stopni). Klasyczną zieloną herbatę parzymy 3 do 8 minut, w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć. 3 minuty - herbata działa pobudzająco, można ją z powodzeniem pić zamiast kawy 5 minut o dłużej - herbata działa relaksująco Parzenie "matchy", tradycyjnej japońskiej herbaty, jest nieco bardziej skomplikowane. Temperatura wody musi wynosić 70-80 stopni. Wsypujemy 1-2 łyżeczki do 300ml wody i energicznie(...)nazwie Chasen. Herbata "Matcha" po zaparzeniu ma intensywny zielony kolor. PRZEPISY "Matcha", jako że jest w formie proszku, idealnie nadaje się do przygotowania różnych deserów, np. lodów, ciasteczek, serników... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy. Lody z zielonej herbaty
My Culinary Artludzi wszechobecny smutek. Cóż, uważam, że to tylko jakiś stereotyp. Dla każdego to sprawa indywidualna. Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia(...)podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam
W kuchni Karmel-itkiDyniowo-kokosowy gotowany serniczek* z mleczkiem kokosowym, bananem i malinami *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym Nie sądziłam, że będzie to takie dobre. :) Składniki
More food, love and dreamsposypkę *jeśli lubicie mocno słodkie ciasta lub korzystacie z czekolady o zawartości kakao około 80-90% to dajcie więcej cukru pudru (100 g) Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia : 25 minut Ilość : 12 porcji (foremka o średnicy 21 cm) Przygotowanie Jedną tabliczkę czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem . Drugą siekamy na mniejsze(...)mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (u mnie górna połowa, termoobieg). Foremkę (średnica 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy ciastem i delikatnie je rozprowadzamy po całości. Pieczemy 25 minut , a następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto podczas pieczenia nieco urośnie, z kolei po upieczeniu opadnie. Posypujemy wierzch ostygniętego ciasta mąką z pestek dyni (pomogłam sobie sitkiem
WegePrzepispostaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową. Składniki: 200 g mąki(...)miski i mieszamy. Wodę zagotowujemy z masłem. Gorącą wodą z masłem zalewamy mąkę. Jeśli ciasto będziemy wyrabiać w stojącym mikserze, od razu możemy go włączyć i wyrabiać ok. 5 minut hakiem. Jeśli chcemy zagnieść je rękami, mieszamy łyżką zalaną płynem mąkę i odstawiamy do przestudzenia. Po przestygnięciu wyrabiamy ciasto aż do otrzymania jednolitej, elastycznej masy. Po wyrobieniu ciasto jest
Ciastkozercyszklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Drugą galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Odstawić aż ostygną. Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru by nie przeszkadzały w wykrawaniu porcji. I to już(...)lubicie rabarbar? Wykorzystujecie go do wypieków? Smacznego! Polecam również inne moje przepisy, z wykorzystaniem kruchego ciasta: Bezglutenowe ciasteczka deserowe Bezglutenowa szarlotka Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Sernik na bezglutenowym kruchym spodzie Artykuł Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru by nie przeszkadzały w wykrawaniu porcji. I to już(...)lubicie rabarbar? Wykorzystujecie go do wypieków? Smacznego! Polecam również inne moje przepisy, z wykorzystaniem kruchego ciasta: Bezglutenowe ciasteczka deserowe Bezglutenowa szarlotka Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Sernik na bezglutenowym kruchym spodzie Artykuł Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru Jak zrobić babeczki marchewkowe? W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier. Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników. Mąkę(...)papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia). Jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek
Ciastkozercydoczekały dnia następnego, a wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru 200 g migdałów szczypta soli 1 dojrzały banan 2 łyżeczki olejku(...)olej, cukier i olejek pomarańczowy. Posiekaj grubo migdały. Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj masę bananową i migdały. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto jest plastyczne na tyle, że możesz je wałkować, wycinać lub po prostu formować kulki i rozpłaszczać dłonią. Zrobiłam je w dwóch kształtach, tj. okrągłym, które nie dotrwały nawet
greenscarfSerniki lubię bardzo, dziś w trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i tak je uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego olej(...)wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Truskawki obrac, umyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnie, wsypać cukier i smażyć około 15 minut, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Pod koniec dodać cukier żelujący, chwilkę jeszcze smażyć i zdjąć z ognia. Rozgrzewamy patelnie z ok. 2 łyzkami oleju. Wykładamy porcje ciasta
Radość kipiąca uśmiechem.jakby serniczkowatą), która idealnie łączy się z lekko chrupiącym kokosem. Tym razem przygotowałam wersję urozmaiconą, która wśród moich znajomych okazała się wielkim hitem. Przypomina mi pyszny i niezwykły sernik na zimno. (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto na mleku: 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Masa(...)łyżeczka żelatyny Ponadto: 1-2 banany 150g truskawek wiórki kokosowe do posypania Przygotować ciasto na mleku. Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec 40 minut w 190 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni. Przygotować masę z serka. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować z serkiem
Di gotujeBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru(...)zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy) - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru
Smakuje zdrowonadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny - 0,5-3/4 szklanki cukru pudru(...)dodać sok z cytryny, cukier puder i masło. Wszystkie składniki podgrzewać na ogniu i ciągle mieszając poczekać, aż masa zacznie bulgotać. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować około 5 minut. Masę przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczka i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa w tym czasie powinna zgęstnieć. Gotowy lemon crud przechowywać do tygodnia w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi
CookYourself