Zanim się obejrzymy będziemy mieli Święta Bożego Narodzenia. Zanim jednak na nasze stoły trafią tradycyjne makowce, pierniki i serniki proponuję zrobić pachnące piernikiem i pomarańczami muffinki w kształcie choinek. To propozycja zarówno dla małych jak i trochę większych, bo babeczki w takiej świątecznej wersji posmakują każdemu.Można je zrobić także na same święta, będą pięknie prezentowały się Waszych stołach(...)olej, mleko. Składniki suche i mokre mieszamy razem, a następnie dodajemy skórkę pomarańczową. Masę przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Partiami dodajemy do miksowanego serka mascarpone. Na końcu dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy łyżką, aby dokładnie rozpuścić barwnik. Na ostudzone muffiny
Bon appetit mon amiePrzemierzając bezkresy polskiej blogosfery natknąłem się na lody z kaszy jaglanej. Pierwsza myśl była taka, że to trochę dziwny pomysł, ale skoro robi się „sernik” z tej królowej kasz to czemu nie lody… Zagłębiłem się w przepis z bloga pinkcake i delikatnie zmodyfikowałem pod to co mam w swojej lodówce, siatkach z zakupami i doprawiłem doświadczeniem(...)jest to, żeby co jakiś czas zamieszać lody, które już damy do zamrażarki, ponieważ inaczej stworzą się kryształki lodu. Jeśli to by się stało, wystarczy wyciągnąć je na kilkanaście minut z zamrażarki, aby „odtajały” lub zblendować w celu rozbicia ich. Jeśli używasz maszynki do lodów, tego problemu nie będzie Artykuł Lody truskawkowe na kaszy jaglanej pochodzi z serwisu
Blendmantruskawkowe na kaszy jaglanej Przemierzając bezkresy polskiej blogosfery natknąłem się na lody z kaszy jaglanej. Pierwsza myśl była taka, że to trochę dziwny pomysł, ale skoro robi się „sernik” z tej królowej kasz to czemu nie lody… Zagłębiłem się w przepis z bloga pinkcake i delikatnie zmodyfikowałem pod to co mam w swojej lodówce, siatkach(...)jest to, żeby co jakiś czas zamieszać lody, które już damy do zamrażarki, ponieważ inaczej stworzą się kryształki lodu. Jeśli to by się stało, wystarczy wyciągnąć je na kilkanaście minut z zamrażarki, aby „odtajały” lub zblendować w celu rozbicia ich. Jeśli używasz maszynki do lodów, tego problemu nie będzie Składniki: Kasza jaglana – 100g (suchej) Mleczko kokosowe
Blendmanzadzwonił telefon i usłyszałam... "Skarbie, a zrobisz coś pysznego i słodkiego?" No i jak tu nie zrobić... kocham, to piekę gdy poprosi o coś słodkiego :) Prosto od serca! A sernik w tej wersji podbił nasze oba serca. Składniki: (blaszka 20x20) 1kg białego sera śmietankowego 400g serka homogenizowanego waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 50ml gorącej wody(...)jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników. Wstawiamy krem na 60 minut do lodówki. ---- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy z serkami, pudrem, skórką cytrynową. Dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy po połączenia
Gotowanie i blogowanieBył już dietetyczny sernik , teraz pora na szarlotkę! ;) Zamiast cukru czy miodu możecie użyć innych słodzideł, np. stewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać na opakowaniu, ile takiego słodzidła można dziennie spożyć, to zabezpieczy Was przed problemami z brzuszkiem ;) Wracając do szarlotki, jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i ma cudowną kruszonkę na wierzchu. Zakochałam się(...)owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Składniki na spód mieszamy, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, prażymy. Dosładzamy lekko, jeśli jest taka potrzeba. Gdy użyjemy słodkiej odmiany, obędzie się bez słodzideł :) Białka ubijamy ze szczyptą soli
Czerwona Porzeczkachyba podświadomie robię serniki, nawet pseudo, znowu zrobiłam ciasto które spokojnie może udawać sernik, a jego bazą jest kasza manna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej(...)wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż papierem do pieczenia), tj. dno i lekko brzeg, tak 1 cm w górę i tak przygotowane włóż na max 30 minut do lodówki, aha i zostaw tak 1/4 ciasta do dekoracji wierzchu ciasta. W miedzy czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę (1-2 cm), aby nie ściemniała polej sokiem
