moim zamrażalniku uchowało się jeszcze trochę truskawek, a że niebawem będą świeże postanowiłam je czym prędzej zużyć. Szukając inspiracji trafiłam na stronę smakalajzyt.pl gdzie znalazłam przepis na klasyczny sernik na zimno z truskawkami , jednak ja postanowiłam trochę bardziej pokombinować. Zobaczcie sami co wymyśliłam. Dodam tylko, że na kawałeczek tego serniczka mogą sobie pozwolić Ci co dbają o linię(...)miodu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, przekładamy do tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez ok 15 minut. Moja uwaga - spód jest praktycznie nie słodki, dlatego można dodać więcej miodu, lub 1-2 łyżki cukru. Warstwa serowo budyniowa: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 łyżka
Cynamonowe szczęścieSernik na jogurtach greckich Tak zwany sernik bez sera czyli puszyste, piankowe, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto na jogurtach greckich. Przepis jest prosty a ciasto przepyszne, polecam wypróbować! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek 250g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i NIE WYCIĄGAMY CIASTA ani nie otwieramy piekarnika przez kolejne 30 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 1 godzinę. Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne. Ciasto zawsze wychodzi, tylko należy ściśle trzymać się przepisu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemmnie około 25 kilometrów, od najbliższej plaży - 30. Od tej, na którą lubimy jeździć, mniej więcej 50. Nie są to zbyt wielkie odległości, wycieczka nie zajmuje więcej niż 45 minut. A ja morze wręcz uwielbiam! Piasek, woda, lekki wietrzyk... Oczywiście wybraliśmy się w nasze ulubione miejsce. Plaża na skraju miasteczka, gdzie nie chodzi aż tak wiele osób i można(...)wanilią. Efekt - wspaniały! Morele pachną cudownie, poza tym zachowują niezmieniony kształt - zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniczym innym. Chodzę wtedy wokół piekarnika, zaglądam przez szybkę uważając, żeby nie zakłócić przytulnego, cieplutkiego miejsca. Ciasto odwdzięcza się podwojeniem swojej objętości; rośnie delikatne i puszyste. I już tylko minuty dzielą mnie od wyjęcia go z piekarnika i ukrojenia pierwszego, jeszcze ciepłego kawałka. Do tego szklanka mleka, a najlepiej kakao, i już nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba(...)się do użycia, zmieniłam koncepcję. Chciałam mleczny smak chałki uwydatnić, nie stłumić orzechami. Przypomniałam sobie o mlecznej kruszonce, którą widziałam kiedyś na blogu Cukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtego sera 1 łyżeczka bazylii lub oregano przygotowanie Kiełbasę (lub szynkę), pieczarki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na suchej patelni umieść pokrojone składniki. Całość podsmażaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Z bochenka chleba wydrąż środek w ten sposób, aby od góry móc napełnić go farszem. Podsmażone(...)był gęsto rozmieszczony w chlebie. Gotowy chleb owiń w folię aluminiową i umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach pieczenia chleb odwiń z folii i wierzch posyp pozostałym żółtym serem. Zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut. Upieczony chleb pokrój na kromki o szerokości około 3 cm i podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym
Via Gustoczas na ciasta z owocami. W moim serniku znajdują si nasze rodzime maliny i egzotyczne mango. Delikatny jak pianka, puszysty jak chmurka i mocno owocowy z nutą kokosa... ten sernik to kwintesencja lata i wakacyjnych podróży. Składniki: SPÓD 200 g herbatników 100 g masła MASA: 250 g twarogu PRESIDENT Z MASCARPONE 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki cukru waniliowego(...)rozpuścić. Herbatniki pokruszyć. Dodać do masła i wymieszać. Przełożyć do tortownicy i ugnieść. Schłodzić pół godziny. Przygotowujemy masę serową: Żelatynę dosypać do połowy szklanki mleka kokosowego. Odstawić na kilka minut. Podgrzać i wymieszać. Pozostałe mleko kokosowe wymieszać z twarogiem PRESIDENT Z MASCARPONE cukrem waniliowym. Dolać rozpuszczoną żelatynę w mleku kokosowym. Wymieszać dokładnie. Mango pokroić w kostkę. Odłożyć 1/3 mango oraz
Kuchnia w oparachLekko kwaśny, orzeźwiający, delikatny i kremowy sernik z serków homogenizowanych z dodatkiem limonki oraz melisy. Składniki: 300 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 jajka, 100 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki budyniu waniliowego, limonka, 8 listków melisy, cukier puder do posypania Przygotowanie: Serek mieszamy wraz z jajkami, jogurtem, proszkiem budyniowym, posiekaną melisą. Limonkę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę oraz wyciskamy(...)dodajemy do masy sernikowej. Przekładamy do formy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na kolejne 20 minut. Wyjmujemy, studzimy. Wkładamy do lodówki na min.1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Lena Gotujewiększości migdałów, orzechów laskowych i włoskich), daktyli i kakao. Natomiast na wierzchu pyszne borówki prosto z krzaczka, choć oczywiście można użyć innych owoców lub zrobić jakiś miks :) Sernik zrobiłam w małej tortownicy o średnicy 20 cm, więc jeśli używamy większej to radzę podwoić składniki. Składniki: Spód: 3/4 szklanki orzechów/migdałów 2 kopiate łyżki kakao 1/2 szklanki daktyli(...)części mleka kokosowego 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny + kilka łyżek wody 1/2 szklanki ksylitolu borówki Wykonanie: Spód: Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia) i odstawić na co najmniej 15 minut, aby zmiękły. Do blendera wsypać orzechy oraz kakao i całość zmiksować na proszek. Dodać daktyle (najlepiej z niewielką ilością wody, a później w razie potrzeby ją dolewać) i zmiksować
Healthy food explorersprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania(...)Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki pianę łączymy z makiem i wiórkami, po czym masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Składniki na krem: 500 ml mleka 3,2% 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła
Poezja Smaków - blog kulinarnyusmażeniu oprószamy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe! Uwagi: Jeśli rozetki się palą, znaczy że temperatura oleju jest zbyt wysoka – jeśli są zbyt gumowe i długo się smażą (minutę lub dłużej) należy silniej rozgrzać olej. Jeśli ciasto zostaje w misce i nie przylepia się do formy, spróbujcie rozrzedzić je wodą gazowaną – należy też strząsać nadmiar oleju z formy(...)potrząsaniu, można pomóc jej widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Zobacz także: Trufle o smaku tiramisu i ślubne zdjęcia To taki przepis, który chciało się zrobić natychmiast. Zobac... Sernik kajmakowy Śnił mi się sernik. To był chyba mój pierwszy kulinarny sen.... Proste ciasto dyniowe Ciasto dyniowe z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej to... Marcinek lany Marcinek to przepyszne ciasto
Poezja smakuTak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie
Kuchnia Łukaszapyszny, kremowy serniczek z dodatkiem brzoskwiń, które nadają mu wspaniałego smaku i soczystości. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy :). Jeśli macie ochotę na małe co nieco, zapraszam! Składniki na sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami: na formę 24 cm x 28 cm KAKAOWY SPÓD: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao(...)proszkiem do pieczenia, kakao, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko, mleko, zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy około 30 minut. CIASTO NA WIERZCH: 300 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła skórka otarta z 1/2 cytryny 1 jajko około 5 łyżek mleka
Rozpustne gotowanieSernik tradycyjny to nie jest moje ulubione ciasto, ale to ciasto mogłabym jeść bez końca. Ciasto na spodzie kruche i słodkie, masa jogurtowa delikatna i baaardzo puszysta. W przygotowaniu bardzo proste ciasto i szybkie zwłaszcza jak korzysta się z robota kuchennego. Ja korzystam z robota Kitchen Assistent firmy Electorlux. Powiem Wam !!genialny!! sprzęt. Z nim praca jest dziecinnie prosta(...)szybka. Zrobienie np. ciasta na pizze najmuje niecałe 5 minut a ciasto jest idealnie wyrobione, ubicie śmietany czy białek zajmuje chwilę. Nie wyobrażam sobie pracy w kuchni bez tego robota. To jest moja prawa ręka :) Także zrobienie ciasta kruchego czy ubicie białek zajęło mi dosłownie chwilkę. Składniki: MASA JOGURTOWA jogurt naturalny typ grecki 1 kg (u mnie Mlekovita) cukier
Kuchnia Viki