Trochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy. Padło na babkę(...)można upiec samemu i to bez większego wysiłku, bo też jego robienie wyglądało tak, że wrzuciłam coś do misy miksera, mikser mieszał a ja robiłam inne reczy. Po kilku minutach dorzuciłam resztę składników i znów mikser odwalił całą robotę. puszysta babka piaskowa Ciacho powędrowało do piekarnika i potem grzecznie do naszych brzuszków. Ja wycisnęłam ręcznie sok z pomarańczy, ale jeśli
Mieszam w GarnkuFrużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek(...)zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie całość podgrzewam, do chwili aż owoce zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to około 40 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut. Metoda dla użytkowników wolnowarów Uwaga: do wolnowaru Crock-pot o pojemności
Cztery FajeryJeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom. Spód mini-serniczków: 100 g ciastek Petit Beurre 5-6 łyżek roztopionego masła 20 g wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka ricotta 2/3 szklanki cukru(...)się składników. Tak przygotowaną masę, wyłożyć na spody ciasteczkowe, do wysokości papilotki (fot.3) . Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 15 minut, tylko do momentu ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z formy!) i wystudzić. Masę kajmakową przełożyć do kubeczka. Wymieszać łyżką, żeby nie było żadnych grudek i przełożyć do szprycy
Świat CiastaOpis: Królujący na stołach podczas świąt, imienin, bankietów, małych i dużych uroczystości, sernik na zimo zniewala konsystencją oraz oszałamia możliwością eksperymentowania. Nietypowe, bo nie wymagające pieczenia ciasto, stanowi jeden z ulubionych deserów mniejszych i większych łasuchów. Składniki: Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Szczypta soli 1,5 łyżki(...)łyżką. Na końcu dodajemy olej i mieszamy wszystko. Blachę wykładamy papierem d pieczenia i przelewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 – 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrawam na dwa blaty
Ciastka i ciastaszczególną? Przygotować deser! Najlepiej taki, w którym quinoa jest zatopiona w cudownej śmietance z nerkowców, a ta, dzięki dodatkowi soku z cytryny i wanilii słusznie przywodzi na myśl wegański sernik. Później wystarczy już jedynie całość zwieńczyć figami i voilà! – deser gotowy . To również świetna propozycja na zdrowy posiłek poza domem – wystarczy zapakować go do słoiczka, by móc cieszyć się(...)wanilii, do gotującej się wody wrzucić przepłukaną komosę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Ugotowaną komosę pozostawić w garnuszku do ostudzenia. Namoczone nerkowce odcedzić na sicie, delikatnie przepłukać, po czym przełożyć do wysokiego naczynia wraz z 2 łyżkami soku z cytryny, 3 łyżkami syropu
Even Better Foodsłodkie. Spróbujcie i Wy Na spód każdego nakrapianego serniczka ułożyłam moje ulubione kruche ciasteczka z marmoladą od Brześć. Składniki: (na 6 sztuk) 300 g sera na sernik z wiaderka 1 jajko M 2 łyżeczki budyniu waniliowego 3 i 1/2 łyżki cukru 6 kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć około 5-6 łyżeczek kropli czekoladowych * składniki powinny mieć temperaturę pokojową Przygotowanie(...)wierzch każdego serniczka wykładamy czekoladowe kropelki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 170. Serniczki wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy parę minut serniczki przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy do całkowitego przestygnięcia. Smacznego
Słodkie okruszkialbo je serniki sporadycznie to może się pomylić! Bo to ciasto to taki oszukany sernik bez sera, masa jogurtowa jest jednak lżejsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego sernika. Ta pyszna masa jogurtowa z budyniem została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Na powierzchni jogurtowej masy rozrzucone zostały jeżyny, które barwią w niektórych miejscach strukturę tego ciasta. Ciasto(...)ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało. Jedną część ciasta wyciągamy i wylepiamy nim dno tortownicy i podpiekamy w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotowujemy masę jogurtową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, delikatny, klasyka wśród serników. Smacznego! Źródło Sernik z rosą Składniki spód kruchy: ok. 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego masa serowa: 1 kg sera 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 duży budyń ok.1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju lub masła 2 jajka całe(...)też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń, itd. Miksuję. Wylewam masę serową na kruchy spód (nie zapiekałam!). Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 45 minut. Do sześciu białek dodaję cukier i kręcę na sztywną pianę. Po tych 45 minutach pieczenia otwieram piekarnik, nakładam pianę, zamykam i piekę w 180°C ok. 10-15 minut. Uwaga
Smaki NataliiSernik jest mało słodki. Dla osób lubiących słodsze ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru dodanego do masy serowej. Składniki: ciasto: 1/2 kostki margaryny Kasia 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku Dr Oetker 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny(...)masą serową, wierzch posypałam resztą ciasta. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1 g i 10 min, następnie zmniejszyłam piekarnik do 150 stopni i piekłam przez 10 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyłam, uchyliłam jego drzwiczki i pozostawiłam do przestygnięcia. Żeby ciasto było wyższe proponuję użyć blaszki o wymiarach 25x30
Darcia w kuchniWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam pyszny przepis na serniczek na zimno. Składa się z 3 warstw, czekoladowej, malinowej i śmietanowej. Pyszna, kremowa konsystencja, polecam szczególnie na
Różne smaki w kuchniDosyć dużo pracy z tym ciastem, ale jest pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce
Kuchnia PokoleńDziś miałam naprawdę dziwny dzień.. który na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapraszam Was na kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego(...)Gotujemy aż masa zgęstnieje. Do masy dodajemy żelatynę rozrobioną w gorącej wodzie. PIECZENIE KRUCHYCH BLATÓW: jedną część ciasta wykładamy do tortownicy o standardowych wymiarach, nakłuwamy widelcem, pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. drugą część ciasta wykładamy do tortownicy o standardowych wymiarach, nakłuwamy widelcem, smarujemy 4 łyżkami frużeliny wiśniowej( resztę zostawiamy) pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni
Domowe ciastatylko na święta robi się pierniczki :) Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Składniki: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 szklanka miodu 2 jajka(...)przesiewamy wszystkie suche. Mieszamy szpatułką lub miksujemy na niskich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitej masy (nie dłużej!). Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut lub do “suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na zrobienie polewy. Pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę podgrzewamy na małym ogniu
Ciastkozercy