BATATOWY SERNIK NA RAZ /1 porcja/ 200 g twarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 35 g waniliowego proszku budyniowego duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego 2 drobno pokruszone ciasteczka migdałowe bez dodatku cukru łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 4 kostki tagatozy łyżka musu truskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem(...)koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym podobnie jak moją ulubioną stewię Natusweet w kryształkach. :) Jeśli jeszcze
Poranek na słodkoOstatnio mamy straszną ochotę na coś słodkiego do kawy , wpadłam na pomył aby przygotować lekki smaczny sernik na zimno , za oknem jest strasznie gorąco , więc takie zimnie rozwiązanie jest jak najbardziej wskazane , smakuje bardzo fajnie , choć jest to light , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( Tortownica 32 cm ) 4 kubki serka homogenizowanego ( light ) (naturalny) 1 paczka biszkoptów(...)rozpuszczoną żelatynę do wystudzenia . Kiedy żelatyna nam stygnie , do miski wkładamy nasze serki , zapach śmietankowy , i ksylitol zmielony w młynku do kawy , wszystko bardzo dokładnie mieszamy około 5 minut , na końcu dodaję zmielone migdały i łączymy z serkiem . Do tortownicy wykładam biszkopty i wylewam naszą masę serową,kiedy nasza masa jest już w tortownicy , dwa razy uderzam porządnie
Mój Smaksumie mogłam dać barwniki dla zaostrzenia tychże kolorów, ale nie chciałam..Myślę, że nada się do akcji Zielono mi ?.. biszkopty [ u mnie herbatniki] 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 100 g masła 3/4 szkl.cukru cukier waniliowy 1 kisiel jabłkowy [40g] 1 kisiel truskawkowy [40 g] Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie(...)papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciastka.Na środek blaszki wykładać na przemian po 2 łyżki każdej masy serowej . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut
Moje domowe kucharzenieciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie "śnieżki" 150 ml mleka skórka z pomarańczy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3 żółtka Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne(...)rozwałkować na dnie blaszki. Wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego do 200*C (dolna grzałka)na najniższą półkę. Piec około 15 minut. Następnie piekarnik przestawić na grzałkę góra-dół, temperaturę zmniejszyć do 170*C i piec jeszcze około pół godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto kakaowo-waniliowe, które smakuje jak sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Polecam, jest bardzo dobre. Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g margaryny lub masła 100 g cukru duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia Masa sernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka(...)folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez 15 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Resztę składników miksujemy krótko ze sobą
e-PrzepisyKulinarneNiechęć do ser u moich pociech zmusza mnie do wymyślania smakołyków, które zachęcą je do pałaszowania nielubianych rzeczy. Zamieniłam więc sernik na małe tartaletki na kruchym cieście i zamierzony efekt został podstępem osiągnięty:) A dla dorosłych uczestników deserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik . Składniki: CIASTO: 25 dkg mąki 14 dkg masła 5 dkg cukru 1 jajko szczypta(...)sztuki nieduże:) Przygotowanie: Ciasto: Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę, aż składniki się połączą. Dodaję jajko i szczyptę soli ponownie miksuję około minuty aby składniki utworzyły gładka masę. Następnie dodaję mąkę i miksuje do połączenia składników - nie można miksować zbyt długo ponieważ ciasto będzie twarde. Jeżeli cisto jest zbyt suche można dodać łyżkę
Magiczna kuchnia Dariiszczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię. Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki : Ciast o 1,5 szkl. mąki 120 g margaryny(...)cukier waniliowy Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Masło rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem. Dodaj twaróg , wymieszaj
Słodkości i nie tylkozapraszam Was do zobaczenia domowych donutów z kolorową posypką, uroczych donutów w wersji mini lub pysznych czekoladowych pączków oponek z Oreo . Składniki: 250 g drobno mielonego twarogu, sera na sernik z wiaderka lub serka homogenizowanego (ja dałam twaróg) 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego + ok. pół litra oleju do smażenia(...)konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy oponki – ja użyłam okrągłej foremki i tylki. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju po klika minut z każdej strony aż się zarumienią. Przewracamy na drugą stronę za pomocą długiego drewnianego patyczka do szaszłyków. Ja smażyłam pączki nie w garnu, ale na dużej głębokiej patelni. Usmażone pączki
