biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej na czubku łyżki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 800 g. sera na sernik (użyłam Mój ulubiony z Wielunia) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki przezroczyste 1 i 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek Na posypkę: 3/4 szklanki wiórek(...)ubić z cukrem, dodać żółtka dalej ubijać. Wsypać obie mąki i proszek. Wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15 minut. Zostawić do wystudzenia. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe. Zostawić do przestudzenia. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do wystudzonych wiórek i wymieszać. Masa serowa: W rondelku zagotować
Agusiowe smakołykithis look wrong? Ingredients Składniki: (na 10 sztuk) Na jagodowe serniczki 280 g sera do sernika* 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 50 g jogurtu naturalny typu greckiego 3 łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem 125 g serka mascarpone(...)łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Przygotowanie Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budyń i przyprawę do sernika, znów mieszamy. Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej
Słodkie okruszkisosem to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Owoce mogą być świeże lub mrożone, przez co cały rok można się delektować ich smakiem. Serniczki: 300 g serka na serniki 1 jajko 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej łyżka miodu mąka do obtoczenia olej do smażenia Sos: 1 szkl malin 1/2 szkl jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżkami wody. Moje były mrożone więc puściły więcej wody podczas podgrzewania. Do świeżych owoców lepiej dać 2-3 łyżki wody więcej. Podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok (kilka minut) ale nie będą się całkiem rozpadać. Dosłodzić do smaku miodem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Wlać do owoców i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Odstawić. Serniczki: Serek
Smakołyki Asitwarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 1 kg sera twarogowego 7 żółtek 5 białek z jaja ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 ½ szklanki mleka 2 kisiele cytrynowe 1 aromat cytrynowy tłuszcz(...)dodając żółtka. Następnie dodać kisiele, mleko, olej, aromat, a na końcu sztywno ubitą pianę. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut
Tradycyjna KuchniaCiąg dalszy sernikowych wariacji- tym razem sernik na drożdżach. Składniki: 1 kg twarogu 30 dag cukru pudru 10 dag masła 8 jaja 10 dag kandyzowanej skórki 3 dag drożdży 25 ml mleka 1 aromat pomarańczowy tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z drożdżami roztartymi z ciepłym mlekiem, aromatem(...)bakaliami. Dodać budyń, zmielony ser oraz sztywno ubitą pianę. Wymieszać , przełożyć do przygotowanej formy, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna Kuchniazdjęć… Kiedy z roboczego aparatu próbowałam zgrać na dysk cząstkowe zdjęcia kilku potraw karta pamięci całkowicie padła zatrzymując na swoich uszkodzonych plikach zdjęcia tych faszerowanych batatów oraz przepysznego sernika cytrynowego, który niebawem pojawi się na blogu… Przy najbliższej okazji jednak uzupełnię te braki… Faszerowane bataty Składniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku(...)feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że z łatwością w nie wbijemy widelec. Po upieczeniu ziemniaki można wystudzić zanim będziemy je wydrążać łyżką. Wydrążony miąższ ziemniaków przełożyć do miski
UgotujmyTo.plBeskid Nowy Sącz na Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto(...)cukru 1/2 szklanki miodu 2 jaja 2 łyżeczki sody 1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut. Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich
Apetyczna babeczkaużyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać schłodzone masło, Ponownie przemieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść (fot.1) . Następnie podpiec w piekarniku, przez 10 minut w temperaturze 190°C. Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzącej wodzie. Odstawić do uzyskania temperatury pokojowej. 350 g jagód zmiksować do uzyskania musu. Do wysokiej miski przełożyć(...)utrzeć na mus. Wlać do garnka, dodać wodę, zagotować. Wyłączyć palnik i wsypać galaretkę (fot.3) . Energicznie wymieszać. Masę schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie wylać ją na sernik (fot.4) i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Źródło: zcukrempudrem drukuj przepis
