tych, którzy nie lubią piec, kochają serniki na zimno lub chwilowo nie mają piekarnika. Pyszny sernik ze słonym karmelem, z włoską bezą i spodem z ciasteczek owsianych. Przygotowałam wersję także dla wegan z tofu i sojowym jogurtem ( który uwielbiam) lub koksowym i olejem kokosowym. Bezę można zrobić z aqua faby. tortownica 18 cm papier do pieczenia(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić w malakserze z rozpuszczonym masłem ( olejem kokosowym). Wyłożyć masę na dno i dobrze docisnąć do spodu. Włożyć do lodówki i schodzić ok 30 minut. Twaróg lub tofu umieść w malaserze wraz z jogurtem. Do masy dodać solony karmel. Dalej miksować Kiedy masa będzie gładka dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody lub agrar według wskazówek
AZgotuj!Sernik jest super wilgotny, delikatny i pyszny. Myślę, że jak ktoś go raz upiecze to na pewno do niego wróci następnym razem. Składniki: 1 kg sera twarogowego ( z wiaderka) 1 szklanka cukru 8 jajka 1 cukier waniliowy 1 niepełna szklanka manny (użyłam błyskawicznej) 250 g masła szczypta soli Masło należy rozpuścić. Do miski wbić 8 żółtek i 3 białka(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszać za pomocą łopatki do masy serowej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę sernikową. Piec około 60 minut w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu zostawić piecyk zamknięty na około 30 minut, a następnie uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościPolecam Wam dzisiaj pyszne i delikatne ciasto - sernik na zimno przygotowany z domowego twarogu* przypominającego włoską ricottę. Całość na lekkim, olejowym spodzie, z przecieraną galaretką czereśniową. Przepyszne połączenie, doskonałe na radosny początek wakacji :-) składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu(...)pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, śmietanę i cukier puder ucieram mikserem na gładką
babka w formieMoja propozycja to sernik z ciasteczek Oreo w zupełnie innej odsłonie - na zimno w wersji bez pieczenia. Składniki: Warstwa ciasteczkowa: 40 ciasteczek Oreo 100g masła extra Masa serowa: 1kg sera w wiaderku Delfiko o smaku waniliowym 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła 0,5 litra śmietany 36% 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka Dekoracja(...)wymieszać, podzielić na dwie równe części i jedną z nich wyłożyć dno tortownicy (średnica tortownicy 26 cm). Drugą część pozostawić na wierzch. Wstawić tortownicę do lodówki na około 30 minut. 2. Masa serowa Masło utrzeć z cukrem pudrem i białą masą z ciasteczek, dodać ser Delfiko, sok z cytryny i miksować do uzyskania jednolitej masy. Śmietanę ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinyświętach? Ja nie mogłam rano wstać, tak by się jeszcze poleżało pod ciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze(...)oleju bułka tarta Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć
Czerwień i błękitciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę(...)łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki powinien być czas chłodzenia? Możemy chłodzić zarówno w lodówce jak i w zamrażarce. Powinien być od 60-120 minut. Podstawowy przepis na ciasto kruche(słodkie): Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Suche składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło
Ciasta z tradycjamisię nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Jest naprawdę pyszne, bardzo puszyste i lekkie. Polecam też inny mój wypiek: Styropian ( klik ) - podobną wersję sernika bez sera. Zapewniam, że obie są rewelacyjne. (Forma o wymiarach 26 x 30 cm) 3 jogurty greckie po 400 ml 3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru) 8 jajek 1 szklanka(...)stopniowo z ubitymi białkami. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu można posypać pudrem. UWAGA: Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek. Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut
