blogu jest serników wiele tradycyjny , kokosowy , czekoladowy , z morelami , z brzoskwiniami , a nawet ze śliwkami ale z jagodami jeszcze nie było. Dlatego dziś mam dla Was pyszny, kremowy sernik z dodatkiem jagód, na dodatek bardzo prosty i szybki do wykonania, bez ubijania, ucierania i innych z pozoru skomplikowanych czynności. Zatem zachęcam do upieczenia, bo jagody za chwilę się skończą(...)umieszczamy w misce i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników, nie ubijamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, a na wierzchu równomierną warstwą rozsypujemy jagody. Pieczemy ok 55 minut w 170 st. C. Studzimy i możemy się cieszyć pysznym ciastem var widgetParams = "{ 'Id':'41ec0d91-bb81-4b5b-921b-f8519fa5b600','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com
Cynamonowe szczęściePiernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew(...)miski. Na środku zrobić dołek i pokruszyć do środka drożdże, zasypując je cukrem. Całość zalać delikatnie podgrzanym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrytą ściereczką miskę na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Pamiętajcie, aby do wypieku uzyważ drożdży z jak najodleglejszą datą przydatności. Wtedy będziemy mieli pewność, że są one świeże, a czas oczekiwania na wyrośnięcie znacznie się skróci
ChilliJemyZawsze lubiłam zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio z dodatkiem lawendy kręcę domowe kremy i masła do ciała. Tym razem ze sklepowej półki zdjęłam brzoskwiniowy dżem z lawendą firmy Łowicz. Lawenda jest wyczuwalna w konfiturze, lecz nie dominuje smakowo. Pomyślałam, że drożdżóki(...)ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo
Raj dla Podniebieniaściskam małymi łapkami Dziubasa. Krupeczki życzą smacznego! Takie przepisy BLW lubimy najbardziej! Nie zapominajcie o naszych przepisach na tarty: Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka. Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną(...)Wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180℃ góra dół. Wyjąć ciasto z lodówki. Oddzielić 3/4 ciasta i wykleić nim formę. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Resztę ciasta schować z powrotem do lodówki. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch nadzienie. Na wierzchu wykruszyć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut
Krupeczkiciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła(...)łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC (czasami wystarczy 50 minut) do tzw. „suchego patyczka”. Formę wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! The post Jak zrobić ciasto ucierane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś tak pochłonęło mnie kucharzenie i zakupy spożywcze, że dopiero teraz kiedy sernik w piekarniku (o którym później;) ) zasiadłam do komputera i zaczynam dodawać przepisy na moje dzisiejsze posiłki ;) no to startujemy od śniadania Składniki: na pieczywo: 2 łyżki otrębów 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej z biedronki 0%) 1 łyżeczka przyprawy do pizzy(...)czasie przygotowujemy resztę produktów tzw. wkładkę ;) pokrojone składniki dodajemy do masy otrębowej i mieszamy przekładamy do miski lub pojemnika, który może być używany w mikrofali wstawiamy na około 8 minut do mikrofalówki, jednak wszystko zależy od mikrofalówki w innej będzie trzeba piec dłużej a w innej krócej SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy(...)nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Oprószyć je cukrem pudrem i pozostawić na 5 minut, by wyschły. Przed samym pieczeniem ponownie oprószyć pudrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż będą lekko złote. Po upieczeniu chwilę odczekać, następnie ściągnać je z maty
dom-agi.plktórzy unikają cukru,bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy.Tak jak w serniku,który z ksylitolem smakował wyśmienicie,dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru.Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku.Jedyna(...)szklanki wody 2 garście żurawiny garść orzechów włoskich +2 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut,resztę do zamrażarki jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,natępnie pociąć w plasterki.W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut,aż puszczą maksymalą ilość soku.Budy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta coraz bliżej, dlatego na blogach zaczęła się przedświąteczna gorączka. Macie już zaplanowane tegoroczne wypieki? Co planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać(...)przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość. Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję(...)masło, posiekać, po czym rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, wyskrobane nasiona i laskę wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Całość zagotować, zmniejszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste w przygotowaniu puree (mus) z dyni, które wykorzystasz do słodkich wypieków, np. serników, ciast, muffinków, a także do zup lub innych potraw. Kremowe puree z dyni możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować lub upiec. Jeśli okaże się, że puree jest zbyt wodniste, odciśnij je na sitku bądź przez gazę, jeśli za suche – dodaj odrobinę wody. Zapraszam po szybką(...)dalej opisano w przepisie. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blachę z kawałkami dyni wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 30 minut. Sprawdzaj miękkość dyni już po 25 minutach. Miękką i upieczoną dynię wyjmij od razu z piekarnika, wystudź, zdejmij skórkę. Kawałki miękkiej dyni ułóż w misce i zmiksuj na gładki
