Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje. Seromak Składniki: ciasto(...)masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia) - nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić MASA MAKOWA - mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa
Smakołyki Berenikidziś, Dzień Dziecka, podzielę się przepisem , który znalazłam w swoich zapiskach sprzed lat :) Pyszne , pulchne , delikatne muffinki kakaowo - serowe. Moje dzieci je uwielbiają . Jest to przepis na sernik Isaura , ja wykorzystałam go w trochę inny sposób :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 muffinek . Dzieci zachwycone ,a oto chodzi ;) źródło : zeszyt rodzinny Składniki: 1 i 1/2 szkl(...)zmianę łyżkę ciasta kakaowego , łyżkę sera i znowu łyżkę ciasta ciemnego. ( łyżki nie za duże bo może zabraknąc ciasta ciemnego - tak jak w moim przypadku ;) Piekłam ok. 40 minut w temp. 150 C przy termoobiegu
Słodkości i nie tylkowiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego! To najlepszy przepis na jagodzianki ! Koniecznie(...)przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, delikatnie zagniatamy, urywamy po kawałku i rozpłaszczamy w dłoniach. Na środek każdego placuszka układamy borówki/jagody, zawijamy bułeczkę
Ostra na Słodkowersji muffinkowej, bez białego cukru, mąki i glutenu. Spód to popularne brownie z fasoli, a góra to oczywiście sernik z dodatkiem wanilii. Połączenie mocno czekoladowego ciasta i sernika jest naprawdę rewelacyjne. Takie muffinki można zabrać ze sobą na przekąskę, doskonale zaspokajają apetyt na coś słodkiego,a przy okazji są bardzo pożywne. Świetnie sprawdzą się też przy wszelkich imprezach(...)ksylitol i miksować przez chwilę. Następnie wsypać budyń i wanilię i jeszcze przez chwilę miksować, do dokładnego połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. Piec 30-35 minut
Healthy food explorerSernik powstał pod wpływem impulsu i trochę z konieczności wykorzystania otwartego sera z wiaderka. Cytrynowe kremy w połączeniu z serem okazały się całkowitym hitem. Od razu zaznaczam, że ciasto jest mocno cytrynowe i orzeźwiające, ale niezwykle pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/22 CM SER: 0,5 kg mielonego sera np. z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko(...)termoobieg lub 170 st.C góra dół. Wszystkie składniki na ser przekładamy do miski i mieszamy rózgą do jajek lub miksujemy krótko mikserem. Wlewamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. KREM 1: Szklankę wody gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki wody rozrabiamy budyń, wlewamy i chwilę gotujemy, dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszamy. Wyłączamy
Pani na deserDziś chciałam Wam zaproponować szybkie ciasto bez pieczenia, eleganckie, pyszne i bez cukru. Delikatna masa bananowo serowa na chrupiącym czekoladowym spodzie z płatków to idealny
Cynamonowe szczęścieczas zatrzymują, a nawet pozwalają przenieść się do tego, co już było, a co powraca, kiedy skosztujemy malinowego dżemu, herbaty z czarnego bzu, domowej drożdżówki z serem czy sernika. Takim smakołykiem jest też chałka jak bajka. Pieczywo z dzieciństwa. Pachnąca, puszysta, bajkowa chałka Chałka w wykonaniu Agaty to smakołyk, który znika natychmiast. Można zjadać ją bez niczego, z masłem(...)dużej miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko, jajka, żółtka, cukier, sól i mleko z drożdżami. Składniki mieszamy np. za pomocą widelca, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut do momentu, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
KulinarneImpresje.plciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA Przygotowanie: 2 h Składniki: – 6-8 jabłek – 2 łyżeczki cynamonu – 350 g mąki pszennej – 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozwałkuj ciasto lub wyklej blachę ciastem za pomocą dłoni. Ciasto wałkuje się dość ciężko, dlatego możesz poprostu wykleić spód kawałek po kawałku. Wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut aby nieco się zapiekło. W tym czasie obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki krój w plasterki. Wyjmij ciasto z piekarnika. Układaj plasterki jabłek równomiernie na cieście
