przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w kuchni. Nic tylko piec. P.s. Do ciasta wykorzystuję tylko żółtka jaj. Co zrobić z białkami? Polecam np. upiec domowe kokosanki lub sernik na białkach . Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 2 łyżki(...)tortownicę 24 cm). Większą część ciasta wyciągamy i wykładamy na spód formy. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy spód około 12-14 minut. W tym czasie kroimy śliwki na pół i wyciągamy z nich pestki. Śliwki wykładamy na podpieczony spód przecięciem do góry. Posypujemy je cukrem waniliowym. Na wierzch układamy łatki z ciasta (kawałki ciasta spłaszczamy palcami). Ciasto
Słodkie okruszkiSerników nigdy za wiele- w każdej wersji! Dziś serniczki w formie ciastek bankietowych z serka tzw. owarzanego. Niebiańsko delikatny smak masy serkowej z dużą ilości skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, aromatyczny biszkopt kakaowy z dodatkiem esencji pomarańczowej i nasączenie kawowo- pomarańczowe… 3 x razy pomarańcza J Pachnie Wam już Swiętami? Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia(...)sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej . Składniki na masę serkową: serek: 1 1/2 litra mleka 400 ml śmietany
Domowe ciastabudyniem biszkoptowym już się spotkaliście na moim blogu. Przepis na Sernik z budyniem biszkoptowym cieszył się ogromnym zainteresowaniem, więc idąc za ciosem postanowiłam wmanewrować go w kolejny wypiek. Babka piaskowa budyniowo biszkoptowa. Składniki na formę keksową o wymiarach 30 cm x 12 cm: - 4 duże jajka - 4 budynie biszkoptowe - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 czubate łyżki mąki tortowej(...)pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, ale… nie tylko * ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. U W A G A: * Do przygotowania formy tym razem użyłam „czegoś magicznego”, ale jeszcze jestem na etapie testowania
mojewypiekiinietylkoOkreślając ten sos jako boloński niektórzy, a zwłaszcza osoby nie wege bardzo się oburzają, zresztą takie emocje wzbudzają też określenia typu wegańska kiełbasa, ser, kotlet, sernik itd. Określając w ten sposób wegańskie podróbki wiadomo czego się spodziewać jeżeli chodzi o smak, konsystencję, strukturę, co ułatwia znacznie życie takim wegusom jak ja, czyli taki, które przeszły na wegetarianizm czy weganizm(...)ząbki świeżego sól opcjonalnie puszka mleka kokosowego, jeżeli lubisz sosy kremowo-śmietankowe Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na dużej, głębokiej patelni przez 3-5 minut na 3 łyżkach oleju roślinnego, dodaj przyprawy (sól na samym końcu), szybko wymieszaj i dodaj soczewicę (suchą, nieugotowaną), wymieszaj dokładnie. Dodaj szklankę wody, mieszaj aż soczewica wchłonie płyn. Kolejno dodaj sok pomidorowy/passat
greenscarfDzisiejsze ciasto mimo iż nazwałam sernikiem na zimno z serem nie ma nic wspólnego - jednak kompletnie nie miałam pomysłu jak go nazywać - jogurtownik? Mimo wszystko smakiem przypomina sernik na zimno. Postanowiłam zrobić mały eksperyment i użyć zamiast sera jogurt grecki oraz połączyć go z masłem orzechowym. A to wszystko na daktylowo - czekoladowym spodzie. I wiecie(...)jednolitą masę, którą wykładamy na formę do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej. Masa jogurtowa Do zimnej wody wsypujemy żelatynę i pozostawiamy na 5-10 minut aż spęcznieje. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier/słodzik i miksujemy. Następnie żelatynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Chwilę przestudzamy i wlewamy do masy cały czas miksując. Następnie
Health-Fit-Lifekruchego z dosyć kwaśnym nadzieniem pomarańczowym i słodką lekko zarumienioną bezą. Dla zaawansowanych informuję, że możliwe jest pojawienie się na bezie kropelek rosy takich samych jak w przypadku Sernika Złota Rosa . Spójrzcie na zdjęcia! Ja mam zawsze ogromną radochę, gdy widzę te złote kropelki ;). Składniki: (na ok. 6 sztuk) Ciasto kruche: 80 g zimnego masła(...)tartaletek (szerokość u podstawy ok. 6,5 cm) wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C, wstawić tartaletki. Piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia (polecam pierwsze 10 minut piec z obciążeniem- na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać
Nastoletnie Wypiekanieprzepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :) Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1,5 łyżki kakao - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa - 60 dag twarogu trzykrotnie mielonego - 250 ml śmietany 30% - 5 łyżek(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitych białek. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 15 minut, wyjąć odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinię osączyć z syropu. Dwie połówki odstawić do dekoracji, resztę pokroić w małą kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę
Świat SmakuW iem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini
Food SquareWitajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe
fitolarun.blogspot.comokazji mam dla Was mini serniczki z musem malinowym na wierzchu. Nie są trudne w wykonaniu, są bajecznie pyyyszne :) Najbardziej przypadły do gustu moim rodzicom, którzy uwielbiają serniki. Gorąco polecam! Składniki: (na ok.12 sztuk) Ciasteczkowy spód: 120 g ciasteczek zbożowych 1 łyżeczka kakao 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka śmietany 18% Masa sernikowa(...)pestek- przetrzeć przez sitko. Na wierzchu serniczków dać odrobinę musu malinowego i za pomocą wykałaczki zrobić wzorki. Serniczki piec w 120 st.C przez ok. 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Najlepiej smakują po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Z Na Końcu
Nastoletnie Wypiekaniewiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić moim ulubionym, sprawdzonym przepisem na keks. Próbowałam wielu przepisów, ale z tego zawsze się udaje i do tego robi się go naprawdę szybko. Składniki 4 jaja 3 3/4 szkl. mąki(...)skórkę pomarańczową. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z tej porcji robię zawsze 2 keksy, są odrobinę niższe, ale za to lepiej wypieczone). Pieczemy ok 50 minut
Cynamonowe szczęściedomu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej lubię te agarowe i na taki właśnie dzisiaj Was zapraszam. Zrobiłam go na Wielkanoc z truskawek hiszpańskich, ale już niedługo zacznie się zbiór naszych rodzimych. Już czekam na to truskawkowe szaleństwo Składniki: 400 g serka waniliowego homogenizowanego(...)serka. Połączyć w całość. Na dno naczynia, ja użyłam płaskiej miski, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką ( odłożyć 1/2 szklanki do dekoracji ) i odstawić na 3 minuty do lodówki. Wyjąć i na galaretkę wyłożyć masę śmietanowo-serową. Pozostawić w lodówce przez minimum 2 godziny.Wyjąć z naczynia, ustawiając miskę z deserem na talerzu, dnem do góry
Gosia gotujemój syn, wielki przeciwnik jakiejkolwiek kaszy pochłonął cały pucharek i pytał, czy jest jeszcze. Deser smakuje "prawie" jak sernik na zimno, prawie, bo troszkę inaczej, ale z sernikiem mi się skojarzył. Teraz znając smak kaszy jaglanej śmiało będę mogła przystąpić do własnych eksperymentów. Po spróbowaniu kaszy w mojej głowie przeszła tylko jedna myśl "Dziewczyno, dlaczego omijałaś jaglaną szerokim łukiem(...)smaku. Następnie wlałam 1/3 szklanki rozpuszczonej wystudzonej galaretki, zmiksowałam, potem dorzuciłam kaszę jaglaną, zmiksowałam ponownie na gładką masę. Masę jaglaną łyżką wyłożyłam do kieliszków i wstawiłam na kilka minut do lodówki, na koniec na wierzch wylałam pozostałą galaretkę, w której zanurzyłam całe owoce malin i wstawiłam do lodówki na godzinkę. Jak tylko deser stężał od razu go zjedliśmy
Blondynka GotujeSERNIK LATTE MACCHIATO Składniki: - 1 spód biszkoptowy - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 4 łyżki gorącej wody - 600g twarogu - 500g śmietany 36% - 2 fixy do ubijania śmiatany - 6 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki wody - posypka czekoladowa Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy napar z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej oraz 4 łyżek gorącej wody(...)waniliowy i miksujemy, zaś do drugiej dodajemy pozostały napar kawowy również miksując. Na przygotowany spód biszkoptowy wykładamy naszą masę z cukrem pudrem i umieszczamy w lodówce na około 30 minut. Następnie wykładamy masę kawową i ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Do miski wkładamy pozostałe 250g śmietany 36%, jedną łyżkę cukru pudru, jeden fix do ubijania śmietany
Mentor Smaku