już kilka dni temu. I nawet zaczynam się już bać czy nie zacznie mi się ono zaraz psuć. Tak więc szykuje się weekendowe dyniowe szaleństwo… W planie jest wegański sernik dyniowy, a także nieszczęsne knedle dyniowe ze śliwkami , które miały się doczekać realizacji już ładnych kilka dni temu… Donuty dyniowe Moje ulubione smaki jesieni to grzyby i dynia(...)donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciasto dyniowe , donuty , finger food , jogurt , pączki Porcje 6 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Donuty 2 jajka 0,75 szklanki puree z dyni 0,3 szklanki erytrytolu 0,25 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Modern Cave Girljasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na cząstki, układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wszystkie składniki polewy wymieszać i zagotować(...)post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki A może skorzystasz z innych moich przepisów? Sernik gotowany na cieście miodowym Czekoladowiec Cappucino Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką Wiśniowa pychotka
Cukiernia PychotkiDzień dobry kochani :-) Dzisiaj sernik, pyszny, puszysty z jabłkami. Mój mąż za sernikami nie przepada, ale ten posmakował mu bardzo właśnie za sprawą jabłek. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), troszkę zmieniony, bo na większą blaszkę. Polecam Wam bardzo i miłego piątku życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto kruche: 130 g masła 250 g mąki pszennej 90 g cukru(...)jajka (żółtka osobno) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka (białka idą do sera), cukier i masło. Zagnieść. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w 190 stopniach około 15 minut. Ser: 1,4 kg sera 80 g masła (temp. pokojowa) 4 jajka (białka
kruche babeczkiTruskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek(...)cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy z cukrem tak długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji i studzimy (ma być letnie). Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy szczyptę
Kulinarne przygody Gatitypomyślałam czemu by nie zrobić domowej skórki kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki(...)pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą, następnie je obieramy, można obrać obieraczką. Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte, gotujemy na małym ogniu około 17 minut. Następnie wykładamy je na durszlak i przelewamy wodą. Skórkę kroimy w paseczki lub kostkę jak wolicie. Ja pokroiłam w kostkę. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i zagotowujemy
Sama słodycz i szczypta chiliMiał być sernik. Klasyczny pieczony, mocno waniliowy. Potem, że może jednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg(...)Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc może będziecie chcieli dosłodzić. 20 g agaru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzewamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dolewamy rozpuszczony agar do masy serowej i mieszamy dokładnie. Dodajemy 400 g malin i mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do szklanek i wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Pozostałą część malin
Kucharzycaciasto :) Składniki: biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik gotowany 750 g sera twarogu 2 jajka 3 łyżki kakao 40 g masła 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego do dekoracji polewa czekoladowa, świeże(...)łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Gotowe ciasto wylej do keksówki wyłożonej papierem pergaminowy i piecz 35-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Ostudzone ciasto wyjmij z formy i zetnij ok 1 cm górę, następnie zrób to samo z bokami, a środek wytnij tak aby był
Niezły Młynekwiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać(...)trochę konfitury wiśniowej i różanej. Ciasto z powodzeniem można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka
Smakołyki Asidodatkiem startej skorki cytryny oraz rodzynkami - dzięki tej malutkiej zmianie pierożki smakują jak mini-serniczki przez co są jeszcze pyszniejsze niż te tradycyjne - szczególnie dla osób kochających serniki . Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g twarogu tłustego(...)odrobina startej skorki z cytryny ok. 60 g rodzynek Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rodzynki zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną), a po kilku minutach odcedzone drobno kroimy. Ser rozrabiamy przy użyciu widelca, dodajemy
Słodka StronaGrudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną, na czekoladowym spodzie. Lekko prosto i pysznie. Spód: 150 g. masła 100 g. czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki cukru 2 jaja 90 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i masło rozpuszczamy(...)puszystą biała masę, wlewamy ostudzoną czekoladę i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy całość dokładnie i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 minut w 180 st. C Ser: 1000 g twarogu dobrej jakości 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukr 2 łyżeczki cukru
Cynamonowe szczęścieżeby przechowywać je w lodówce. Składniki: na ciasto: 600 g mąki 250 g masła 10 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 3-4 jajka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru (można dać więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła(...)orzechów Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut. Masło, cukier, cukier waniliowy zagotować i ciągle mieszając rózgą dodawać ser a następnie jajka. Na końcu wlać mleko i wsypać skrobię i mieszając gotować jeszcze kilka minut na małym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik na zimno Lekki i delikatny sernik ,należy do tych rodzajów deserów, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie. Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę(...)kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6-8 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Żelatynę mieszamy z 250 ml gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy do trzech naczyń: w pierwszym mieszamy żelatynę z ½ części cukru i 2 łyżkami kakao. Następnie
Miód i pieprzorzechowy 7 żółtek 7 białek 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 100 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób przygotowania sernika Żółtka wymieszać z cukrem na puszystą masę, dodać ser i trochę miksować. Masło rozetrzyj z 3 łyżkami cukru waniliowego a następnie dodaj do masy serowej. Następnie mąki łączymy(...)następnie partiami dodajemy ją do masy serowej. Masę przelewamy do okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką pszenną. Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc). Wierzch ciasta smarujemy masłem orzechowym i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpozostawił w ustach tęsknotę za upalnym sierpniem... Bo znów leje. Polecam mój pyszny śliwkowy sernik, skoro mnie się udał, to Wam na pewno też się pysznie upiecze! :) Puszysty sernik śliwkowy Składniki: 500 g śliwek węgierek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rumu lub wódki 125 g herbatników 50 g roztopionego masła 500 g chudego mielonego twarożku(...)waniliowego 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki (od siebie dałam, bo mi się wydawało za rzadkie, w przepisie nie było) Skórkę kandyzowaną zalać wódką, moczyć ok. 30 minut, śliwki wydrylować, podzielić każdą na 2-3 części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy
Kuchnia Prezydentowejskładników wyszła ogromna porcja, jeśli jednak lubicie serki waniliowe nie powinno być problemu ze zjedzeniem. Kilka dni można go przechowywać w lodówce. Można na bazie takiego serka przygotować również sernik, zarówno na zimno jak i pieczony. Przepis znaleziony u Olgi Smile . Składniki: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka roślinnego (owsianego, ryżowego lub sojowego) - 1 szklanka jogurtu sojowego(...)orzechów nerkowca - 5 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy - 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii Orzechy zalać wodą i odstawić na noc, by napęczniały. Kaszę jaglaną podprażyć kilka minut w suchym garnku (do czasu aż będzie ciepła). Zalać mlekiem roślinnym i gotować pod przykryciem na malutkim palniku ok.15-20 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstawić ją na kilka
Smaczne Zdroweoczywiście:)), ciastem na zimno jest sernik:) Ja zrobiłam sernik na zwykłych okrągłych biszkoptach z dodatkiem czekolady i coca - coli. Wykorzystałam do niego twarożek - naprawdę idealny do serników, który otrzymałam od marki Wieluń do testowania. Nie kupuję nigdy gotowych twarożków we wiaderku, ale ten jest naprawdę świetny! Masa serowa: 500g twarożku kanapkowo- sernikowego (ja użyłam Wieluń(...)łyżki żelatyny, 1/2 laski wanilii, 100g okrągłych biszkoptów. Na dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć ciasno biszkopty. Do coli dodać żelatynę, wymieszać i odstawić na 10 minut. Podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem ii nasionami wanilii. Twarożek zmiksować z jogurtem naturalnym, stopniowo dodawać ubitą śmietankę. Na koniec
Z miłości do słodkościbyło :) Kochani warto upiec, na imprezie albo spotkaniu rodzinnym rozkochacie kubki smakowe Waszych gości, poważnie! Tym razem pokazałam Wam krok po kroku jak z brzydkiego sernika zrobić ładny sernik :) Zapraszam! Spód ciasteczkowy: 250 g ciastek maślanych (kupuję Bonitki w Biedronce) 70 g masła roztopionego (ja użyłam 5 łyżek rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego ) Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale(...)końcu wsypałam posiekaną czekoladę i wmieszałam ją w masę. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i piekłam przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku, a potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową, ozdobiłam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa
Blondynka Gotujejaglaną przepłucz na sicie zimną wodą, następnie obficie przelej wrzątkiem i odsącz. 2. Zagotuj mleko, przesyp do niego kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna, po czym odstaw, aby trochę ostygła. 3. Przestudzoną kaszę połącz z ksylitolem, esencją waniliową i jogurtem - porcjami wkładaj do malaksera(...)kaszy cały czas miksując. 5. Tortownicę wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej masę jaglaną, z wierzchu posyp borówkami. 6. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Kremowość sernika będzie zależała od tego, jak dokładnie zmiksujemy masę jaglaną (aby nie były wyczuwalne ziarenka kaszy). Ciasto przechowujcie w lodówce
Z notatnika dietetykajuż wieczór… Ten przepis powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie- zostało mi trochę kruchego ciasta, a że lubimy bardzo sernik w wersji piankowej- wybór padł na miniaturowe „oszukane” serniki. Aby jednak odnieść się do wyglądających zza każdego rogu Świąt- zdecydowałam się na piernikową kruszonkę, zamiast tradycyjnej. Efekt? Kruchutka babeczka z sernikowym wnętrzem i porzeczkowym nadzieniem o piernikowej nucie(...)szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru cukier waniliowy 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: 3 białka ½ szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 340 ml śmietany 18 % tłuszczu Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek
Domowe ciastaSernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150 g 2 jajka budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru pudru 4 małe śliwki węgierskie płaska łyżeczka kakao ok 80 g herbatników 50 g masła Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem. Wypełniamy(...)foremek - kokilek. (możemy odłożyć łyżkę po posypnia wierzchu na koniec.) Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Śliwki wraz z kakao blednujemy na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, serek oraz budyń. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy stopniowo białka i mieszamy łyżką. Masę
Lena Gotujewykonać z podanego przepisu i wycinać „kopnięte” kwadraty oraz w nich mniejsze i większe kółka imitując żółty ser (duże kółka upiec, to będą uszy) . Piec w 150’C kilka minut do delikatnego zarumienienia boków. SERNIKOWE MYSZKI Ser, jogurt i odżywkę zmiksować blenderem na gładko. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody, następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali i mieszać do rozpuszczenia(...)Masę wlać do tortownicy i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. W połowie czasu wymieszać 150g jogurtu z ksylitolem, tak samo jak wcześniej rozrobić żelatynę i wymieszać całość. Polać sernik tworząc białą górną warstwę. Gotowy sernik pociąć w trójkąty i każdy z nich ułożyć na ciastku. Nacinając boki umieścić uszka, z gorzkiej czekolady wykonać noski a ze skórki
Candy Pandascukru pudru płatki czekoladowe Decorada Delecta Przygotowanie: Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budyń i przyprawę do sernika, znów mieszamy. Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej(...)Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową masę serową. "Tu mamo tu... daj ciastkoo" Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty. Do miski przekładamy 125 g mascarpone, dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i 1 łyżkę cukru pudru
Słodkie okruszkiswoją kolej czekają słoiczki wypełnione letnimi smakołykami, a wśród nich znajduje się również czerwona porzeczka. Aktualnie moim jedynym problemem jest zdecydowanie, która wersja sernika smakuje lepiej... Karmelowy sernik z czerwoną porzeczką Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 180 g czekolady karmelowej(...)porzeczek i 50 g cukru) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Świeże porzeczki zasypać cukrem, odstawić, aż owoce puszczą sok. Zagotować całość, gotować na małym ogniu kilka minut, aż porzeczki zmiękną. Owoce odcedzić, przełożyć do innego naczynia, odlać 2 łyżki soku, resztę zagotować. Zimny sok wymieszać z mąką, dodać do gorącego soku; podgrzewać, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać odłożone owoce, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBył sernik herbaciany z borówkami i ciasteczkami... I właśnie tymi ostatnimi chciałabym się dzisiaj zająć. Nie byłabym bowiem sobą, gdybym jakieś po prostu kupiła. Pieczenie ciasteczek z czekoladą jest bowiem zajęciem niezwykle relaksującym - robi się je sprawnie i szybko, bez wałkowania i innych tego typu cudów, potem tylko lepimy kuleczki, i do piekarnika. Ot, cała filozofia. A ten zapach(...)całym domu czuć, że pieką się ciasteczka. Łasuchy niby to przypadkiem zaglądają do kuchni co pięć minut, żeby sprawdzić, czy pierwsza partia wyjechała już z piekarnika, czy już ostygła na tyle, że można schrupać pierwsze ciasteczko. Uwielbiam to! Przepis na te cudowności znalazłam w Kuchni Nigelli Lawson. Uwielbiam tę książkę - cudne zdjęcia i masa słodkości, od samego patrzenia na które
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSos pieczarkowy jest sosem uniwersalnym. Ten właśnie przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny! Składniki: 200 g pieczarek 100 ml śmietanki 30
Kuchnia Łukaszagryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie. Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody(...)jajkiem , klasyczną sałatkę śledziową , Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem
Kolizje Smakówrazem dodałam ubite białka i wyszedł lekki jak pianka, gdy zależy Wam na bardziej zwartej konsystencji dodajcie całe jajka. Bardzo polecam, bo schłodzony w lodówce smakuje pysznie. Waniliowy lekki sernik Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego(...)śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy
Mia Cucina Sofieta