie ‘jajecznej’ soli Kala Namak , jeśli na sernik – nie sólcie i nie dodawajcie innych dodatków. Jeśli tofu ma mieć smak sera bliski cheddarowi – niezastąpione będą płatki drożdżowe. Jeśli będziecie tofu marynować, smażyć – polecam cebulową w smaku asafetydę, paprykę(...)moczeniu i stale mieszając gotujący się płyn, wlewamy zawiesinę mąki do garnka. Mieszamy i uważamy żeby nie przypalić, bo szybko zaczyna gęstnieć – gotujemy wszystko razem około 8-10 minut, ani na moment nie przerywając mieszania! Masę przelewamy do formy wyłożonej czystą bawełnianą ściereczką i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie, zakrywamy ściereczką i lekko czymś dociskamy – np. kładziemy na całość
Karo in the KitchenWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik krówkowy na ciasteczkowym spodzie :) Składniki na spód sernika : 150 g ciasteczek Belvita owoce leśne 60 g roztopionego masła Masa serowa : 1 kg sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 150 ml śmietany kremówki + 2 łyżki cukru 1/2 puszki masy krówkowej 100 g masła 5 jajek(...)ubić z 2 łyżkami cukru , białka ubić na sztywną pianę . Dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Ser wyłożyć na spód ciasteczkowy . Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Po przestygnięciu posmarować masą krówkową i posypać migdałami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitaka moja baza sernikowa, wstęp do eksperymentów, który już sam w sobie smakuje niczym niebo. Przepis dodaję do akcji sernikowej zorganizowanej przez Zaytoon na blogu Cynamon i oliwka. Sernik Teściowej 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru 200g masła 4 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1kg sera półtłustego 5 jajek(...)włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie (1/3 można odłożyć na kruszonkę). Podpiec 20 minut w 180 C. W tym czasie oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z serem, a białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowo-serowej delikatnie wmieszać pozostałe składniki, na końcu
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiemny biszkopt a na nim orzeźwiający sernik jagodowy i pianka malinowa. SKŁADNIKI BISZKOPT MASA SEROWO JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody PIANKA MALINOWA 2 białka galaretka malinowa Biszkopt Polecam ten biszkopt ale z polowy składników Masa serowo jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej(...)rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody odstawić do chwili aż zacznie tężeć, wtedy białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując wlewać tężejącą galaretkę miksować około 5 minut. Gotową piankę przełożyć na masę jagodową wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Smacznego :) rrarossa@gmail.com
RAROSSAfanów na facebooku :) Dziękujemy Wam Kochani :) Porcja: forma 22 cm Składniki: Spód 150 g ciastek oreo (bez kremu), 80 g oleju kokosowego, Masa 500 g sera mielonego na sernik, 430 g brzoskwiń, 200 ml śmietany 30%, 12 płatków żelatyny (20 g), 8-10 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, ok. 3-6 łyżek cukru pudru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru(...)dnie tortownicy, wygładzić dnem szklanki. Wstawić do zamrażarki. Masa: Śmietanę zagotować z kwiatami lawendy, wystudzić pod przykryciem, przecedzić przez sito i usunąć kwiaty. W zimnej namoczyć żelatynę, po 5 minutach lekko podgrzać mieszając (do rozpuszczenia żelatyny). Brzoskwinie przekroić na pół, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, gotować 1-3 minuty (im bardziej dojrzałe owoce tym krócej
SzczyptaSmaQPyszny sernik na czekoladowym cieście, z wiśniami i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony, wiśnie doskonalą równoważą jego smak. Pięknie wygląda. Delikatny w smaku, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej :) Polecam! :) Składniki na spód: 50 g masła 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g mąki pszennej Czekoladę połamać(...)czas miksując. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę czekoladową, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Masa serowa: 350 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 60 g cukru 2 żółtka 1 mały budyń waniliowy 2,5 łyżek oleju 50 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana gęsta konfitura
Domowa cukiernia EwyZostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa(...)dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną
e-PrzepisyKulinarneSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę(...)cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Gotujemy całość około 15 minut ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę
Walijskie Pichceniemojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest
moj przepis na250 g sera ricotta 3-4 morele 2 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki agar-agar sok z jednej limonki 200 ml wody 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka
KucharzycaSkładniki: Ciasto 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy (warto dodać doby jakościowo kisiel
PychotkaaaSkładniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej125g masła100g jogurtu naturalnego2 jajka3/4 kubka cukru0.5 kubka mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat waniliowy3 łyżeczki kakao w
Kuchnia ŁukaszaProste Bezy Choinki – Zapraszam na urocze bezy choinki. Są proste w przygotowaniu, a wyglądają wspaniale. Można z nich przygotować deser lub ozdobić nimi tort, ciasto, sernik. Ja ozdobiłam nimi Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami . Bezy przed pieczeniem można posypać kolorową posypką cukrową lub kolorowym cukrem do ozdabiania wypieków lub cynamonem. Z przepisu uzyskamy około(...)mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki” patrz FILM . Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 5-6 minut. Po tym czasie przestać ubijać, szpatułką zebrać składniki z brzegów miski i dalej ubijać mikserem przez około 5-6 minut (czyli ja całą bezę ubijam przez około 10-12 minut
Mała CukierenkaZostały mi w lodówce resztki różnych białych serów, a ze starego zeszytu kusił mnie słony sernik do upieczenia. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie na niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę(...)soli • 1 łyżka masła Wykonanie : Spód • Wymieszać razem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko i dość szybko zagnieść ciasto. • Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem spód tortownicy o średnicy 26 cm i nakłuć widelcem. Masa serowa • Pora pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle. • Szynkę i ser pokroić
To co kochampieczenia nie zmieniają kształtu, więc możemy nadać im różne fantazyjne wzory, które będą ładnie prezentować się na gotowych słodkościach. Dodając mniej cukru - w ten sposób upiekłam blaty do mojego sernika na zimno - przepis wkrótce. (około 25 sztuk) 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej 70g mąki pszennej graham (może być dowolna) 1 jajko (małe) 70g cukru pudru 1 szczypta(...)wycinać dowolne kształty.) Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Uprzednio można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.) Piec około 12 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione
Di gotujeMój sernik pochodzi z mojego ulubionego źródła z przepisami gdzie często zaglądam czyli z zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek(...)minimum 1 godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować przełożyć do blaszki i nakłuć widelcem. podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 °C przez 15-20 minut. Odstawić do wystygnięć. Ser zmielić trzykrotnie. P rzełożyć do miski , ucierając dodajemy na zmianę raz żółtko raz cukier. Kolejno wsypujemy mąki oraz cukier waniliowy. Powoli wlewamy do sera przestudzone
magiczna kuchnia Kasiciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g dobrego twarogu do serników (u mnie firmy Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + ok.450g truskawek W misie miksera umieścić miękkie masło(...)partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne Zdrowehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny z zaległych przepisów jeszcze z przed remontów. Tym razem na wspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody, cukier i cynamon i wszystko podgrzewać około 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawnieNajbardziej brakuje mi jednak twarogu, nie da się go przewieść: (Oczywiście robię czasami twarożek z mleka ale to są niewielkie ilości, tak w sam raz na śniadanie. O serniku z takiej ilości mogę zapomnieć. Nie wiem ile litrów mleka musiałabym kupić żeby mieć kilo twarogu. Chyba, że któraś z was ma jakiś magiczny sposób na stworzenie twarogu? Czekam(...)jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż jest ono bardzo gęste. Gdy ostygnie ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie