pisałam, więc nie będę się powtarzać. Nie ulega wątpliwości, że serniki należą do jednych z najpopularniejszych ciast. Okres przedświąteczny, to dobra pora na nową, autorską odsłonę tego ciasta. Sernik gotowany z mini rollsami. Składniki na ciasto półkruche: forma 24 x 24 cm - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka(...)mnie o wym. 24 cm x 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta. Obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg miksujemy w blenderze z jajkami i żółtkami na gładką masę (najlepiej zrobić
mojewypiekiinietylkoSzczególnie jeśli mamy do czynienia z sernikiem 😊 Intrygująca forma, sprawia, że ciasto może wydać się nieco skomplikowane…w gruncie rzeczy jednak wcale takie nie jest. „Ale Bomba" to sernik ukryty w czekoladowej półkuli. Lekko cytrynowy, pełen rodzynek- Bomba! Przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, a komunijne Mamy zapraszam do zaserwowania takiej czekoladowej bomby na przyjęciu komunijnym Waszych Małych Pociech- dzięki(...)żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy równe blaty. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Domowe ciastaotartej skórki z cytryny Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 100g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 85g syropu klonowego 220g twarogu śmietankowego (może być gotowy ser na sernik) cynamon do posypania Ciasto: 1. Rodzynki przełożyć do rondelka i zalać 200ml wody. Postawić na małym ogniu i gotować, aż rodzynki wchłoną wodę ( patrz FILM ), od czasu do czasu(...)drugiej miski przełożyć 2 całe jajka, dwa żółtka, dodać oliwę, cukier, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ucierać mikserem z mieszadłem łopatkowym ( patrz FILM ) przez około 7-8 minut, aż masa zgęstnieje i pojaśnieje ( patrz FILM ), ucierać na średnich obrotach. 6. Do jajecznej masy dodać przygotowane jabłka, rodzynki, 75ml wody i wymieszać szpatułką. Dodać mąkę i wymieszać znów szpatułką (powstanie
Mała Cukierenkapłaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 puszka masy makowej Helio około 1/2 słoiczka wiśni z kardamonem do nabycia w Delphini cukier puder do oprószenia ciasta *ja piekę na nim wszystkie serniki Przygotowanie: W jednej misce ubijamy białka. W drugiej miksujemy żółtka z miękkim masłem i cukrem. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser ciągle miksując (gdzieś pomiędzy dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)lekko kwaskowatą nutę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (na środkowym poziomie, grzanie dół). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika – około 45-50 minut (ciasto powinno zacząć „odchodzić” ładnie od formy). Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto przestygnie oprószamy go cukrem
Słodkie okruszkiSkładniki: 1op herbatników maślanych 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g
Luźna Kuchniabreton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym! Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE(...)dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni 45 minut. Znacie to ciasto
Zofianaprzedstawiam Wam lekki sernik na zimno z galaretką malinową i malinami :) Masa przygotowana jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie znajdziecie tutaj problematycznej żelatyny i tłustej śmietany. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce :) Tylko taki kawałeczek udało mi się uratować :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy(...)galaretka cytrynowa, rozpuszczona w połowie wody podanej na opakowaniu Ser rozdrobnić. Wymieszać z przestudzonym, rozpuszczonym masłem i cukrem. Miksować na wysokich obrotach np. ręcznym blenderem przez ok. 6 minut do otrzymania puszystej masy. Pod koniec blendowania wlać tężejącą, zimną galaretkę cytrynową i dokończyć miksowanie. Masę wylać na zimny spód. Odstawić do całkowitego stężenia masy. Warstwa malinowa: 100 g cukru
Chocolate Muffin BlogPomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki(...)następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia
W kuchennym oknie Ewyhalloweenowy wzór);) Czekoladowe muffiny z serowym wnętrzem komponują się idealnie. Muffinka jest bardzo aromatyczna, mocno czekoladowa i wręcz rozpływająca się w ustach;) Coś idealnego dla miłośników czekolady i serników, takie dwa w jednym;) Myślę, że takie muffinki przypadną do gustu nie tylko dorosłym ale również dzieciakom, z tym, że w wersji dla nich kawę zamieniłabym na mleko. Serdecznie(...)dzielimy na pół i barwimy na dowolny kolor (u mnie pomarańczowy i zielony). Do każdej foremki na muffiny wkładamy po łyżeczce masy. Tak przygotowane serniczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie mini serniczki należy wystudzić w temperaturze pokojowej i wstawić je minimum na godzinę do zamrażalnika. Serniczki trzymamy w zamrażalce, aż do momentu
Krakowskie smaki AniSernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie! Składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek pomarańcza laska wanilii(...)rozcinamy i wyskrobujemy ziarenka, które z powrotem dodajemy do garnka. Lekko przestudzoną masę blendujemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy z jednej pomarańczy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10 minut, by zmiękły. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka sojowego - masa nie może być zbyt sucha. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem, wierzch wyrównujemy
sama złodyczSernik na zimno z musem truskawkowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka duże - 4 szt mąka - 4 łyżki cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy sól szczypta MASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier(...)cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 27 cm, wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. Biszkopt wyjąć , ostudzić. MASA SEROWA Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować. Następnie dodawać
Kuchnia Danusijajko łyżka majonezu (25 g) łyżeczka soli ¾ łyżeczki pieprzu Opcjonalnie ser żółty na wierzch* * wersja z dodatkiem laktozy Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 40 minut Ilość : 2 foremki na 600 ml (około 21 x 9 cm) lub naczynie o średnicy 15 cm Przygotowanie Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy(...)wierzch, lub sera pokrojonego w paski i ułożyć go na wierzchu w formie plecionki. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie cały piekarnik, termoobieg) przez 40 minut . Po upieczeniu pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów! Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki
WegePrzepisjajka ⅔ szklanki mąki pszennej (93 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Czas przygotowania: 35 minut Czas pieczenia: 10 minut Ilość : 4 gofry Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy sól i odstawiamy na sitku do odsączenia na około 30 minut . Po upływie czasu cukinię dobrze odciskamy, najlepiej ręcznie. Następnie do miski dodajemy jajka , roztrzepujemy je, dodajemy cukinię i mieszamy. Później(...)dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia , dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 porcje , nakładamy je do nagrzanej gofrownicy i pieczemy do zarumienienia ( około 5 minut ). Gofry z cukinii najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem gęstego jogurtu. Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów! Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety
WegePrzepisminut, by częściowo się rozgotowały. Wrzącą masę jagodową miksujemy blenderem na gładko i do jeszcze gorącej wkładamy napęczniałą żelatynę - mieszamy, by zupełnie rozpuściła się w masie. Chłodzimy do temperatury pokojowej. W misce ubijamy śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone na sztywny krem. Dodajemy twaróg, cukier puder i ponownie miksujemy 2 - 3 minuty(...)galaretkę wylewamy na wierzch serniczka, lub tak jak ja - czekamy by zastygła w naczyniu, po czym kroimy w drobną kosteczkę, którą wykładamy na powierzchnię ciasta. Gotowy sernik wkładamy do lodówki, by stężał, najlepiej na całą noc. Po krojeniu kolejnych porcji, każdorazowo wkładamy ciasto do lodówki. W aktualnych temperaturach nie nadaje się na ozdobę ogrodowego
Kronika Piekarnika