nietylkopasta.pldziałki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam do wypróbowania. Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 125 g masła 6 duzych jajek(...)białek i cukru dodać stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto czekoladowe. Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ciasto będzie gotowe gdy mocno urośnie i popęka. Upieczone odstawić do ostudzenia. W miarę jak ciasto będzie się schładzać boki zaczną się zapadać robiąc
Pieguskowa KuchniaWyniki badań przeprowadzonych na grupie Polaków mające wyłonić nie tyle największych łasuchów, ale koneserów i ich słodkie wybory, były dla mnie w ogóle niezaskakujące. Najwięcej z nas kocha serniki, a reszta jabłeczniki. Czy kogoś to dziwi? Mnie w ogóle. Tak jedno, jak i drugie ciasto jest przepyszne i daje wiele możliwości. A jak jeszcze jest proste(...)Tortownicę przecieramy masłem i dokładnie posypujemy mąką. Połowę ciasta wsypujemy na spód tortownicy, na nim układamy obrane połówki jabłek, lekko wciskając. Posypujemy resztą i do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach lub dla uzyskania satysfakcjonującego koloru. Po ostygnięciu posypujemy pudrem. Jak widać w samym cieście nie ma zbyt wiele cukru, nie ma też tradycyjnie cynamonu. Jednak
Dieta moja pasjadziałki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam do wypróbowania. Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 125 g masła 6 duzych jajek(...)białek i cukru dodać stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto czekoladowe. Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ciasto będzie gotowe gdy mocno urośnie i popęka. Upieczone odstawić do ostudzenia. W miarę jak ciasto będzie się schładzać boki zaczną się zapadać robiąc
Pieguskowa Kuchniapowiedzieć, dać. Ja zdążyłam pokazać mu całą siebie od maleńkości po dziewczynę z liceum, która nie miała już sposobności pochwalić mu się pięknym świadectwem maturalnym. Nie skosztował także mojego sernika, którego nauczyłam się piec od babci…W tym jednak danym nam razem czasie zdążyłam okazać mu wdzięczność za wszystko, kim dla mnie był. Zdążyłam przeprosić, jeśli zrobiłam coś(...)patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych
Raj dla PodniebieniaSernik waniliowy z żurawinami Moja ostatnia świąteczna propozycja w tym roku. Pyszny waniliowy sernik z żurawinami upieczony w kruchym cieście. Znajdziecie w nim także smak cynamonu i migdałów. Polecam na Święta lub Nowy Rok. :) Składniki na tortownicę 25-26 cm: Ciasto 280 g mąki pszennej 75 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli(...)chciało się połączyć można dodać łyżeczkę wody lub alkoholu np. amaretto. Wałek podzielić na 2 kawałki - ⅓ i ⅔. Większą porcję zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Do mniejszej dodać migdały, ponownie zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Na spodzie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Schłodzoną większą cześć ciasta wyjąć z lodówki, odwinąć
Pełny talerzCiasto na niedzielę w tym tygodniu to sernikobrownies z malinami. Pyszne, słodkie i mocno kaloryczne sernikobrownies. Czekolada i twaróg to świetna para. Dwa ulubione ciasta, sernik i brownie w jednym. Podobne ciasto robię z masłem arachidowym. Spróbujcie! Sernikobrownies Składniki: Brownie 60 g masła 100 g mąki pszennej 2 jajka 100 g czekolady 150 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)kleksy z masy twarogowej na masie czekoladowej, a następnie przemieszaj lekko widelcem. Posyp ciasto malinami i lekko je wciśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Ostudzone sernikobrownies zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia. The post Sernikobrownies z malinami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKruche,chrupkie ciasto wypełnione przepysznym nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki