Solony karmel - przepis 268Solony karmel, to ostatnio jeden z moich ulubionych dodatków! Dodaję go prawie wszędzie, czy to do ciasta , dziecięcego jedzenia w słoiczku (tak, tak... 16 letni chłopak
Kuchnia Łukasza
Tartaletki serowe z matcha 191Półkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy
Wanilia i Kardamon
Mini serniczek na śniadanie 198Moje śniadanko;) zdjęcie zrobiłam zaraz po wyjęciu z piekarniki, potem lekko opadł. Dziś pan pogodynek w Dzień Dobry TVN powiedział, że wiosna zbliża się wielkimi krokami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik gotowany na biszkopcie z kawową pianką, przepyszne i łatwe ciasto+FILM 120Cześć Kochani, któż z nas nie lubi sernika? Dziś chcę się z Wami podzielić kolejną wersją pysznego sernika gotowanego. Tym razem na kakaowym, delikatnym biszkopcie i z pianka kawową. Jest to przepyszne ciasto, idealne na każdą okazję łatwe i rewelacyjne w smaku. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Zapraszam Zapraszam też na film z jego wykonaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka(...)mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody. MASA SEROWA W miseczce mieszamy 250ml mleka , 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka Do garnka dajemy masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowa baba 116ciasta rozpoczyna się o świcie. Wszystkie etapy wyrastania i zagniatania muszą odpowiednio długo przebiegać, a trzeba zdążyć do śniadania. Wielka Sobota. Pakowanie koszyczka, czysty obrus przynajmniej do wieczora, barszcz, sernik, sałatka spod ojca ręki, jak zawsze z zawartością majonezu w ilości "tak właśnie ma być". Jak to w Wielka Sobotę. Zapełnianie lodówki by potem z ulgą ją opróżniać(...)Męczymy się do momentu, aż ciasto zacznie odchodzi od ręki i od miski, stanie się gładkie i szkliste. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 30 minut. Przekładamy do formy na babę z kominem i znów odstawiamy do podrośnięcia, na około 15 minut. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 35 - 40 minut. Studzimy przez chwilę
Kronika Piekarnika
Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy” 256Pieczenia “Koktajl Truskawkowy” Składniki: Spód: 250g wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” 50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej Krem: 1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody 450g gotowego sera na sernik 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g umytych, obranych truskawek 3 łyżki cukru pudru 70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika. 5. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej
Mała Cukierenka
Seromakowiec 296dniu nie może na naszych stołach zabraknąć sernika oraz makowca. Propozycja połączenia tych d wóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z korzennym spo dem do datkowo po dsyci świąteczny nastrój :) Skła dniki spó d (na blachę 32 x 24 cm) : 150g ciasteczek korzennych 50g masła Warstwa maku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta(...)oraz zapach. Białka ubite do maku delikatnie szpatułką mieszamy. Na korzenny spó d wykła damy masę makową. Na samą górę wylewamy masę serową. Pieczemy w 160 stopniach przez 80 minut. Smacznego
ChilliJemy
Karmelowo-kokosowy fasolnik czyli najlepszy na świecie wegański sernik 274fasolnika , tym razem zależało mi na tym, aby jak najbardziej wyglądał na sernik, nie tylko smakował i udało się, w dodatku bez dodatku czystego tłuszczu. Piekłam ten „sernik” dwa razy, w pierwszej wersji posłodziłam stewią zamiast i wyszło ok, ale przyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował w tej drugiej wersji, jednakże(...)słodka, ale to kwestia gustu. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 60-80 minut. Przestudź ciasto i przechowuj w lodówce. Smaku dopełni karmel. Do dużej dosyć głębokiej patelni (lub do garnka) wlej całe mleko i podrzewaj na małym ogniu mieszając co jakiś czas
greenscarf
Wegańskie pierniki a’la Katarzynki 215Aktualizacja: moje piernikowe ludki niczym Armia Terakotowa dzielnie już czeka w blaszanym pudełku na okrutny swój los czyli zblendowanie, a ich prochy zostaną wykorzystane jako spód do sernika. Każdy się spodziewał słodkiej fotki piernikowych ludków na śniegu czy coś, bo niektórzy blogerzy podobno tak robią, a tu zonk Tak moi mili, to ciasto może a wręcz powinno leżeć w lodówce(...)dziś to tyle Wyjmij ciasto z lodówki na godzinkę przed wałkowaniem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wykrawaj kształty foremkami i piecz w temp. 180 c 8-10 minut
greenscarf
Produktywność 10 306kawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie szczęśliwą. I kawa- kawę mają genialną- mocną, aromatyczną, nie jakieś wodniste bebły. I jakoś tak siedziałyśmy i gadałyśmy- tematy dyskusji niech pozostaną naszą mroczną tajemnicą;), a czas(...)cienko pokrojonego boczku kawałek sera Bursztyn do posypania po wierzchu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto zagniatamy (więcej wskazówek tutaj ), wyklejamy nim formę i chowamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle, pora kroimy w krążki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy aż por trochę zmięknie i zacznie mocno pachnieć. Wyjmujemy ciasto
les mirabelles
IZAURA – SERNIK Z MURZYNKIEM 471Sernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje. Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI(...)delikatnie mieszamy. Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje. Przykrywamy resztą ciemnego ciasta. Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ). Czas pieczenia zależy jednak od indywidualnych ustawień piekarnika – może wymagać dłuższego pieczenia . Dokładnie studzimy
Ostra na Słodko
Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia 472Mojprzepisna.pl | Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Po krótkiej przerwie zapraszam na ciasto mega słodkie, chyba najsłodsze ciasto na blogu. Bardzo proste i szybkie, można przygotować
moj przepis na
ŚNIADANIE MISTRZA: jak zjeść ciasto i mieć ciasto :D 236Całe ciasto dla mnie? Jasne! A ludzie myślą, że żyję o liściu sałaty... Jak to rodzice mi powiedzieli ''a niech myślą, ale skoro tak mówią, to
fitolarun.blogspot.com
Miodownik krajeński – efektowne i pyszne ciasto 101powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach robota kuchennego przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pamiętaj, że im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty będzie biszkopt. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera(...)całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty. Ciasto miodowe Jajko i masło powinny
e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Jej Wysokość – puszysty biszkopt z kremem i brzoskwiniami 791minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy ekstrakt zapachowy i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut(...)smakuje dzień po przygotowaniu. Ciasto Jej Wysokość – puszysty biszkopt z kremem i brzoskwiniami Zobacz przepisy na inne słodkości z brzoskwiniami: Ciasto Słomiana Wdowa – wyjątkowy biszkopt z musem brzoskwiniowym Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis Ciasto Bella Donna – pyszne połączenie brzoskwiń i kokosu Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami Sernik na zimno z brzoskwiniami Artykuł
e-PrzepisyKulinarne