Zostawiam Wam dziś kawałeczek sernika truskawkowego z lekko kwaśnym musem i słodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Spód: 1 paczka herbatników maślanych (250g) 10 dkg fistaszków niesolonych 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków(...)Sposób przygotowania: 1. Spód: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na miał. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią podzielone na mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy i mieszamy po ok 2 minutach do rozpuszczenia. Do masy dodajemy herbatniki oraz połówki fistaszków. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek- jedna obok drugiej. Odkładamy do lodówki
Kuchnia w czekoladziesernik przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe. Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia Składniki: 100g herbatników (około 12 sztuk) 50-60g masła 2-3 banany sok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone 200g białej(...)nich coś na kształt mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć masę z herbatników, wyrównać tak, by przykryła równo spód, mocno ugniatając - spód schłodzić 30-40 minut w lodówce - żelatynę na masę mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia - białą czekoladę pokruszyć na kawałki
Smakołyki Berenikiposmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 ºC przez 15 - 18 minut lub do zezłocenia spodu. Składniki na masę serową: (składniki w TEMP. POKOJOWEJ) · 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie(...)grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut. Wystudzić w stygnącym i uchylonym lekko piekarniku. Udekorować wedle uznania. * Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu ponad 18%) ilość masła można zmniejszyć o połowę lub nawet
Calzonella.comKształcie Serduszek Składniki: Ciasto: 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 140g miękkiego masła 120g płatków owsianych górskich 80g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć białego) Krem: 120g gotowego ser na sernik (zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 170ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany Dodatkowo: około 300g truskawek, umytych i przepołowionych(...)tylko troszkę rozdrobnić płatki ( patrz FILM ). 2. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i rękoma zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą, trochę spłaszczamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. 3. Ciasto po wyjęciu z lodówki zostawiamy na folii, zdejmujemy tylko folię z wierzchu ( patrz FILM ) i ciasto wałkujemy na grubość około 5mm. Z ciasta wycinamy ciasteczka
Mała Cukierenkamnie uwiodło? Różnorodność przepisów, od placuszków bananowych, humus, po krupnik grzybowy z soczewicą, a przy okazji dział deserów ma świetne propozycje na zimowe wieczory (ciepłą czekoladę, ciasto drożdżowe, sernik), ale również na upalne dni (koktajle, lemoniady, lekkie sałatki i sorbety). Długo mogłabym tak wymieniać, bo przepisy zapowiadają się świetnie. Przy tym skład taki prosty i ludzki, że nie trzeba(...)zaczęłam od solonego kajmaku, którego przygotowanie wydawało mi się banalnie proste. Takie też było. Jedynie czas gotowania był u mnie zdecydowanie dłuższy niż proponuje autorka i zamiast 20 minut zeszło mi około godzinę. Pobawiłam się trochę i do przepisu wrócę niebawem, bo zauważyłam, że kajmak gotowany krócej jest jaśniejszy i bardziej płynny i taką konsystencję zamierzam zrobić i posmarować nimi
Blondynka GotujeJedyne co mogę powiedzieć o tym serniku to, że jest obłędny, kremowy, aksamitny i taki mocno czekoladowy. Ja się w nim po prostu zakochałam, więc spróbujcie koniecznie i Wy. Spód: 1/2 (100 g) kostki masła 1 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucamy(...)miski i miksujemy do momentu aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Wykładamy do blaszki (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, równamy i lekko ugniatamy. Zapiekamy 10 minut w 180 st. C Ser: 1 kg sera (użyłam mielonego w kiełbaskach) 1/2 kostki masła 2 gorzkie czekolady 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 6 jaj 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g śmietany
Cynamonowe szczęścieMuszę przyznać, że się udało :) Nie przyszło mi wcześniej do głowy, że bazylia może być idealnym składnikiem deserów. Ale skoro mogą być muffinki z czerwonej fasoli czy sernik dyniowy , to czemu nie lody bazyliowe? ;) Wprawdzie za oknem pogoda już całkiem jesienna to jednak namawiam Was do przygotowania sobie takich lodów jeszcze w tym roku. Składniki(...)listki, dodać do jogurtu, a następnie zmiksować blenderem. Dodać cukier oraz mascarpone i wymieszać mikserem. Przełożyć do plastikowego pudełka i wstawić do zamrażarki. W trakcie mrożenia co 30 minut miksować lody, aby rozbić powstające kryształki lodu. Powinny być gotowe po ok. 4 godz. mrożenia