Zasmakuj KuchniRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis nawarto wcześniej zrobić sobie plan i działać według niego, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące pierniczki, które nie mają prawa nie wyjść. Sprawdź przepis na Kremowy sernik z lemon curd Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 500g mąki pszennej typ 450 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g miodu 2 jajka rozmiar(...)połączone i elastycznej. Rozwałkuj na średniej grubości placek, a następnie za pomocą foremek wycinaj kształty, gotowe pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz prze 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni góra dół. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Sposób przygotowania lukru: Cukier puder należy przesiać, aby był gładki i bez grudek, a następnie dodać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się oprzeć. To ciasto wielkanocne, dość słodkie które jednak znika ze stołu najszybciej. Aby tę słodycz przełamać można go zrobić np. z konfiturą pomarańczową. Oprócz jajek faszerowanych oraz sernika i paschy zawsze ląduje na moim świątecznym stole. Mazurek kajmakowy – czego potrzebujemy do jego zrobienia? -4 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -300g masła -3 żółtka -cukier waniliowy(...)Wykładamy na natłuszczoną blaszkę (24x36cm), formując również rant, a całość na koniec nakłuwając. Rant smarujemy białkiem. Pieczemy w temp 180′ C na złoty kolor przez około 15 minut. Masa kajmakowa: Mleko skondensowane przekładamy do rondla (najlepiej takiego z grubym dnem). Dodajemy do tego 3 łyżki masła. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, mieszając dość często by gęstniejąca
Arbuziakinależą do najlżejszych deserów. Jem je zazwyczaj od święta albo przy jakichś specjalnych okazjach (i wtedy dopiero smakują wyjątkowo), a jeżeli tak nagle najdzie mnie ochota na sernik to przygotowuje wersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło na serniczki kokosowe z dodatkiem pysznych malin. W przepisie użyłam mąki ryżowej, myślę, że świetnie sprawdziłby się także(...)gładką masę. Dodać mąkę ryżową, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości) i udekorować malinami. Piec 35-40 minut w 1 70ºC. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w wyłączonym piekarniku, później uchylić drzwiczki i ponownie zostawić na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć serniczki i zostawić
Healthy food explorerTaki Murzynek piekłam w latach 80 tych ,kiedy żywność była na kartki a za kawą trzeba było stać w potwornych kolejkach. Dziś zrobiłam go po
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszny deser w wersji FIT? Mam na to mnóstwo pomysłów! Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję na serniczki jagodowe. Spód z płatków owsianych i mąki kokosowej, góra
Mój pomysł napłaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki oleju 1-2 krople aromatu waniliowego 2 średnie marchewki, obrane, utarte na tarce Sernik: 500 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę 2/3 szklanki cukru pudru 2 jajka 1-2 krople aromatu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 36% CZAS PRZYGOTOWANIA(...)ciasta marchewkowego, wyrównujemy. Teraz wykładamy 1/2 masy serowej, wyrównujemy. Wykładamy resztę ciasta marchewkowego oraz resztę masy serowej, wyrównujemy. 5. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut , aż boki się zarumienią, a środek stanie się sprężysty. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy
My Culinary ArtLekki chłodzący deser, nie wymagający stania w kuchni, z dodatkiem młodego jęczmienia (do zastąpienia herbatą matcha), nasion chia i kwiatów czernego bzu dla tych, którzy tak
SzczyptaSmaQTruskawki w pełni więc wykorzystajmy je godnie. Dzisiaj przepis na bardzo fajny sernik z roladą i truskawkami. Taki tort gościł na naszym stole z okazji Dnia Mamy ale to nie znaczy, że nie możecie go przygotować z innej okazji. Składniki: rolada 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka płaska proszku(...)Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie delikatnie ją rozwiń i napełnij masą truskawkową, znowu zwiń roladę
Niezły MłynekZapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone(...)sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut. Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź czekoladą. Kruszonka: do miseczki włożyć masło, cukier i mąkę. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga
kawawszklanceLekkie, delikatnie orzeźwiające ciasto z dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka(...)masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa serowa: Dwie galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody
Ala piecze i gotujeRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naNazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową
moj przepis naOd dawna miałam ochotę na coś z bananem i dziś nadszedł dzień w którym spełniłam swoją kulinarną zachciankę ;) przy wykonaniu przepisu potrzebne będą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćminut sprawdzałam zwracając uwagę, aby się zawartość nie zagotowała. Podgrzewamy do chwili, aż zacznie się rozwarstwiać, oddzieli się serwatka i powstaną grudki twarogu (nie mieszamy – trwa to ok. 50 minut). Garnek z zawartoscią odstawiamy do ostudzenia. Sito wykładamy gazą lub tetrą, delikatnie wybieramy łyżką cedzakową twaróg, przekładamy na gazę i odcedzamy serwatkę. Gazę zawiązujemy i wieszamy na kranie, aby jeszcze(...)potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :) Wydrukuj przepis The post Twaróg
mojewypiekiinietylkoGdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Smak powala...rewelacja . Składniki; Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź
Anioły w kuchniSkładniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2
Luźna Kuchnia