sernik podbił serca i podniebienia Polaków. Bez spodu, na kruchym spodzie, z kruszonką, lukrem, migdałami, czekoladą. Przepisów wiele. Ja zachęcam dzisiaj to spróbowania niezwykle smacznego sernika śmietankowego. Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko jedzony Składniki: 1kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru 500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek(...)szklanki cukru i połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez około 40 minut
Jacob TastesSkładniki: spód 1 duże opakowanie ciasteczek Oreo 4 łyżki rozpuszczonego masła masa: 1 mały jogurt naturalne 0,5 kubka cukru 2 op ricotty 2 jajka
Luźna KuchniaNo to zaczynamy spowiedź! Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy
fitolarun.blogspot.comJagody, jagody, JAGODYYYY!!! Uwielbiam, ubóstwiam je wprost. Są najlepsze na świecie, dlaczego sezon na nie trwa tak krótko? Spora partia już jest zamrożona, a pozostałych powstał cudowny, pyszny sernik. Cudo! Absolutny must have każdego sezonu jagodowego. Składniki: SPÓD: 150g herbatników kakaowych 50g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego(...)krótko wymieszać za pomocą miksera pracującego na najniższych obrotach. Dodać mus z jagód, wymieszać łyżką (może być niedokładnie, wtedy powstanie "marmurek". Wylać na spód, piec w 140'C 70 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić minimum 12h w lodówce. Polać polewą przygotowaną z wymieszanej śmietany z cukrem, posypać jagodami
Cakes By Kejtoknem. Mój samochodzik po pierwszym jego przeglądzie jest w idealnym stanie, mój mężczyzna dostał pracę, jedynie moja mamusia się rozchorowała. Życzcie jej zdrówka! Na dziś, proponuję Wam mój ulubiony sernik - twarogowiec. Jego delikatność i wyrazisty posmak cytrynowy sprawia, że kubki smakowe dostają szału i krzyczą: "chcemy jeszcze!". Również przewaga twarogu w składzie wpływa bardzo korzystnie na odczucia i walory(...)przy czym jajka wrzucamy pojedynczo ciągle miksując. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem
Be Fit Be StrongUwierzcie lub nie, ale kiedyś nie przepadałam za sernikami...istniała dla mnie tylko szarlotka. Te czasy jednak nieodwracalnie odeszły w niepamięć :) Serniki uwielbiam, a te mini jego wersje bardzo lubię. Z pewnością to nie będzie jedyny mój na ich temat wpis. Dzisiaj propozycja delikatna, bez owoców i słodkich dodatków. Skupmy się na kokosie :) Składniki: 350 g twarogu (użyłam(...)przygotowane spody umieścić w papilotkach (ja wkładam papilotki do silikonowej foremki), nakładając dużą łyżką po ok 1,5 łyżki. Należy je delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni piekarnika. Ser, cukier waniliowy, cukier, białko oraz mąkę zmiksować dokładnie. Dodać kokos i powtórzyć czynność. W tym momencie nałożyć serową masę na podpieczone spody
ChilliJemyPyszny serniczek na kakaowym biszkopcie z truskawkami i galaretkę do kawusi. Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy(...)kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować
Kuchnia Danusimnie jakoś naszło, żeby zrobić coś z ciasta z francuskiego. Kilka dni temu kupiłam ser waniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki twarogu:) Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 łyżki sera waniliowego z wiaderka 3 łyżeczki cukru Posypujemy deskę (blat(...)pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy Układamy ruloniki w wieniec Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy wieniec ok. 45 minut Po upieczeniu wyciągamy wieniec z piecyka, wyjmujemy spód tortownicy i "przenosimy" wieniec np. na duży talerz, paterę czy tak, jak ja, na deskę Posypujemy cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczęsto. Lubię wracać do tych dni i delektować się tym co pozostało z tamtych chwil .. smakiem ... :) Sam serniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki(...)zalewamy masą serową, odstawiamy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki. Na masie serowej układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyła rogalików typu 7days a ja wykorzystałam chałkę. Za każdym razem możemy stworzyć inny smak tego deseru, w zależności od użytego dżemu. Dla mnie ten pudding smakuje trochę jak sernik. Z jednej chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest z lodami. Składniki: ok. 50 g masła duża chałka średni(...)naczyniu żaroodpornym. Do osobnej miski wlewamy kremówkę i mleko, wbijamy jajko i żółtka oraz 2 łyżki cukru. Całość roztrzepujemy i zalewamy chałkę, a następnie zostawiamy na około 10 minut aby chałka nasiąkła. Na koniec wierzch posypujemy łyżką imbiru oraz 2 łyżkami brązowego cukru, w ten sposób po zapieczeniu powstanie fajny kolor i taka delikatna skorupka. Pudding pieczemy 45 minut
upichcicSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę(...)cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Gotujemy całość około 15 minut ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę
Walijskie Pichcenieciasto smakuję jak sernik, polecam bo jest naprawdę rewelacyjne. Styropian Składniki: żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki śmietana 18 % 3 po 400 ml kubki budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia 1 łyżeczka wiórki kokosowe 100 g białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Przygotowanie: Z podanych(...)proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany, cały czas ubijając robotem. Masę wylać na kruszonkę, posypać wierzch resztą kruszonki. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia DanusiNajlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez
Kuchnia ŁukaszaZamiast tradycyjnego sernika tym razem postanowiłam zrobić jego małe przekąskowe wersje o smaku bananowym :) Składniki: na spód - 1 opakowanie herbatników (200 g) - 100 g masła masa serowa - 1 kg zmielonego sera białego - 5 jajek - 1 szklanka cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 1 kostka masła - 5 bananów Przygotowanie: Herbatniki drobno kruszymy i zalewamy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę łączymy i wylepiamy(...)Całość dobrze ucieramy a na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i już delikatnie całość mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowane spody herbatnikowe. Pieczemy około 20 minut
Zainspirowana w kuchniSkładniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Ser: 1 kg
O kuchni z uczuciemPrzepyszny. Przepis stary, z zeszytu mojej babci. Dodatek smalcu może intryguje, ale ciasto smakuje wybornie. Polecam wypróbować! Składniki: ciasto: 4 szkl mąki 100 g smalcu 100
Z Majeczką w kuchniCiasto drożdżowe jest faworytem w mojej kuchni, ale tak nie było od samego początku. Najpierw moje ciasto nie rosło, następnie było bardzo kruche, no i
Kuchnia Łukasza