robocie kuchennym, ale bez niego też można, po prostu szybko zagnieć i podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i do lodówy lub zamrażary na dwie godziny. Sernik : WSZYSTKO W TEMP. POKOJOWEJ - 2 kilo tłustego twarogu mielonego min. 2 razy - 10 jaj - 375 g masła - 2 szklanki cukru pudru - 2 cukry wanilinowe - 40 g budyniu śmietankowego Włącz piekarnik(...)papierem do pieczenia. Zetrzyj przygotowaną wcześniej jedną cześć ciasta na dno blachy, wyłóż na nią masę serową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez min.65 - 70 minut w 170°C. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkizimno, a dziś zrobiłam sernik na zimno na biszkopcie. Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce - 0,5 kg żelatyna(...)ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.25 minut w 175 stop, ostudzić. Masa serowa : Do miski wyłożyć ser, dodać jogurt i cukier, blenderem zmiksować. Porzeczki oszypułkować, opłukać, dodać do sera, zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gotowanej wodzie, lekko przestudzić
Kuchnia Danusibudyniem waniliowym czy ciasto a'la sernik na zimno. Więc zdecydowałam się połączyć oba skladniki i tak oto powstała - moim skromnym zdaniem - bardzo udana masa w smaku przypominająca sernik, ale nieco delikatniejsza i kremowa :) Już teraz wiem, że w przyszłości jeszcze niejednokrotnie ją wykorzystam :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki(...)lśniącą bezę. Następnie (również partiami) wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy papier, kładziemy na talerz i ponownie zakładamy tortownicę. Masa: Z 500 ml mleka, 2 łyżek cukru
My simple kitchendodatek sera. Jednak mojej mamie i mężusiowi bardzo smakuje więc może znajdzie więcej zwolenników. składniki: 350 g mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 250 g sera jak na sernik może być mielony lub też z wiaderka 2 jajka 200 g margaryny lub masła 100 g cukru pudru 2 garście rodzynek kilka kropel aromatu rumowego 5 kopiastych łyżek śmietany(...)aromat rumowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka
Monia miesza i gotujewyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego (zmielić(...)wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. 3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości, stopniowo dodawać zmielony 3-krotnie ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać olejek i budyń
Kuchnia domowa Animożna jeść jeszcze na ciepło - mniam! Do przygotowania użyłam domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczy . Przepis na sernik znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki na klasyczny sernik: 1 kg twarogu z wiaderka 200 g masła 150 g cukru 4 duże jajka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy(...)połączenia składników. Dodajemy bakalie i mieszamy. 2. Formę do pieczenia 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używacie silikonowej formy, wtedy pomijamy). Wlewamy serową masę. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach. Smacznego
My Culinary Artznalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu(...)masła dodatkowo: 1 jajko 15 g sezamu Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAdresowany do miłośników bardzo czekol adowych, wytrawnych wypieków. Sernik na pewno zaspokoi apetyt na czekoladę nawet najbardziej wymagających czekoholików J Dla mnie idealne połączenie: czekolada plus wiśnie… SERNIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ Składniki: Masa sernikowa: · 500 g twarogu sernikowego(...)cukrami. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie kamyczki (można użyć również grochu czy fasoli
Mania GotowaniaJeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha(...)seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam
mojewypiekiinietylkowypieków. Dziś ciasto o kruchym spodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami. Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami: sernik na zimno drożdżówka bułeczki ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 200 g masła(...)użyłam kwadratową o wym. 25/25 cm) wysmarować masłem. Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki,ponakłuwać widelcem,wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiec na złoty kolor ( ok. 20 minut). Wyjąć i przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Piana musi być sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mączkę ziemniaczaną. Porzeczki wymieszać z cukrem i mączką
Kolorowa kuchnia Elkiinnym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego wnętrze przypomina namaszczenie zebry. Różowy kolor ciasta jest truskawkowy, a biały to klasyczny sernik na zimno. Składniki: SPÓD CIASTA 1/4 kostki Palma firmy Bielmar 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA(...)solą. Na sam koniec wlać rozpuszczoną Palmę firmy Bielmar. Ciasto przelewamy do tortownnicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej
Kuchnia w oparachdodatkami. Czasami kupuję większą ilość dyni i robię z niej duży słoik musu i wtedy wymyślam co z niego zrobię. Tak było i tym razem. Z części puree upiekłam sernik, natomiast z pozostałej ugotowałam zupę krem, którą zjedliśmy z wielkim apetytem. Za oknem deszcz i zimno a na stole miseczka gorącej rozgrzewającej zupy... Składniki: 300 g puree(...)kawałka otrzymałam 2 pełne łyżki startego imbiru. Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam posiekaną cebulę i imbir. Wymieszałam i dołożyłam puree z dyni. Smażyłam na średnim ogniu około 5 minut. Bulion zagotowałam i przełożyłam do niego zawartość patelni. Gotowałam jeszcze około 7-10 minut. Przyprawiłam solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wlałam śmietanę. Zmiksowałam blenderem. Zrobiłam grzanki. Kromki
Kuchnia u Krysibędę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu, czyli lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 6 jajek 100 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez 1 h i 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia. Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijestem wtedy chyba bardziej kreatywna. Wymyślam, próbuję i jem takie ilości słodkiego, że no właśnie.... muszę później poćwiczyć. Tym razem zaczęłam od najzwyklejszego biszkopta. A, że lubię serniki no to poszło dalej i powstał całkiem dobry torcik. Powstał wczoraj, a dzisiaj już prawie go nie ma. I co znowu trzeba poćwiczyć. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka(...)ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na wolnych obrotach miksera dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy. Piec w temp. 170°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić. Twaróg, masło, jajka i cukier podgrzewać w rondelku. Gdy wszystkie składniki się połączą zagotować. Masę rozdzielić do dwóch rondelków
Pysznie & PięknieIdealne połączenie najbardziej lubianych ciast : szarlotki i sernika. Pycha! Składniki na ciasto: 20 dag mąki tortowej 14 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 4 łyżeczki rumu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 dag jabłek Składniki na masę serową: 25 dag tłustego białego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto. Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około 20 minut na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie wyłożyć jabłka, a na nie masę serową, którą smarujemy rozmąconym jajkiem ze z łyżką śmietany. Włożyć torcik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Tradycyjna Kuchnia