wiem, ale napewno znajdziecie to, czego ja jeszcze nie znalazłam… Puree z dyni można wykonać na kilka sposobów: 1. Upiec dynię razem ze skórką (ok. 30-40 minut w 180 st. C), a następnie wybrać miąższ łyżką i go zmiksować. 2. Ugotować dynię w małej ilości wody, odcedzić, zmiksować – tu następują duże straty wartości odżywczych, ponieważ witaminy(...)przykryciem, aż zmięknie (jeśli zacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree
KucharzycaCzas mazurków i serników powoli zbliża się, jednak na rozgrzewkę proponuję ciasto bananowe z wiśniami. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują słodycz bananów, a dodatek mąki jaglanej i gryczanej doskonale wpasowuje się w charakter ciasta. Składniki: - 100 g mąki pszennej - 100 g mąki jaglanej - 50 g mąki gryczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 zmiksowane(...)misce wymieszałam sypkie składniki i dodałam je do miski z mokrą zawartością. Energicznie wymieszałam drewnianą łyżką. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy o średnicy 22 cm i piekłam 50 minut w temp
Receptura smakuKolejny tydzień za nami więc czas na kolejne ciastka. Tym razem upiekłam „dwie pieczenie na jednym ogniu”, bo to ciacha dla Niny do szkoły i spód do sernika, który pojawi się jutro. Co Wam będę opowiadać, Dziewczyny (Gabi i Nina) wykorzystały moją chwilową nieobecność i zjadły mi kilka jeszcze gorących. Nina opisała je jako delicje, więc dla mnie(...)oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 120 ml) 100 g cukru 120-140 orzechów czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Przygotowanie: Orzechy namocz w mleku (minimum 15 minut to ideał) po czym zblenduj na gładką masę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć z nich ciasto- powinno mieć konsystencję gliny, ale plastyczne. Ciasto rozwałkuj na grubość
greenscarfJednoporcjowy serniczek - idealny na śniadanie.. bo dziś nasze święto C : jednoporcjowy sernik waniliowy; serek homogenizowany, jagody, maliny Przepis: własny / 1 porcja / 150 g twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki" białko jajka łyżka budyniu waniliowego (lub śmietankowego) opcjonalnie: łyżeczka-łyżka cukru Jeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik(...)kokilka ceramiczna, filiżanka, mała miseczka), wysmarować masłem i wyspać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynka przełożyć masę sernikową. Serniczek wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Uchylić drzwiczki i serniczek ostudzić. Przełożyć go lodówki, aby schłodził się całą noc. Rano wyjąć z formy i przybrać ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżememDziś mam dla Was zapiekankę z dodatkiem śliwek. Typowo letnio/jesienna … niesamowicie smaczna .. sycąca … no i zdrowa! Niesamowicie pachnie … a moja mama stwierdziła, że smakuje jak przepyszny sernik! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – ok. 2 szkl * śliwki – ok. 250 g * borówki – 100 g * cukier wanilinowy – 1 op * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka(...)pokrywamy połową borówek i połową wypestkowanych śliwek. Przykrywamy resztą kaszy i układamy resztę owoców. Górę dodatkowo posypujemy łyżką cukru. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Podajemy lekko przestudzoną. Smacznego
Ostra na Słodkojuż kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha...Polecamy sernik i blog;) Składniki: • 2 żółtka • 100 g zimnego masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki(...)śmietanę, żółtka i pokrojone masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę z cukrem pudrem miksujemy, • dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec
Anioły w kuchniStary wypróbowany przepis na sernik, ciasto jest wyśmienite, można przygotowywać go z różnymi owocami. Sernik ze śliwkami Składniki: KRUCHE CIASTO żółtka jaj - 2 szt margaryna - 125 g cukier kryształ - 2,5 łyżki śmietana kwaśna - 1,5 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA biały ser tłusty - 6 kostek(...)CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić na 30 minut do zamrażalnika. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem, dodawać do utartej masy po łyżce sera, dalej ucierać
Kuchnia Danusinajukochańszej Babci i Prababci. Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem rodzynek brzoskwiniami, gdyż funkcjonuje w rodzinie pewien mały Fusyt, który rodzynek nie jada i skutecznie je wygrzebuje z ciasta ;) Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!! SKŁADNIKI 1 kg tłustego sera 8 jaj kostka masła extra 1 i 1/2 szklanki cukru cukier(...)ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie. Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut. Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut i dopiero wyciągamy. W piekarniku pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką przez ok 60 min. w temperaturze 180 stopni
Moje Kuchenne RewelacjeLubicie serniki? Jeśli tak to mam dla Was idealną propozycję, bo nie dość, że bez pieczenia to jeszcze połączony z pysznymi prażonymi jabłkami. Koniecznie zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia. Składniki: - 800 g mielonego podwójnie twarogu lub takiego z wiaderka - 1 i 1/2 kg jabłek - 1 szklanka mleka - 100 g masła - 1 szklanka cukru - 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)Twaróg miksujemy z cukrem i masłem. Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka i wlewamy do twarogu. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Gorący krem przekładamy na herbatniki. Wyrównujemy masę i na nią układamy warstwę herbatników. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy aż jabłka się
Zainspirowana w kuchniłyżeczka budyniu waniliowego 2 łyżki mleka cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ser biały wrzuciłam do miski. Użyłam sera białego w kostce, mielonego. Można wykorzystać również ser wiaderkowy na sernik, lub zwykły twaróg. Twaróg można samodzielnie zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Będzie trochę inna konsystencja, ale powinno się udać. Do sera wbiłam całe jajko. Wsypałam cukier i proszek budyniowy(...)poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową kratkę, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem. Można również bułeczki polukrować lub ozdobić roztopioną czekoladą
Waniliowe ImprowizacjeSernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta(...)aromat waniliowy Sposób przygotowania: Spód i kruszonka Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, erytrytol, wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie czasu kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Masa Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli
Truskawkowa Fiestaodkąd przygotowałam lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone - uzależniłam od nich siebie, rodzinę oraz znajomych. Naprawdę są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik. Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją/nabierają łyżką do lodów oraz nie rozpływają się - nawet po przestaniu godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli wolicie mniej słodkie lody - użyjcie(...)delikatnie połączyć z masłem orzechowym - uprzednio zmiksowanym z serkiem mascarpone oraz miodem. Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce. Najlepiej, aby lody przed podaniem postały 2-3 minuty w temperaturze pokojowej
Di gotujeDostałam ten przepis od mojej siostry, wszyscy się nim zajadali. Chwila i go nie było Sernik jest rewelacyjny, polecam Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dowawać po jednym jajku podczas mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej. Wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Masa serowa(...)ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na ciasto maślane. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową lub ja ja lukrem. Dziękuję Gosiu. Buziak
Kuchnia PokoleńZapraszam serdecznie na typowo jesienny, lekki sernik w nieco odchudzonej wersji ;) Jak się okazuje do sernika nie potrzeba wcale dużo tłuszczu ani mąki, żeby wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach ;) Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, dlatego zachęcam, nie będziecie żałować! :) Składniki: Spód: 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g) 2/3 szklanki otrębów owsianych 100g jogurtu naturalnego 4 łyżki brązowego(...)pieczemy do miękkości. Otręby mieszamy z cukrem, jogurtem i żółtkiem. Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę na nasz spód. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Ser mielimy (chyba, że mamy zmielony). Dodajemy do niego upieczoną dynię, cukier, banana, cukier waniliowy oraz żółtka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli
Czerwona Porzeczka