Świat Ciastastylu pomoże przetrwać polskie tropiki wszystkim fanom rześkich, oryginalnych połączeń. Spróbujecie? Print Limonkowy sernik na zimno Course Deser, FIT deser Keyword galaretka, ksylitol, limonka, matcha, owoce, sernik, sernik na zimno, twaróg Prep Time 10 minutes Czas chłodzenia 8 hours Total Time 10 hours 10 minutes Ingredients Forma o średnicy 18 cm Spód: 120 g pełnoziarnistych herbatników(...)dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. Masa serowa: Mleczko kokosowe podgrzać, a następnie dodać herbatę matcha (ilość zależy od naszych upodobań) i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych grudek i odstawić do wystudzenia. Do misy miksera
Fitsweet.meWykonanie Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj najpierw na niskich obrotach i stopniowo zwiększaj obroty miksera, Białka nie muszą być całkowicie ubite. Następnie po około 2 minutach ubijania dodawaj drobny cukier łyżka po łyżce cały czas mieszając. Kolejną łyżkę cukru najlepiej dodawać dopiero, gdy dana porcja rozpuści się w białkach, Pod koniec ubijania piana będzie bardzo gęsta(...)więc mogą być gęsto obok siebie. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni na opcji grzanie góra / dół. Maksymalny czas pieczenia kokosanek to 20minut. Ja swoje wyciągnęłam już po 15 minutach. Kokosanki powinny być lekko zarumienione, nie powinny być przypalone. Gotowe do skosztowania są od razu po wyciągnięciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kokosanki przez Paulina
To Musisz WiedziećCiasto 1 kg sernika twarogowego 500 g marchewki 150 g ksylitolu lub innego słodziwa 5 jajek 2-3 krople aromatu pomarańczowego Polewa 300 g jogurtu 2 łyżki ksulitolu 100 g gorzkiej czekolady Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C, przez ok. 40-50 minut. Czekoladę rozpuszczamy z ksylitolem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z jogurtem. Masę wykładamy na wierzch ostudzonego ciasta
KucharzycaNiedzielny deserek bez wyrzutów sumienia? Lekki sernik jogurtowo - kokosowy na spodzie owsianym osłodzony daktylami. Krem składa się z wiórków kokosowych i jogurtu greckiego, ja słodzę cukrem, ale śmiało można go zastąpić innym słodzikiem. Masa jest sztywna, orzeźwiająca i łatwo się formuje, serniczek ładnie się kroi i pięknie prezentuje. SKŁADNIKI NA SPÓD (JEDNĄ WARSTWĘ): 100 g. daktyli 1 szklanka(...)platków owsianych 3/4 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki oleju kokosowego ( rozpuszczonego) PRZYGOTOWANIE: zalewam daktyle wrzątkiem, moczę je ok 20 minut blenduję płatki owsiane z pestkami słonecznika dodaje odcedzone daktyle, rozpuszczony olej i jeszcze przez chwilę blenduję wylepiam masą małą tortownicę i wkładam na ok. dwie godziny do lodówki zrobiłam dwa oddzielne blaty. SKŁADNIKI NA KREM: 300 g. wiórków kokosowych
Upiecz sobie babeczkętuńczykiem , jajeczną , serową z awokado . składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żołtka szczypta soli pasta chrzanowa ok 350 g zmielonego sera ( jak na sernik ) 1-2 łyżki tartego chrzanu 3 łyżki musztardy francuskiej, u mnie Octim sól,pieprz do smaku ok 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji wykorzystałam: plaster wędzonego łososia plaster(...)Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Foremką do babeczki wykroić koła z ciasta, następnie tym wykrojonym ciastem wylepić dokładnie foremki do babeczek. Foremki z ciastem ustawić
Monia miesza i gotujeprzyrządza, bo jest bez spodu, ale jednocześnie wychodzi puszyste i piankowe, bardzo zbliżone do sernika. Ciasto jest bez cukru i sera, na jogurcie naturalnym :) Jogurtowo-kokosowe ciasto a'la sernik (bez cukru) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki erytrolu 2 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 4 jajka 1 opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego Jajka ubić(...)ubitych jajek powoli dodawać jogurt, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią
FitKotpodjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy sok z jednej(...)wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Ze skórki usunąć większą część albedo (biała część skórki). Pokroić skórkę na paski. Paski wrzucić do wody (zalać wodą) i gotować przez 10 minut. Po 10 minutach odlać wodę. Do szklanki wycisnąć sok z pomarańczy i dopełnić wodą (tak, by w sumie było 250ml). Zalać tym skórki i dorzucić do tego szklankę cukru. Gotować
Mania Wypiekania