CiastkozercyMasa makowa: 1 duża puszka gotowej masy makowej 850g 4 żółtka 5 białek skórka otarta z 1/2 cytryny 2-3 krople aromatu migdałowego Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 180g cukru 4 jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 45g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wierzch: 80g mlecznej czekolady złote gwiazdki cukrowe Spód(...)Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce
Mała Cukierenkaciotola montate le uova con lo zucchero, aggiungete la farina, mescolate bene il tutto. Per ultimo unite il cioccolato sciolto con il burro. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Sernik Ricottę i serek Philadelphia miksujemy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po jednym jajku. Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. **** Cheesecake(...)pieczenia. Na wierzch czekoladowego ciastka nakładamy serową masę. Za pomocą łyżki wmieszamy ciasto do środka, tworząc efekt marmuru. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. **** Torta Versate l'impasto al cioccolato nella tortiera (diametro 20 cm) foderata con carta da forno. Versate con un cucchiaio la crema di formaggio, smuovendola
La grande e la piccola cuocamój ulubiony przepis na sernik. Pyszny, delikatny taki jak najbardziej lubię. Do tego jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. A tu zapraszam na Sernik królewski Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 450 ml mleka(...)lodówki. Po tym czasie większy kawałek rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i podpiec przez 15 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkami. Wsypać budyń, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mleko, a na sam koniec wlać olej. Na podpieczony spód wlać masę, wyrównać
magiczna kuchnia Kasipostanowiłam wypróbować przepis. Budyń do sernika można ugotować dzień wcześniej tylko pamiętajcie, aby przykryć naczynie folią spożywczą, ponieważ nie poobsycha i nie będzie problemu z grudkami ucierając masę serową. Sernik jest prosty w przygotowaniu i na pewno każdemu się uda. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto : 200 g masła 400 g mąki 100 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody(...)śmietankowy (proszek) Dodatkowo: 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu) Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na około 60 minut. W tym czasie jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, a następnie po łyżce ugotowanego zimnego budyniu. Na samym końcu dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Dno blachy
talerz przyjemnościPonoć ten sernik był swego czasu dość popularny. A że lubię odkurzyć stare przepisy, to i wypróbowałam tego wypieku. Gotowany budyń to dodatek do masy serowej. Sprawia, że sernik jest kremowy i wilgotny. Bardzo polecam! Oczywiście wiśnie można zamienić na inne owoce. Składniki: Ciasto kakaowe: 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 3-4 łyżki śmietany(...)ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce. 2. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego i wystudzonego wcześniej budyniu. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę
Kuchnia domowa AniZapraszam na przepyszny sernik gotowany z domową galaretką z ciemnych winogron oraz czapą śmietanową. Niebo w gębie! Choć nieco pracochłonny to jednak dość prosty w przygotowaniu. Polecam Składniki: ciasto: 250 g herbatników 500 g twarogu w kostce 2 jajka 3/4 szkl cukru 150 g masła 3 op. budyniu waniliowego 3/4 szkl mleka 330 ml śmietanki 30% 1 op. bitej(...)szkl cukru 3 łyżki wody 2 płaskie łyżki żelatyny blaszka 24x24cm Przygotowanie: Galaretka: winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy na gaz. Dodajemy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut a następnie przecieramy owoce przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy). Ponownie przelewamy sok do garnka, dodajemy żelatynę
słodkie i nie tylko historie kulinarnepiwonie. Dla mnie niech te chwile trwają wiecznie. Jak maj to i rabarbar,który dumnie sterczy na grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już był, kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka(...)cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia. Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić
Kolorowa kuchnia Elki