greenscarfSernik z rosą, sernik pływający - wiele nazw jedno ciasto. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach. W sam raz do niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu. Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;) Składniki(...)masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa. Powstałą masę serową wylać na ciasto . Piec w piekarniku około 50 minut w temp 200 stopni. Gdy brzegi ciasta sie zrumienią wyłożyć ubite białka z cukrem. Piec jeszcze około 10 minut - do zrumienienia białka. Ciasto podawać schłodzone
Garnkowe fanaberiesię na naszym stole lub w świątecznym koszyczku. Przepis ten jakiś czas temu znalazłam w gazecie, a do jego wykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy(...)szytwno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej. Wyjąć zimną formę, wylać na ciasto masę sernikową, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4 łyżki) -kremówka -aromat migdałowy (kilka kropli) Wszystko wymieszać razem do uzyskania masy lukrowej(ja dodatkowo
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Jak upiec idealny biszkopt? Biszkopt – dla wielu czarna magia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta
moj przepis namojprzepisna.pl | Jak upiec idealny biszkopt? Biszkopt – dla wielu czarna magia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta
moj przepis naBardzo prosty, a przy tym bardzo dobry sernik na kakaowym spodzie. W moim odczuciu jeden z tych, które zawsze się udają. Powstał niejako w zastępstwie "szachownicy" z powodu ograniczonego czasu i odrobiny lenistwa. Efekt mile zaskoczył. Ciasto na spód to moje uniwersalne ciasto pod sernik, które było już tutaj . Tym razem zmniejszona ilość mąki pszennej(...)mąką ziemniaczaną, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Dodać aromat oraz rozpuszczony tłuszcz. Uzyskaną, jednolitą masę połączyć z pianą. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć, równą warstwą na ciasto. Piec około 60 minut, w temperaturze 180 ºC. Upieczone ciasto wystudzić, obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plJeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3 ciasta(...)części, większą i mniejszą. Jedną część cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą makową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę o wym. 11x38, wykładamy jabłka, kładziemy roladę makową, zalewamy serem. Pieczemy 40 minut, po tym czasie nakładamy pianę z białek, pieczemy kolejne 15 minut
słodki bratektaki sernik tylko z kaszy jaglanej ) z truskawkami i galaretką. Delikatny w smaku , idealnie kremowy, nie przesadnie słodki, łatwy, szybki, tani i mega mega smaczny! To taki wegański sernik, któremu nikt się nie oprze. Jest bezglutenowy, z małą ilością kalorii i bez laktozy, dzięki czemu śmiało mogą zajadać go osoby będące alergikami lub na diecie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)wstawiamy do lodówki. MASA: Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy
Ostra na SłodkoPierwsze co muszę powiedzieć to dziękuje Monika za przepis. Znam to ciasto od dawna, ale Twój przepis jest super. Przepis na wykonanie w thermomix na dole
Kuchnia Pokoleńpizzę. Moja tarta jest z rzeczy, które miałam w lodówce , i które wykorzystałam ,by się nie zmarnowały.Taka resztkowa tarta. Podaje składniki na oko, bo to nie sernik. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy(...)zawinięte. Zimne nadzienie mieszamy ze śmietanką 30% i spora ilością tartej mozzarelli. Wykładamy na ciasto. Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą. Pieczemy góra dół, około 30-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Sprawdzajcie. Smacznego. Tarta jest genialna
Z Kuchni Do Kuchni