zadanie-gotowanieJeden z najbardziej znanych serników. Łączy w sobie to co najlepsze, delikatność sernika i pyszne kakaowe ciasto. Idealny do kawy, na leniwe niedzielne popołudnie Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 1 kg białego sera zmielić najlepiej dwa razy 20 dag margaryny(...)szklanki cukru 1 opak.cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy na 2 części,jedna cześć większa-wkładamy do zamrażarki na ok.15 minut. Masa;ubijamy pianę z białek.żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,dalej ucierając dodajemy po łyżce ser,dodajemy ubita pianę.Na blachę tarkujemy połowę ciasta-większą
Z Majeczką w kuchnipracowity dzień za mną, a następne przede mną, sesja i zaliczenia nadciągają dziś rano przed wyjściem upiekłam ten sernik, muszę przyznać, że jest to jeden z lepszych serników jakie robiła, pewnie jest to związane z większą ilością tłuszczu w serze, ponieważ wyjątkowo nie użyłam chudej Emilki ;) Składniki: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu we wiaderku Pilos (z Lidla(...)jajek stewia wg. smaku (ja dałam aż 0,5 szklanki, najlepiej spróbować surowe ciasto) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćswoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku(...)białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut. Masa serowa według przepisu: http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Wykonanie: Pieczemy biszkopt
Salonik smakówjedna szklanka świeżo wyciskanego soku - 115 kcal. Pomarańcze świetnie sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Poniżej przedstawiam przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy, której możecie użyć np. do klasycznego sernika . Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Składniki na jeden mały słoiczek: 3 pomarańcze 1 szklanka cukru 1/8 szklanki wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomarańcze kroimy(...)wycinamy miąższ. Skórki dokładnie wyparzamy i wykrawamy białą część, którą wyrzucamy. 2. Skórki kroimy w paski, a następnie w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3 minuty. Przecedzamy i czynność powtarzamy. 3. W garnku umieszczamy cukier i wodę, mieszamy, dodajemy skórkę i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 45 minut. Nie polecam próbowania w trakcie gotowania, ponieważ cukier
My Culinary Artchoć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników . Składniki : 400 g sera białego 5 łyżek śmietany 100 orzechów laskowych 120 g cukru 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 jajka 3 łyżki mąki(...)zmielić) a następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Całość zagniatamy. Gotową masę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 12 minut – do zarumienienia. Ser ucieramy do białości – najlepiej użyć mielonego. Dodajemy śmietanę, cukier i cukier waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą
Słodkie Przyjemnościświąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki(...)przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyścielonej papierem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić i odkleić z papieru. Pociąć na paski o szerokości około 3-4 centymetrów, wszystkie równo. Na cieście rozsmarować powidła. Pierwszy pasek zwinąć w roladkę. Położyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaccccspód ciasta 1 kostka masła 3 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka sól wszystkie składniki połączyć razem, jeśli ciasto się nie łączy dodać śmietany
Moje Wyrobyprzychylniejszym okiem, gdy spróbujecie porozumieć się z nimi w ich języku. I nie szkodzi, że będziecie go kaleczyć, a wypowiedzenie jednego zdania, zamiast kilku sekund, zajmie Wam ładnych parę minut. Liczą się dobre chęci i zainteresowanie, które w ten sposób okazujecie. Duńczycy są szczególnie uprzejmi i cierpliwi wobec obcokrajowców; wiem, co piszę. Na początku mojej przygody z językiem duńskim byłam(...)wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej i wygodniej. A to ważne, gdy w planie są jeszcze dwa inne rodzaje ciastek, bułeczki i sernik do wykończenia... Ciasteczka kawowe z orzechami laskowymi Składniki: (na 35-40 sztuk) 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru 3 łyżki mocnej, ostudzonej kawy
Pożeraczka, czyli raz adobrze