sernik w 15 minut - 7159 przepisów (strona:269/478)

CZEKOLADOWE TRIO 172

Sernik na zimno, z trzema rodzajami czekolady, smaczny oraz prosty w przygotowaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt tabliczka gorzkiej czekolady tabliczka białej czekolady tabliczka czekolady o smaku toffi 600 g twarogu 400 g słodkiej śmietany 36% 3 łyżki  żelatyny ½ szklanki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Twaróg zmiksować   z cukrem pudrem Żelatynę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić(...)dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Do każdej masy serowo-czekoladowej dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać. Na biszkopt wylać, masę z gorzką czekoladą, wstawić do lodówki na 10 minut, następnie wylać na nią masę z białą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki aby stężała, na wierzchu wylać masę z czekoladą toffi. Gotowe ciasto wstawić na koło 2 godziny do lodówki

RAROSSA
SERNIK KAJMAKOWO BAKALIOWY 508

najważniejsze przepis który zawsze się udaje, sernik jest puszysty i nigdy nie opada. Do tego pyszny, przyjemnie słodki, z bakaliami na wierzchu. Składniki: 1 kg Twarożku sernikowego Hanusia Mlekovita  6 jajek  1,5 szklanki cukru  1 opakowanie cukru waniliowego  1 kostka Dobrej Gospodyni Mlekovita 1 budyń waniliowy  2 łyżki mąki  1 łyżka mąki(...)sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy  papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy  upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze  kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta.   Zapraszam na stronę Mlekovity

Z Majeczką w kuchni
Szachownica inaczej 675

Szachownica inaczej  Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto o nazwie szachownica . Na pewno słyszeliście już o takiej nazwie i znacie sernik szachownicę :)  Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :)  Składniki na biszkopt : 1 szkl mąki tortowej  1 szkl(...)Jajka ubić  z cukrem i cukrem wanilinowym . Dodać mąkę z proszkiem i kakao . Wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem tylko spód . Przelać ciasto . Piec w temp 180 st . około 30 minut do suchego patyczka . Wykonanie masy ; Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym . Do żelatyny dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać . Przelać do reszty śmietany

Sama słodycz i szczypta chili
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 303

ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru) - 0,5 szkl. zmielonego ksylitolu(lub pudru) - 125g masła Masło utrzeć z ksylitolem lub cukrem, dodać(...)cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół).  Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Serniczki w słoiczkach 107

dobrej jakości sera na sernik 250 g mascarpone 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać trochę więcej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g żelatyny + około 50 ml wody około 1/4 szklanki mleka glazura mirror o smaku truskawkowym Ascanio Lauretta Z podanych składników można też przygotować sernik w małej tortownicy 20-22 cm. Przygotowanie(...)podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masę wykładamy do słoiczków. Wkładamy na kilka minut do lodówki. Po tym czasie na chwilę wyciągamy nasz deser, dekorujemy wierzch glazurą i wkładamy całość znów do lodówki (na minimum 3 godziny) do całkowitego stężenia masy. Ja zostawiam serniczki

Słodkie okruszki
Serniczek na zimno z truskawkową galaretką chia 179

lodówce tym bardziej zyskuje na smaku.  Serniczek robiłam w bardzo małej okrągłej formie, na spód której wyłożyłam papier do pieczenia. Radzę jednak wyłożyć ją folią spożywczą, wtedy sernik łatwiej będzie wyciągnąć - ja miałam z tym problemy i spód troszkę mi się przykleił do papieru ;) Składniki (forma o średnicy 20 cm): Spód:  60 g płatków owsianych(...)czubate łyżki (lub więcej) erytrytolu 3 łyżki nasion chia 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody Wykonanie: Spód:  Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, odsączone daktyle oraz erytrytol zblendować do uzyskania jednolitej, drobnej struktury. Do zmielonych składników dodać roztopiony olej kokosowy. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej masy o konsystencji

Healthy food explorer
Sernikobrownie (Cheesecake Brownie) 404

ciasta w jednym, czyli połączenie sernika i czekoladowego brownie to efektowne ciacho, które  zachwyca swoimi smakami. Do serowej warstwy użyłam pysznego włoskiego sera ricotta, ale śmiało możecie zamiast niego użyć nasz tradycyjny twaróg. Zapewniam, że będzie równie apetycznie.  Składniki na formę 20x20 cm: na brownie: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szkl. cukru 2 jaja(...)stopni C. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić na 2 minuty.  Do tak powstałej masy wbić jajka i ponownie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Połączyć wszystkie składniki i przelać do formy, odkładając kilka łyżek masy na później. Wyrównać. Wszystkie składniki

wyzwania kuchenne
Kandyzowane plasterki cytrusów 145

Kandyzowane plasterki cytrusowe są idealnym dodatkiem do praktycznie każdego ciasta,:mazurków, serników, babek, brownie itd. Nie dość, że pięknie wyglądają, są tym samym zdrową dekoracją to dodają ciastu przepysznego aromatu. Przechowywane w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym słoiku mogą stać kilka miesięcy. Trzeba się z nimi obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami ( tu znajdziecie przepis ), ale naprawdę warto poświęcić(...)plasterki. W głębokiej dużej patelni lub garnku podgrzej wodę rozpuszczając w niej całkowicie cukier. Delikatnie umieść w powstałym syropie plasterki owoców i gotuj na małym ogniu, około 20 minut, przekładając od czasu do czasu plasterki, tak aby każdy miał okazję popływać w syropie.       Jeszcze gorące przełóż do pojemnika i zalej resztą syropu. Smacznego! Artykuł Kandyzowane plasterki cytrusów

greenscarf
Pascha 135

moim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowanie do kajmaku). Jednak gdy jeszcze przed wieloma laty przeczytałem o tym deserze przyrządzanym z twarogu ucieranego z masłem i żółtkami, pomyślałem, że nie może istnieć lepszy sposób na słodką celebrację Świąt(...)sposoby: z gotowego twarogu lub z samodzielnie przygotowanego z kwaśnego mleka oraz jajek. Ze względu na szybkość przygotowania zwykle decyduję się na ten pierwszy, bo ukręcenie paschy zajmuje 10 minut i w czasie świątecznej gorączki sprawę deseru mamy w sumie załatwioną. Wystarczy tylko cierpliwie poczekać przez noc, aby pascha stężała i odsączył się z niej nadmiar wody. * SKŁADNIKI na paschę

Food Square
Ciasto z borówkami 205

końcówkę lata  i niedzielny deser polecam lekkie ciasto z borówkami. To połączenie ciasta biszkoptowego z sernikiem na zimno jest po prostu pyszne. CIASTO Z BORÓWKAMI Składniki: (tortownica 24cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowo-owocowa: 330 ml śmietany 30% galaretka(...)sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy olej, przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką . Przelewamy do formy  i pieczemy 20-25 minut. Biszkopt studzimy masa śmietankowo-owocowa: Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy ją do ubitej śmietany. Do masy

Bon appetit mon amie
Babka marchewkowa z rodzynkami 169

sprawdzonych przepisach, nie wykluczam jednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników ( TUTAJ ) pasztetów ( TUTAJ ) sosu wielkanocnego ( TUTAJ ) i kilku drożdżowych wypieków ( TUTAJ ) . Ostatnio do grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki ( TUTAJ ) . Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu(...)sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut 2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do babki (ja użyłam o śr 25 cm z kominem) bardzo dokładnie smarujemy

Słodki Kompromis
Sernik waniliowo – czekoladowy „Zebra” 164

popołudnia naszła mnie ochota na sernik. Nie chciałam jednak przeznaczać na ten kaprys cukierniczy kilku godzin cennego czasu. Sięgnęłam więc po przepis mojej mamy na „Zebrę”. Do przygotowania sernika potrzebujemy: – 500 g twarogu sernikowego – 100 g dobrej gorzkiej czekolady (stopionej w kąpieli wodnej) – 1/3 szklanki kwaśnej śmietany – 3 jajka – 3 łyżki masła(...)nich dodajcie stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec wlewajcie do formy na przemian jasne i ciemne ciasto, które należy włożyć do rozgrzanego piekarnika na 50 – 60 minut i piec w temperaturze 190 stopniu. Dajcie znać, czy pomysł na szybką „Zebrę” się sprawdza. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Mrożona bita śmietana z pestkami i olejem z pestek dyni 192

możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi, bądź z sernikiem. Warto polewać nim różne desery lub w wersji wytrawnej - dodawać do zup i sałatek. Wracając do poniższego przepisu... Tak przygotowana śmietana jest obłędnie pyszna! Wypróbujcie przepis i przekonajcie się(...)wsypać cukier z wanilią. Całość przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Chłodzić do momentu, aż uznamy, że śmietanka - według nas jest już gotowa. Może to potrwać 30 minut lub kilka godzin. (Jeśli kremówka dość mocno zamarzła - przed spożyciem należy ją przetrzymać z 10 minut w temperaturze pokojowej. Jeżeli chcemy otrzymać deser lodowy - przed chłodzeniem do ubitej śmietanki warto

Di gotuje
Sernik buraczany z kozim serem - Thermomix TM5 206

SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego na sernik 150 g twarogu koziego 150 g sera koziego w plastrach 3 ugotowane buraki (około 600-700 g) 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka suszonej bazylii garść listków świeżej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Wcześniej ugotuj buraki lub kup już ugotowane (ta opcja jest dla tych, których(...)naczyniu miksującym thermomixa (lub zwyczajnego miksera). Miksuj do uzyskania gładkiej masy na najwyższych obrotach 15 s/ obr.10. Następnie dodaj pozostałe składniki i powtórz czynność przedłużając czas miksowania do 2 minut. 2 min/obr. 10.  Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 1 godzinę. U mnie najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia termoobieg z grzaniem góry

ClauditteMissCooking
Styropian, czyli sernik bez sera 623

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Sernik bez sera? To cisto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Piekłam je już niejednokrotnie i za każdym razem wychodzi pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku(...)żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 części. Mniejszą część włożyć do zamrażalki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać. Piec 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć i ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem. Białka (z solą) ubić na sztywno. Wsypać cukier i zmiksować do konsystencji gładkiej bezy. Dodać proszek budyniowy. Masę połączyć (stopniowo

Di gotuje