Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru(...)zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy) - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru
Smakuje zdrowonadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny - 0,5-3/4 szklanki cukru pudru(...)dodać sok z cytryny, cukier puder i masło. Wszystkie składniki podgrzewać na ogniu i ciągle mieszając poczekać, aż masa zacznie bulgotać. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować około 5 minut. Masę przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczka i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa w tym czasie powinna zgęstnieć. Gotowy lemon crud przechowywać do tygodnia w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi
CookYourselflodówce, dlatego powstrzymajcie się z degustacją jeszcze z godzinkę lub dwie po upieczeniu. Jeśli nie macie dostępu do ricotty, to możecie użyć mascarpone czy zwykłego zmielonego sera do serników, ale ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak. Składniki: 500 g sera ricotty 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)łączymy ze stopionym masłem. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód papilotek przekładamy małe porcje ciastek z masłem i dobrze dociskamy, a następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Rocottę miksujemy z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek. Obraną
upichcickolorowymi owocami i nutką lawendy. Lato na talerzu - zjadam z nadzieją, że słońce zaraz wróci. LIMONKOWY SERNIK Z RICOTTY Z OWOCAMI LATA Niezwykle prosty w wykonaniu, kremowy sernik na osłodę nie tylko w deszczowe dni. 400 g ricotty 2 jajka sok i skórka z 1 limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 115 g cukru pudru letnie(...)Jeśli trzeba, doprawić do smaku cukrem lub sokiem z limonki. Przelać do okrągłej formy - u mnie o średnicy 21 cm i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 20 minut lub nieco dłużej - do momentu aż masa się zetnie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przechować przez noc w lodówce). Udekorować świeżymi owocami. Jeść ciesząc się latem
KUCHARNIAszczypta soli do białek 1 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowego Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik) 5 jajek (osobno białka i żółtka) dodatkowo 2 żółtka 125 g masła 1 szklanki cukru szczypta soli (do białek) dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciasta pół szklanki suszonej(...)wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd
Bon Appetit Małgorzatykonsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha. Mi smakował bardziej od tortu, ale ja na punkcie serników mam jednak lekkiego hopla... Tak czy inaczej - polecam serdecznie. Naprawdę warto spróbować. Cytrynowy sernik z malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 60 g miękkiego masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki(...)czekolady Maliny rozmrozić na talerzu wyłożónym papierem kuchennym. Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z miękkim masłem, dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg utrzeć z kremówką i cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzez kaszy jaglanej, słodzimy je ksylitolem, a spody pieczemy z mąki kasztanowej. W imię czego? No dobra, nie zrozumiem stara już jestem ;) Wolę zjeść raz w miesiącu sernik z prawdziwego zdarzenia. Znaczy z serem i jajkami. Jak trzeba to z dodatkiem masła i mąki tortowej. Jeśli macie podobnie to zapiszcie ten przepis bo wart jest grzechu :) Upiekłam(...)ciasto razem zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
bistro mamaSernik biały puch – na samych białkach Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często(...)Ciasto jest dość maziste i lepkie ale dzięki temu po upieczeniu jest kruche i bardzo smaczne *** *** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut *** *** Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę i przekładamy do dużej miski *** *** Do sera dodajemy resztę cukru, rozpuszczone i wystudzone masło, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy
Blog z ApetytemOmlet z dodaniem kokosu, na prawdę boskie połączenie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków owsianych 2
Kuchnia Łukaszaprzepadam za kaszą jaglaną trąbię od dawna, ale co jakiś czas robię do niej podchody i doszło do tego, że nawet ją polubiłam w wersji na słodko. Nazwa sernik ma sugerować tylko i wyłącznie konsystencję, jakiej należy się spodziewać, bo całe ciasto jest wegańskie, bez glutenu, a jak cukier zamienicie na ksylitol czy inny wynalazek to już w ogóle(...)zmielonymi płatkami owsianymi. A następnie wylep formę wyłożona papierem do pieczenia tą owsiano-czekoladową papką i włóż do lodówki, na czas przygotowywania masy di ciasta, czyli na około 30 minut. Do garnka wlej „wodę” z puszki z mleka kokosowego, to będzie około 100 ml i 3 łyżki samego gęstego mleka, a jeżeli masz mleko kokosowe o jednolitej konsystencji
greenscarfogniu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser. Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz i zapiekamy w temperaturze 180-190st, 10-12 minut do dobrego roztopienia sera. Podajemy na ciepło, zimna też pyszna:). Uniwersalne kruche ciasto na drożdżach Kruche ciasto można robić na wiele sposobów. Czasami wracam do tego, które moim zdaniem jest bardzo(...)dodatek nie czekamy aż wyrośnie jak przy cieście typowo drożdżowym. Po prostu zagniatamy i od razu bierzemy się za rogaliki, tarty słodkie i wytrawne, szarlotkę, makowce, spody do sernika... Ciasto daje się wałkować na cienkie placki, można też wylepiać nim foremki począwszy od większych po te najmniejsze. Nie musimy używać cukru do ciasta nawet jeśli użyjemy ciasta do wypieków słodkich
Leśny Zakąteknajlepszy omlet, jaki zrobiłam w ostatnim czasie. Smakuje fenomenalnie! Pachnie cudownie, jak świeżo upieczony, dopiero co wyciągnięty z piekarnika sernik. Ma genialną strukturę, taką mięciutką i delikatną. A z kremowym serkiem waniliowym tworzy przegenialny duet. Koniecznie go zróbcie. Składniki: 60 g dowolnej mąki (ja użyłam akurat z pszenicy durum) 100 g twarogu półtłustego 1 jajko(...)sobą wymieszaj, tak aby twaróg był dobrze rozdrobniony. Na lekko natłuszczoną i mocno rozgrzaną patelnię wlej masę i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie przewróć omleta na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty, już bez przykrycia. Omleta podałam z serkiem waniliowym, czyli wymieszałam jogurt typu greckiego z ziarenkami z laski wanilii
Zdrowie na języku :Pwww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką Składniki: 12 sucharków 300g nutelli 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g gotowego sera na sernik 4-5 łyżek cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżeczek żelatyny (około 12-14g) około 150ml gorącej wody 2 galaretki brzoskwiniowe(...)Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Dodać nutellę i wymieszać. Masę z sucharków i nutelli przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 20 minut. 3. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się
Mała CukierenkaLekkie i bardzo cytrynowe ciasto, które szalenie przypomina w smaku tradycyjny sernik z twarogu :) Zdecydowanie warto spróbować! Tureckie ciasto Składniki: 400g tłustego jogurtu np. greckiego 4 jajka 100g cukru 3 łyżki mąki cytryna szczypta soli Przygotowanie: Cytrynę sparzyć, po czym otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Żółtka z cukrem utrzeć na gładki krem. Dodać mąkę, jogurt(...)szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 50 minut, aż z wierzchu będzie mocno rumiane. Gotowe
Tagebuch po polskuniezliczoną ilością różnych ciast, ciasto które najbardziej lubię, byłby to zdecydowanie sernik. Od jakiegoś czasu „chodził” za mną sernik. Produkty zakupiłam i tak oto dzisiaj przedstawiam przepyszny sernik. Chciałam połowę zamrozić, ale nic z tego nie będzie. Nadmienię, że przepis pochodzi z mojego wiekowego zeszytu. Składniki: Ciasto 250 gram maki 120 gram tłuszczu ( ja dałam kasię(...)cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy łyżkami ubite białka na przemian z mąką. Delikatnie mieszamy
Smaki Ewy