Di gotujeMuszę powiedzieć,że kiedy robiłam sernik to jakoś tak troszkę nie dowierzałam, że będzie smaczny.Po upieczeniu zmieniłam zdanie i polecam go wam .Pyszny delikatny taki aksamitny i nie czuć ziemniaków. Składniki: -750 gramów zmielonego sera półtłustego( taki na kg ma być ) -250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków -250 g ksylitolu Kłos Pol -2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego(...)pieczenia, wyłożyłam herbatniki na dno i przelałam połowę masy.Rodzynki obtoczyłam w mące i wyłożyłam na połowie masy.Zalałam drugą połową.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 80 minut w 170 stopniach. Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy Ksylitol – inaczej cukier brzozowy. „Jest to słodycz
Różowa kuchniajestem królową serników to już mówiłam, ale że królową naleśników?! O tak tak! Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki i mogłabym je zajadać codziennie! Na słodko, wytrawne, a nawet słone – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne maślane naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami w słodkim syropie. Idealne na słodki obiad albo podwieczorek. Z gałką lodów waniliowych smakuje jeszcze lepiej(...)mlekiem, jajkiem, szczyptą soli i roztopionym, wystudzonym masłem. Smażymy średniej wielkości 4 naleśniki. Brzoskwinie kroimy w ósemki, układamy na gorącej patelni , dodajemy masło i zasypujemy cukrem. Przesmażamy kilka minut. Naleśniki podajemy z gorącymi owocami! Smacznego
Ostra na Słodkodzisiaj dla Was propozycję pysznego sernika straciatella, z malinami i galaretką na sucharkowo kakaowym spodzie, myyy pycha. Ten ciasto deser jest prosty w przygotowaniu i nie można go zepsuć :) Zapraszam do wypróbowania i życzę miłego weekendu :) Składniki : 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1/2 szklank i cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki(...)dodać miękkie masło i kakao, zagnieść ręką. Tortownicę wyłożyć spód papierem do pieczenia lub złotkiem, przełożyć masę sucharową i dobrze ubić. Podpiekać w temperaturze 180 stopni około 15/ 17 minut, wierzch ma być lekko chrupiący. Upieczony spód pozostawić w tortownicy, będziemy na niego wykładać ser. Czerwone galaretki rozpuścić w 700 ml przegotowanej gorącej wody i dobrze wymieszać. Odstawić
Sama słodycz i szczypta chililatem, wyciągnąłem jeden woreczek zamrożonych słoneczną porą wiśni i postanowiłem upiec sympatyczne serniczki w wersji mini. W przygotowaniu są niemal równie proste i szybkie jak muffinki , a smakują niczym najlepszy sernik. Kruchy ciasteczkowy spód, kremowa masa serowa i wspomniane wiśnie. Są po prostu pyszne! * SKŁADNIKI na 16 mini serniczków 500 g tłustego twarogu 2 całe jajka 2 czubate łyżki(...)średnicy 5 cm) wyłóż 1 łyżeczką zmiksowanych ciasteczek. Zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę i włóż po 2-3 wiśnie. Piecz 25-30 minut w 160 °C , aż ser się zetnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Dopiero wtedy papierki będą łatwo odchodziły, a ser otrzyma
Food Squaresycący; niestety: spód, na początku chrupiący, z czasem łapie wilgoć i mięknie. Sernik jednak nie traci na smaku: nadal ma się ochotę na więcej. To jak, skusicie się...? Sernik dyniowo-pomarańczowy na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 175 g granoli dyniowo-pomarańczowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego(...)zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć kleksy z dżemu, wykałaczką zrobić esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 60 minut. Wystudzić w piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie, gdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał. *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto(...)jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać ser, jajka i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Gotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasera, owoce i kruszonka smakują razem wyśmienicie :) Ja użyłam sezonowym owoców (truskawek, malin, jeżyn), ale można zastąpić je innymi. Każdy, kto jadł to ciasto, był przekonany, że to klasyczny sernik... naprawdę tak smakuję! Musicie wypróbować :D Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1/2 szkl. cukru pudru 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)dłużej). Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki o wymiarach 33x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w 180 st.C około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić. 2. Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wsypać przesiane
Nastoletnie Wypiekanie